Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agronom
  • 16.07.2015. 16:30

Prezentacija novog modela Case kombajna!

Model nove Case serije 140, Axial Flow 6140, potvrdio svoju kvalitetu pred pedesetak okupljenih na prezentaciji u Zmajevcu!

  • 1.725
  • 287
  • 0

Dana 15.07. tvrtka Agronom održala je prezentaciju Case IH Axial Flow kombajna nove serije 140 - model Axial Flow 6140 na imanju gospodina Josipa Šipoša u Baranji. Radi se o kombajnu snage 400 KS, zapremini spremnika za zrno 10.570 L i brzini pražnjenja od 113 L/s, sa žitnim hederom zahvata 6 m i Vario stolom na izvlačenje.

Prezentirana je i visoko kvalitetna pšenica Antonius, austrijske sjemenske kuće Saatbau Linz, koja je ove godine imala proteine čak i do 15%, što je svrstava u najkvalitetnije pšenice na tržištu.

Gorostas - Case IH Axial Flow 1640

Bez obzira na to što je bio jedan od toplijih dana ove godine, na njivi gospodina Šipoša u Zmajevcu okupilo se preko 50 poljoprivrednika, željnih vidjeti ovaj gorostasni stroj u radu. Stvari se brzo mijenjaju - tehnologija, pitanja zaštite okoliša, prinosi, cijene goriva.. i to je razlog zašto su Case IH inžinjeri poboljšali gotovo svaki aspekt najnovijih Aksijalnih kombajna, da bi nova serija bila još učinkovitija, efikasnija i sposobnija. Uvodnu riječ održao je vlasnik tvrtke Agronom, Darko Aračić, a više o kombajnu rekao je Darko Marušinac, voditelj prodaje poljoprivredne mehanizacije tvrtke Agronom.

Manji lom zrna i veća klijavost uz Case kombajn

Case je drugi najveći proizvođač kombajna na svijetu, a godišnje izradi čak njih 6.000. Najveća prednost Case kombajna je njegova jednostavnost, a njegov dizajn i tehnološka riješenja dorađuju se već 38 godina.

Zbog inovativnog sistema izvršavanja, lom zrna je najmanji na tržištu (oko 0,4 %) a i gubici su vrlo mali i kreću se do 0,5% što omogućava velike financijske uštede, koje posebice dođu do izražaja pri vršidbi sjemenskih kultura.

"2002. godine Case je napravio veliki redizajn rotora koji jednako kvalitetno radi u kukuruzu, pšenici i repici, a 2008. godine napravljen je u potpunosti novi rotor - ST ili Small Tube rotor - inženjeri su smanjili promjer cijevi rotora, a povećali zube, no promjer je ostao isti pa na taj način rotor može još više mase tj. zrna primiti. Rotor je dugačak 2.76 m i postavljen uzdužno u smjeru kretanja, promjera je 762 mm te radi na malo drugačiji način u odnosu na klasični bubanj - ne izvršava zrno u prostoru između korpi i zuba, već na zubima ima male žlijebove i gura se masa u prostor između zuba da se sama trlja jedno o drugo. Zato je taj rotor sistem najnježniji za zrno pa ono ima oko 10% veću klijavost u odnosu na klasični slamotresni kombajn, ali i 4 puta manji lom zrna, koji se pak kreće u granicama od 0,4-0,5%", navodi Marušinac.

Razlika između rotora ovog i klasičnog slamotresnog kombajna je ta što klasični kombajn ima vršalicu širine 1.4 m do 1.7 m i ona može ovršiti maksimalno 20 t na sat pa zato sada svi novi slamotresni kombajni imaju barem 3 bubnja, pa čak i do 5. Problem je taj što tu dolazi do većeg loma zrna koji može biti i preko 3 %. Model Case Axial Flow 6140 je konstrukcijski najjednostavniji kombajn na tržištu jer ima samo 14 lanaca i remenja. Ima 400 konja, spremnik za zrno od 10.570 litara te brzinu pražnjenja od 113 l u sekundi, dakle on isprazni puni spremnik za 93 sekunde, a to je dosta velika brzina pražnjenja, što je vrlo bitno.

U potpunosti opremljen

Vaš ured za žetvu - Axial Flow 6140

Case Axial Flow 6140 ima kompletnu opremu - korpe i sita za sve kulture, puni paket svjetala, senzore rasipa na rotoru, sitima i povratnoj masi, senzor za vlagu, vagu prinosa, kolica za heder. Sve ovo omogućava preciznu kalibraciju i informacije o vlazi i prinosu usjeva odmah pri ulasku u njivu. Svi hederi su opremljeni sa Vario stolom s izvlačenjem kose za 57 cm i to je standard. Ima veliki touch screen monitor u boji koji omogućava automatsko podešavanje kombajna za svaku kulturu. Nakon odabira kulture, automatski se podešava većina parametara - brzina vjetra, rotora. Priprema kombajna za prebacivanje s pšenice na suncokret/kukuruz traje sat vremena, što je izuzetno malo.

Kvalitetnije sjeme pšenice za isplativije sutra

Darko Aračić

"Aktualan je otkup po kvaliteti pa tako ovdje danas predstavljamo pšenicu sorte Antonius koja spada u A.1 kvalitetni razred. Kvaliteta i prinos su uvijek u korelaciji pa je za ove sorte važno reći da one, u normalnoj tehnologiji, mogu dati 6.5 - 7t u prosječnoj godini. Sortu Antonius planiramo odvajati i zasebno prodavati jer smatramo da ćemo za nju dobiti bolju cijenu.

Imamo problem sa lošijom pšenicom i mlinarska industrija jednostavno ne želi kupiti tu pšenicu po nikakvoj cijeni. Ostalo je prijelaznih zaliha koja je jako loše kvalitete pa stoga na jesen mislimo ići sa ovim kvalitetnijim sjemenom, sa preko 13% proteina, što možemo prodati bez problema, za pristojnu cijenu. Otprilike 20% je razlika od stočne pšenice do nekog boljeg kvaliteta i smatram da se isplati uzeti kvalitetnije sjeme kako bi financijski rezultat bio bolji." govori Aračić.

Podatke sa terena u Tordincima, Vukovaru, Vinkovcima, Jagodnjaku i Suzi ukratko je spomenuo voditelj kooperacije, Bojan Štrbac: "Pokošeno je oko 7.5 tona/ha, konkretno Antonius sorte, a proteini su svi bili više od 13%, a najveći 15.3%. Primjerice u Jagodnjaku je protein bio do 14.85%, dakle ne može bolje. Pretkulture su bile stvarno razne - soja, suncokret, kukuruz, uljana repica, dakle bilo je svega. Preporuka je svakako da se prska sa stimulatorom rasta."

Kako bismo pak čim prije pobjegli sa sunca, u pomoć je stigao Claas Dominator Maxi 108 XL kako bi se pšenica što brže skinula. Nakon prezentacije uslijedile su okrijepa i ručak u obližnjoj Kovač Čardi kojoj se uvijek rado vraćamo jer ima jedan od najboljih fiš paprikaša u okolini!

Ispod članka pogledajte foto galeriju te video stroja u radu, a za više informacija o prezentiranom kombajnu obratite se voditelju prodaje mehanizacije tvrtke Agronom, Darku Marušincu, na 032 304 836 ili 099 7312 374.


Fotoprilog


Tagovi

Case IH Axial Flow Kombajn Saatbau Linz Antonius Darko Marušinac Darko Aračić Redizajn rotora Claas Dominator Maxi 108 XL Kalibracija Vaga prinosa Lom zrna Stimulator rasta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.