Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki proizvodi
  • 02.12.2008.

Prerada eko-žitarica

  • 2.231
  • 107
  • 0

U Ivanovcu, pokraj Osijeka, jučer je otvorena prva mini tvornica za preradu ekoloških žitarica i soje na obiteljskom ekološkom imanju Jazbec. Riječ je o prvom takvom pogonu za preradu ekoloških žitarca u Hrvatskoj.

Dnevni je kapacitet proizvodnja tonu i pol 30 različitih gotovih proizvoda ekspandiranih žitarica, žitnih pahuljica, mueslija, različitih vrsta brašna i krupice, kukuruza, soje i slično. Svi proizvodi nose ekomarkicu i namijenjeni su prije svega domaćem tržištu, a uskoro bi se mogli naći i na inozemnim tržištima. Pogon je otvorio župan osječko-baranjski, Krešimir Bubalo, istaknuvši pri tome kako Županija različitim poticajnim mjerama već pet godina sufinancira povećanje poljoprivredne proizvodnje s ciljem konačne finalizacije proizvoda.
- Pogon u Ivanovcu upravo je primjer koji trebaju slijediti i ostali jer osim dostatne proizvodnje i njezine kvalitete izuzetno je bitna finalizacija proizvoda koja jamči siguran plasman - rekao je župan Bubalo.

Ivan i Slavica Jazbec, vlasnici mini tvornice za preradu ekožitarica, u kojoj će za početak zapošljavati četiri do pet osoba, članovi su Prvog hrvatskog clustera ekološke proizvodnje u okviru kojeg je projekt i realiziran, a uz potporu Osječko-baranjske županije, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.
- Ekološkom proizvodnjom bavimo se već deset godina, obrađujemo 52 hektara poljoprivrednog zemljišta imamo ergelu lipicanaca, držimo svinje i sada smo, otvaranjem pogona za doradu, odnosno finalizaciju žitarica, što nam je i bio cilj, zatvorili proizvodni ciklus. Do sada smo u naše gospodarstvo ukupno uložili 2,8 milijuna kuna, pretežito vlastitih sredstava - rekao je Ivan Jazbec, uz napomenu kako se ne brine za plasman svojih proizvoda jer je riječ o proizvodima koji su traženi, posebice oni finalizirani.

Proizvodni pogon u Ivanovcu značajan je i stoga jer će biti polazna točka za nove poduzetničke projekte koje inicira Prvi hrvatski cluster ekološke proizvodnje.

Autor: Zdenka RUPČIĆ


Tagovi

Ekološki proizvodi Ratarstvo Žitarice Prerada

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani svi, ja sam Lara Šaler i studentica sam druge godine diplomskog studija Ekološke poljoprivrede i agroturizma na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa skorašnjom magistarskom diplomom u ruci (Tema diplomskog koji će biti o... Više [+]


Molba u potrazi za poslom

Poštovani svi, ja sam Lara Šaler i studentica sam druge godine diplomskog studija Ekološke poljoprivrede i agroturizma na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa s...

Više [+]