Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 05.02.2018. 07:30

Preporuke za sjetvu uljane repice

Rumunji polako odustaju od konvencionalne obrade zemljišta, a sve više se okreću konzervativnoj. Zašto je to tako, objasnila je Carmela Florica Duma.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.029
  • 143
  • 0

Tehnologija proizvodnje uljane repice bila je tema gošće iz Rumunjske, Carmele Florica Duma iz kompanije Monsanto Rumunjska, na 14. Zimskom savjetovanju farmera na Tari.

Ona je govorila o iskustvima iz ove zemlje, u kojoj su nakon suše 2012. godine površine pod uljanom repicom smanjene, ali daju veće prinose. Napomenula je i da se nakon tople zime očekuju veliki problemi sa štetnicima i polijeganjem.

Konzervativna obrada zemljišta

Rumunji polako odustaju od konvencionalne obrade zemljišta, a sve više se okreću konzervativnoj. Ona podrazumijeva minimalnu obradu zemljišta, obradu u trakama i direktnu sjetvu bez obrade.

"Razlozi su ušteda vremena, ali i goriva, manja potreba za radnom snagom i manje habanje strojeva. Ujedno se obavlja drenaža vode, kao i konzervacija vlage", objasnila je Florica Duma.

Rumunji su primjenom novih tehnologija za tri godine povećali prinose s dvije tone po hektaru na 4.5 t/ha do pet tona.

Min till obrada

Min till (minimum tillage) obrada zemljišta ima nekoliko ključnih točaka, kada je riječ o uljanoj repici. Ona se koristi da bi se sačuvala vlaga za usjev, a kao predusjev bi trebalo koristiti ječam. Na njega se primjenjuje totalni herbicid, a obavlja se i kontrola korova. Postiže se ujednačeno sazrijevanje, brza i laka žetva, kao i efikasnije uklanjanje žetvenih ostataka.

Carmela Florica Duma na predavanju na Tari

"Poslije žetve je potrebno odraditi plitku obradu, kako bi se sačuvala vlaga. Obavljaju se tanjuranje i valjanje. Obrada je pod kutom od 30 stupnjeva u odnosu na pravac sjetve predusjeva. Žetveni ostaci daju od šest do osam kilograma dušika po toni, a to optimizira klijanje i nicanje usjeva", rekla je Carmela.

Uobičajena neujednačenost na poljima

Rumunji su obavili eksperiment, u kome su jedni poljoprivrednici sijali ranije i čekali kišu, dok su drugi posijali u rujnu. Bolje rezultate imali su oni prvi. U ovoj regiji je sasvim uobičajeno da se javlja neujednačenost na poljima. Naime, prije kiše se pojavi 10% biljaka, a nakon nje ostatak.

"Na jugu Rumunjske sjetva uljane repice obavlja se krajem srpnja, na površinama od 1.000 do 2.000 hektara. Poljoprivrednici iz ovog kraja moraju jednom ili dva puta koristiti regulatore rasta. S druge strane, u drugim dijelovima sije se u prvom tjednu rujna.. Tijekom listopada i studenog broj biljaka je 25 na metru kvadratnom, dok je na proljeće to 34 do 40 biljaka", otkrila je.

Suša u kolovozu kod mnogih je odložila sjetvu do 15. ili 20. kolovoza. Oni koju su se odlučili za kasniju sjetvu, koristili su hibride s bržim porastom u jesen.

 

Uljana repica daje veće prinose u Rumunjskoj (Foto: Vedran Stapić)

Preporuka iz Rumunjske

Gošća je prenijela svoja iskustva, kada je riječ o preporukama za sjetvu. Predložila je rok sjetve od 10. do 25. kolovoza. Za sjetvenu normu kaže da je idealna od 40 do 45 biljaka po metru kvadratnom.

"Sijati u suho zemljište i ne čekati kišu, a nakon sjetve valjati. Kada biljke niknu, postaviti klopke za kontrolu kukaca. Nicanje provjeriti četiri do pet dana nakon kiše. Primijeniti herbicid u ranom postupku, kao i kontaktni insekticid za buhač. Kontrolirati korove", navela je Florica Duma.

Dodala je i koji su to parametri za prezimljavanje uljane repice: osam listova, osam milimetara presjek stabljike, osam centimetara dužina korijena, visina točke rasta niža od tri centimetra.

Kada je riječ o dušiku, preporučila je da se doda 100 kilograma u prvom prohodu i 70 kilograma u drugom prohodu, ali da se obrati pažnja da u jesen ne bude velika količina dušika, jer to može dovesti do povećanog rasta biljke. Za ujednačen i bolji prinos, kao i lakšu žetvu, savjetuje desikaciju.

Foto: PIS Vojvodina, Vedran Stapić, Verica Matić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]