Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena sigurnost
  • 23.11.2022. 15:00

Prepolovljen urod i manja sjetva u Ukrajini - što očekivati u 2023.?

Bit će primijenjeno manje gnojiva, a to znači manje prinose. Dodatni problem su visoki troškovi transporta i mala zarada za uzgajivače.

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 939
  • 95
  • 0

Na ovosezonsku sjetvu pšenice u Ukrajini negativno su djelovali razni faktori, poput rata, obilne kiše i ekonomskih poteškoća. To je doprinijelo još jednoj godini ograničenih globalnih zaliha i potencijalno visokih cijena osnovnih namirnica. Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice, a daljnji pad proizvodnje natjerat će kupce, kao što su Egipat, Tunis, Maroko, Indonezija, Pakistan i Bangladeš, da traže alternative, tvrdi Reuters. Očekuje se da će potražnja za žitaricama izazvati rast globalnih cijena, a najviše će biti pogođene najsiromašnije zemlje. 

Urod skoro prepolovljen

Ove godine je ukrajinski urod pšenice bio oko 19 milijuna tona, što je pad za više od 40 posto od prošlogodišnje rekordne žetve od 33 milijuna tona. Očekuje se da će se u 2023. nastaviti takav trend proizvodnje.

Bit će primijenjeno manje gnojiva, a to znači manje prinose. Dodatni problem su visoki troškovi transporta i mala zarada za uzgajivače.

"Poljoprivrednici više vole vidjeti što će biti sljedeće godine, pa su u jesen zasijali manje površine. Ljudi samo žele znati što se događa, možda sjede na novcu, a možda ga i nemaju, postoje razni razlozi", kaže Kees Huizinga, Nizozemac koji u središnjoj Ukrajini na 15.000 ha uzgaja mliječne krave i sije žitarice. 

Informacijski sustav poljoprivrednog tržišta AMIS, kojega su uspostavile članice G20 kako bi ojačale globalnu sigurnost hrane, upozorio je da su tržišta nestabilna i da će cijene ostati visoke.

"Bojim se da se rast cijena hrane neće nastaviti samo zbog problema u Ukrajini. Svi ostali proizvođači se suočavaju s visokim troškovima gnojiva, goriva, rada i transporta", rekao je analitičar Georgi Slavov iz globalne platforme za financijske usluge Marex Solutions.

Može se reći da poljoprivredni proizvođači manje financijskih sredstava ulažu u sjetvu i kupovinu gnojiva. Zbog toga se očekuju manji prinosi i pored kvalitetnog zemljišta, černozema, koje neće moći nadomjestiti trajno smanjenje količine gnojiva.

Manji prinosi i pored černozema (Foto: Depositphotos/Bogdan1970)

Manji prihod od izvoza

Prema proračunima Reutersa, prihod Ukrajine od izvoza pšenice će pasti znatno ispod granice od otprilike 4 milijarde dolara u sezoni 2021/22. Prije godinu dana zasijano je 6,09 milijuna hektara ozime pšenice i požnjeveno samo 4,6 milijuna hektara. Sada je zabilježen pad od 41 posto jer su poljoprivrednici do 7. studenog zasijali tek 3,6 milijuna hektara.

Uljanom repicom je zasijano oko 1 milijun hektara. Troškovi transporta u Europu su vrlo visoki, ali predstavljaju puno manji postotak vrijednosti te uljarice jer se ona nakon isporuke može prodati po dvostruko većoj cijeni od pšenice.

U proljetnoj sjetvi se očekuje da će kukuruz biti glavna žitarica, a suncokret glavna uljarica. Ipak, sve je pod utjecajem izvoza preko crnomorskih luka koji je produljen za još 120 dana, ali je zbog situacije u toj zemlji pod upitnikom. 

Produljen ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora

Bez toga će cijene u Ukrajini dodatno pasti, posebno na područjima gdje je izvoz u tom slučaju moguć samo preko kopnenih ruta koje vode iz zapadne Ukrajine u Europsku uniju.


Tagovi

Tržište žitarica Ukrajina Sjetva Prehrambena sigurnost Prepolovljen urod


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/