Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o žitaricama
  • 17.11.2022. 10:00

Produljen ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora

Iako su u Ukrajini tražili produljenje na jednu godinu, dogovor je postignut na vrijeme od 120 dana

Foto: Depositphotos/valdisskudre
  • 180
  • 30
  • 0

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je postignut dogovor o produljenju inicijative za izvoz ukrajinskih žitarica preko luka na Crnom moru za 120 dana

"Ova je odluka upravo donesena u Istanbulu. Ujedinjeni narodi i Turska ostaju jamci inicijative", stoji u priopćenju kojega su objavili jutros na svojoj Facebook stranici. 

Dodali su i kako ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda ostaje učinkovit način za borbu protiv svjetske prehrambene krize. Ističu kako je od početka inicijative do danas izvezeno više od 11 milijuna tona ove vrste robe u 38 zemalja. "To je znatan iznos, ali ne i dovoljan", upozoravaju uz napomenu da globalno tržište u bliskoj budućnosti nema zamjenu za ukrajinske poljoprivredne proizvode, no da napori koji u to budu uloženi mogu povećati količinu hrane u svijetu. 

Ukrajina je tražila da se inicijativa za izvoz produži za najmanje jednu godine te da joj se doda luka Mikolajiv. Na svom je Twitteru ministar infrastrukture Ukrajine, Oleksandr Kubarkov objavio da još uvijek čekaju odgovor UN-a i Turske. 

"Važno je osigurati učinkovit rad Zajedničkog koordinacijskog centra. Dostavili su svoje prijedloge za rješavanje postojećih problema. Moramo iskoristiti puni izvozni potencijal naših luka kako bismo osigurali da svijet brzo dobije zalihe koje su mu potrebne", poručili su u ministarstvu.

Podsjetimo, početni dogovor postignut u srpnju pomogao je spriječiti globalnu prehrambenu krizu, dopuštajući izvoz hrane i gnojiva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka koje je Rusija blokirala.


Tagovi

Sporazum o žitaricama Produljenje sporazuma Izvoz Crnomorske luke Inicijativa o žitaricama Ukrajina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/