Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Horvat
  • 09.09.2015. 11:20

Premlad da odustane - prestar za novi početak?

Nije poslušao roditelje i otišao u Njemačku. Nije došao ni do diplome agronoma, jer mu je poljoprivreda bila sve. I dalje obožava selo i polje, ali zbog tolikog nereda u agraru, sve češće žali što život nije posvetio nečem drugom.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Horvat
  • 1.593
  • 273
  • 0

Dražen Horvat je sa svojih 45 godina među najmlađim poljoprivrednicima u podravskoj općini Đelekovec, nekada izuzetno razvijenom poljoprivrednom kraju. Osim njega, u tom je mjestu ostalo još samo nekoliko entuzijasta, koji, kao ni on, ne odustaju. Svi ostali digli su ruke od rada na zemlji. Neki zbog starosti, neki zbog neisplativosti.

"Roditelji su radili u Njemačkoj i kad smo brat i ja odrasli, htjeli su da i mi dođemo tamo. Brat je otišao, završio zanat, zaposlio se u Mercedes Benzu i solidno živi. Ja za odlazak nisam htio niti čuti. Upisao sam u Zagrebu i Agronomski fakultet, ali ga i napustio na pola puta, jer sam što prije htio početi raditi na zemlji. I s današnje pozicije mogu reći da mi je žao što i ja nisam otišao van, nego već 25 godina cijele dane provodim na polju. Neću reći da je odmah bilo tako loše, ali sad je poljoprivreda u totalnom kaosu", iskreno počinje svoju priču Dražen Horvat.

Obrađuje 140 hektara zemlje

Faks mi je bio gubljenje vremena, htio sam odmah na zemlju!

Obrađuje 140 hektara zemlje, od čega 50 hektara vlastite, dok je ostalo u zakupu. Bavi se isključivo ratarstvom. Proizvodi pšenicu, ječam i uljanu repicu, a OPG mu je registriran i za obavljanje usluga u poljoprivredi. Ima dva stalno zaposlena radnika, kombajn, tri traktora i svu drugu potrebnu mehanizaciju.

Umjesto neke poljoprivredne udruge, učlanio se u Udrugu Franak

Dražen s ocem na agrarnom sajmu u Stuttgartu

"Kombajn sam kupio prije osam godina pomoću kredita u švicarcima. I šta da vam dalje pričam?! Ispočetka mi je mjesečna rata bila 11 tisuća kuna, sad je 17 tisuća.

Čak i kad uzmem u obzir ono što zaradim kad njime kombajniram drugima, imam osjećaj da ga nikad neću uspjeti otplatiti. Prijavio sam se na natječaj i za podmjeru 4.1 ruralnog razvoja, ali nemam nikakve povratne informacije. Niti da sam prošao, niti da nisam. A potrebnu dokumentaciju konsultantu sam platio 30 tisuća kuna. Također sam morao završiti i tečaj za ratara", ističe Dražen.

Ovih će dana početi sjetvu uljane repice na 40 hektara. S njom je, kaže dobro prošao, jer dobio je i doplatu za kvalitetu. Zadovoljan je i urodom pšenice i ječma, ali ne i cijenom.

Najzadovoljniji uljanom repicom i visokoprinosnim sortama pšenice

OPG Horvat iz usluge obrađuje i drugima zemlju

"Ipak pšenicu sam prodao svu, a ječam još imam. No umjesto da mu cijena raste, ona pada. Što se kvalitete pšenice tiče, iz svog iskustva mogu reći da je bolje sijati one visokoprinosne odnosno nekvalitetne sorte, nego one kvalitetne.

Jer imati veće prinose isplativije je nego imati manje, ali kvalitetne. Ove sam godine od sjemenske pšenice imao urod od 4 tone po jutru, koliko tzv. kvalitetna pšenica nikad ne može dati", ističe Dražen Horvat.

Prošle je godine, kaže, osigurao usjeve od suše i platio za to 15 tisuća kuna. No suše nije bilo. Ove godine ih nije osigurao, a štete od suše su velike.

Nebriga države o poljoprivredi i nemogućnost nikakvog planiranja, doveli su tu, za hrvatsku važnu djelatnost u situaciju, da i ljudi poput Dražena, koji su toliko voljeli zemlju, da nisu mogli dočekati niti kraj fakulteta, niti su željeli otići u Njemačku, gdje ih je čekao puno laganiji i solidno plaćen posao, sad žale.

Puno rada, izdataka i neisvjesnosti

S obzirom da nema sina, a kćerka Magdalena svoju budućnost vidi u medicinskim vodama, u kojima je i supruga Jasna, on će, kaže, svoj radni vijek odguliti na poljoprivredi, gdje ga je i započeo, no potencijalnog nasljednika nema. Jedino, kaže u šali, ako se zet kojeg još nema na vidiku prihvati posla. No, s obzirom na sve, nije siguran bi li mu to uopće preporučio.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Horvat


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Dražen Horvat Đelekovec Poljoprivredni kraj Entuzijasti Neisplativost Njemačka Mercedes Benz Agronomski fakultet Totalni kaos Ratarstvo Pšenica Ječam Uljana repica Obavljanje usluga Zaposleni radnici Kombajn Tri traktora Potrebna mehaniza


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.