Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novocommerce International
  • 23.09.2016. 07:30

Premijera John Deere gusjeničara kod Hrastovca

Plodovi zemlje d.o.o. upriličila je u suradnji s hrvatskim zastupnikom John Deere prezentaciju nekoliko modela traktora jače snage, ali i gusjeničara. Vidjeli smo ih u radu sa strojevima KUHN i Bednar koje također zastupa tvrtka iz Osijeka.

  • 4.875
  • 519
  • 0

9520RX i 9520RT su modeli John Deere traktora koji su očekivano privukli najveću pažnju 200-tinjak poljoprivrednika okupljenih na prezentaciji u Hrastovcu kod Garešnice.

Tvrtka Plodovi zemlje Stjepana Pavlaka koja model RT i ima u svom, da tako kažemo, traktorskom voznom parku, bila je domaćin velike prezentacije traktora i priključaka koje u Hrvatskoj prodaje Novocommerce international d.o.o. iz Osijeka.

A to su prema riječima Thoma Gady, sada već možemo slobodno reći osječkog Francuza, ali direktora tvrtke, na prvom mjestu John Deere mehanizacija te priključci marke KUHN i Bednar. Međutim ovi modeli koje smo spomenuli su od 520 konjskih snaga. Jedan ima četiri gusjenice, a drugi dvije. O tim modelima nam je govorio Marko Bučanović. Nama se posebno svidio model s dvije gusjenice koji se 360 stupnjeva može okrenuti u mjestu blokadom jedne gusjenice.

John Deere na poljima u Hrastovcu

Mogućnosti i ova dva modela, u biti slična, svojom vožnjom nam je pokazao i sam direktor Thom koji je većinu modela i sam vozio na prezentaciji. Ovi gusjeničari imaju John Deere motor PowerTech PSS sa šest cilindara i četiri ventila po cilindru. Stage FT4, dizel oksidacijski katarilaztor, filter čvrstih čestica, hlađena recirkulacija ispušnih plinova, Common Rail sustav, dvostruki turbo punjač, hladnjak stlačenog zraka, ili kako ga zovemo intersooler i slično dio su spiska karakteristika motora obujma 13,5 litara. Ovi ogromni traktori imaju rezervoara za gorivo kapaciteta 1.173 litre, dok je obujam spremnika za DEF, a to je za AdBlue čak 83 litre. Mijenjač je to e18, a vozi s 40 kilometara na sat.

Po prvi puta viđen kod nas

Model RT s parom gusjenica radio je s Horsch Terrano 7FM, dok je RX s četiri gusjenice vozio KUHN performer, što je u biti bila prava premijera u Hrvatskoj. Po prvi puta viđen je kod nas u radu, a i sam traktor 9520RX proizveden u tvornici u USA jedan je od nekoliko modela koji su na prezentacijama i probnom radu u Europi. Jer u biti taj model je ovogodišnji i novost u samom prodajnom programu ove svjetske korporacije proizvođača traktora, kombajna i ostale mehanizacije.

Bednar

KUHN Performer je svestran alat sa mogučnošću korištenja svakog alata zasebno: samo diskovi kao kod Optimer +; ili klinovi kao Cultimer L; također uz dodavanje potrošnih dijelova na zupce i tako odabirati dublji ili plići način rada. Prednji alat obrađuje površinski dio (korovi i korijenje), a zatim se pomoću srednjeg dijela vrši mješanje sa tlom. Performer je izrađen na koceptu "ONE-PASS" što dodatno optimizira rad tj. u svakom se prolazu vrši četiri akcije. Naprijed se ugrađuju dva reda diskova (širina 510mm, debljine 6 mm) koji osiguravaju veliku efikasnost sječe korova cijelom radnom dužinom. Zatim četiri reda klinova do dubine 35 cm koji osiguravaju perfektnu obradu korova i ostataka s tlom.

Prilagodljivi i najširem rasponu zadataka

Model 7250R vidjeli smo u radu s Bednar profi terraland podrivačem. Ti modeli izvršavaju najširi raspon zadataka na polju i u prijevozu. Mogu se prilagoditi tako da odgovaraju najčešćim načinima primjene, uobičajenim uvjetima na terenu stilu vožnje i željama. Nude mogućnost odabira jednog od tri tipa mijenjača. Automatski CommandQuad, novi e23 s 23 brzine za vožnju naprijed i 11 za vožnju unazad. A moguć je i odabir jednostavnog AutoPOWER koji ima četiri moda rada, uključujući i način rada s papučicom gasa.

Prikazana je obrada tla

John Deere 6130M je pak radio s KUHN optimer +303 gruberom. Taj traktor od 130 konjskih snaga predstavnik je 6M serije. Svi traktori iz te serije napravljeni su prema konceptu pune šasije, što daje veliki strukturni integritet, nisku razinu vibracija i manju masu. PFC sustav hidraulike je pojačan kako bi udovoljio dodatnim zahtjevima priključne opreme, a tu je i dodatna fleksibilnost integriranog prednjeg ovjesa i prednjeg priključnog vratila. A inače su prepoznatljivi i po novom dizajniranom poklopcu motora.

Tanjurača s neovisnim diskovima za rad na dubinama od 3-10 cm; OPTIMER + je idealan alat za kultivaciju strništa pri velikim brzinama. Time se olakšava razgradnja organskih tvari i omogućuje zadržavanje maksimalne vlažnosti tla. Njegova okretnost također omogućuje i sekundarnu kultivaciju čime se osigurava kvalitetno tlo za sjetvu. Stroj je opremljen čvorištima za podmazivanje čime se produžuje vijek trajanja. Izbor valjaka T-Ring kao standard, T-Liner ili Packliner kao opcija omogućuje izbog adaptacije prema tlu.

Žetva soje

Rezultati niza godina dizajniranja

Gledali smo ove traktore u radu s čeverobrazdnim KUHN plugom, ali i šesterobrazdnim Kverneland plugom. No, na kraju prezentacije na parceli iznad Hrastovca uz samu cestu Daruvar-Garešnica gledali smo žetvu soje. Kombajn model JD S660i spade u S seriju kombajna. Kombajn je to s jednim rotorom, a to je logična evolucija tijekom niza godina dizajniranja, testiranja i osluškivanja kupaca, kako ističu u Novocommercu International.

Konvencionalni kombajni nude izvrsne performanse u specifičnim područjima. No kombajni s jednim rotorom jednostavno su svestraniji. Razvijen u Europi, također je proizveden u Europi, odnosno u Njemačkoj. Konstruiran za zahtjevne, guste usjeve i visok kapacitet. Ne samo da žanje više tona na sat. Smanjuje gubitke i lom zrna tako da više od 99% zrna odlazi u spremnik.


Fotoprilog


Tagovi

Novocommerce Kuhn Bendnar John Deere Traktor Kombajn Plodovi Zemlje Gusjeničar Hrastovac Garešnica


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]