Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 26.03.2022. 12:00

Predsjetvena i startna gnojidba okopavina - na što paziti?

U gnojidbi okopavina prije sjetve ili sadnje treba unijeti manje količina fosfora i kalija, a veće dušika, savjetuju iz tvrtke Petrokemija d.d.

Foto: FB Petrokemija/M.Popić
  • 3.541
  • 237
  • 0

Poljoprivredne kulture koje sijemo ili sadimo na šire međuredne razmake u proljetnom razdoblju ubrajamo u okopavine, a najznačajnije su: kukuruz, šećerna repa, soja, suncokret i krumpir. Njihove potrebe za hranivima ovise prvenstveno o kemijskoj analizi tla, potrebi biljaka za pojedinim hranivom, gnojidbi pretkulture i planiranim prinosima.

"U gnojidbi okopavina veće količine osnovnih hranjivih tvari, fosfor i kalij, unosimo s osnovnom obradom tla u jesen dok prije sjetve ili sadnje unosimo manje količine fosfora i kalija, a veće količine dušika", pojašnjavaju iz tvrtke Petrokemija d.d. Kako ističu, predsjetvena i startna gnojidba preporučuju se kod sjetve, odnosno sadnje poljoprivrednih kultura u hladna, vlažna i tla niske plodnosti, kako bi biljke u ranom porastu imale dovoljno hranjivih tvari u neposrednoj blizini korijena.

Koje formulacije koristiti?

"Od hraniva, dušik (N) i fosfor (P) su značajni elementi ishrane biljaka u predsjetvenoj i startnoj gnojidbi", napominju. Međutim, kažu, da je kalij (K) bitan za teža i hladna tla, koja ga čvrsto vežu (fiksiraju), ili za lagana i pjeskovita tla, gdje može doći do njegova gubitka tijekom jeseni ili zime.

"U ranom porastu usjeva dovoljna raspoloživost dušika u otopini tla povoljno utječe na njihov brzi rast i razvoj tijekom vegetacije, ranije sazrijevanje i veći prinos", objašnjavaju iz ove tvrtke. Name, dostupan fosfor u sjetvenom sloju tla proljetnih usjeva osigurava nerazvijenom korijenu mladih biljaka njegov rast i razvoj, posebice u hladnim, nepropusnim i tlima kisele reakcije.

Kukuruz je okopavina (Foto: Martina Popić)

Predsjetvena ili gnojidba prije sadnje okopavina obavlja se u rano proljetnom razdoblju prilikom zatvaranja zimske brazde. Njome se unosi veći udio dušika i manji udio fosfora i kalija od ukupnih potreba u gnojidbi okopavina. "Od mineralnih kompleksnih gnojiva primjenjuju se formulacije s približno jednakim udjelom biljnih hraniva, dušika, fosfora i kalija, kao što su NPK 15-15-15 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK 20-10-10 ili NPK (MgO) 13-10-12 (4) ili NP 20-20 u količinama 200-250 kg/ha", pojasnili su iz Petrokemije.

Dodaju da ako su ukupne količine fosfora i kalija, te manje količine dušika unesene u osnovnoj gnojidbi okopavina tijekom jeseni, u predsjetvenoj gnojidbi mogu se unijeti preostale ukupne potrebe okopavina za dušikom.

Prije sjetve primijenite dušik u amidnom ili amonijskom obliku

"Prije pripreme tla za sjetvu unose se dušična gnojiva u amidnom ili amonijskom obliku, kao što je UREA, UAN ili Petrokemijas, jer nema opasnosti od gubitka dušika ispiranjem i isparavanjem, i takav oblik dušika je produženog djelovanje te može izostati prihrana“, napominju.

Također, predsjetvenom gnojidbom mogu se unijeti dušična gnojiva sporijeg djelovanja UREA N 46 u količini 100-150 kg/ha ili UAN N 30 u količini 120-170 l/ha ili Petrokemijas (20 N + 24 S) u količini 200-250 kg/ha.

Valja istaknuti da se ona ne primjenjuju u usjevima soje gdje je sjeme inokulirano bakterijama koje vežu dušik iz zraka. Također, na nagnutim i lakše propusnim tlima, gdje postoji opasnost iznošenja i ispiranje dušika, potrebno je primijeniti dušičnu gnojidbu u predsjetvenoj pripremi tla i u prihrani.

Na što paziti kod startne gnojidbe?

U startnoj gnojidbi unose se manje količine NPK gnojiva, s približno jednakim udjelom hraniva, u neposrednoj blizini sjemena kod sjetve ili korijena (gomolja) kod sadnje, kako bi se osigurala dobra raspoloživost hranjivih tvari u najranijem porastu i razvoju biljaka.

Dušična gnojiva sporijeg djelovanja ne preporučuju se za soju (Foto: Martina Popić) 

"Gnojiva se ovom gnojidbom unose deponatorima na sijačicama u trake, tako da su granule položene u tlo 5-10 centimetara sa strane i ispod sjemena", savjetuju iz ove tvrtke. Kako kažu, u startnoj gnojidbi mogu se primijeniti formulacije gnojiva: NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK (MgO) 13-10-12 (4) ili NP 20-20 u količinama 100-150 kg/ha.

"Predsjetvenu i startnu gnojidbu ne smijemo zamijeniti s osnovnom gnojidbom jer njome unosimo manje količine potrebnih hraniva za rast i razvoj biljke, te oslanjanje samo na predsjetvenu ili startnu gnojidbu bez osnovne možemo očekivati i manji prinos kultura“, zaključuju iz Petrokemije.

Za više informacija obratite se tvrtki na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Predsjetvena gnojidba Startna gnojidba Petrokemija Gnojidba Okopavine


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr