Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba okopavina
  • 10.03.2023. 10:30

Predsjetvena i startna gnojidba - koje formulacije koristiti?

Prije sjetve ili sadnje okopavina u tlo se unose manje količine fosfora i kalija, a veće količine dušika, pojašnjavaju iz Petrokemije.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 4.624
  • 311
  • 0

Poljoprivredne kulture koje sijemo ili sadimo na šire međuredne razmake u proljetnom razdoblju ubrajamo u okopavine. Najznačajnije su kukuruz, šećerna repa, soja, suncokret i krumpir.

Kako napominju stručnjaci iz Petrokemije, njihove potrebe za hranivima prvenstveno ovise o kemijskoj analizi tla, potrebi biljaka za pojedinim hranivom, gnojidbi pretkulture i planiranim prinosima.

"U gnojidbi okopavina veće količine osnovnih hranjivih tvari, fosfor i kalij, unosimo zajedno s osnovnom obradom tla u jesen dok prije sjetve ili sadnje unosimo manje količine fosfora i kalija, a veće količine dušika", pojašnjavaju.

Gnojidba zajedno sa sjetvom

Naime, predsjetvena i startna gnojidba se preporučuju kod sjetve, odnosno sadnje poljoprivrednih kultura u hladna, vlažna i tla niske plodnosti, kako bi biljke u ranom porastu imale dovoljno hranjivih tvari u neposrednoj blizini korijena.

"Od hraniva, dušik i fosfor su značajni elementi ishrane biljaka u predsjetvenoj i startnoj gnojidbi", ističu iz Petrokemije pojasnivši da je kalij bitan za teža i hladna tla, koja ga čvrsto vežu (fiksiraju) ili za ona lagana i pjeskovita. Ondje pak može doći do njegova gubitka tijekom jeseni ili zime.

Prije pripreme tla za sjetvu  unose se dušična gnojiva u amidnom ili amonijskom obliku (Foto: Facebook/Petrokemija)

U ranom porastu usjeva dovoljna raspoloživost dušika u otopini tla povoljno utječe na njihov brzi rast i razvoj tijekom vegetacije, ranije sazrijevanje i veći prinos. "Dostupan fosfor u sjetvenom sloju tla proljetnih usjeva osigurava nerazvijenom korijenu mladih biljaka njegov rast i razvoj, posebice u hladnim, nepropusnim i tlima kisele reakcije", napominju iz ove tvrtke.

Koje formulacije odabrati?

Kako kažu, predsjetvena gnojidba ili gnojidba prije sadnje okopavina obavlja se u rano proljetnom razdoblju prilikom zatvaranja zimske brazde. "Njome se unosi veći udio dušika i manji udio fosfora i kalija od ukupnih potreba u fertilizaciji okopavina", dodaju.

Od mineralnih kompleksnih gnojiva primjenjuju se formulacije s približno jednakim udjelom biljnih hraniva, dušika, fosfora i kalija, kao što je formulacija NPK 15-15-15 u količini 200-250 kg/ha.

"Ako su ukupne količine fosfora i kalija, te manje količine dušika unesene u osnovnoj gnojidbi okopavina tijekom jeseni, u predsjetvenoj se mogu unijeti preostale ukupne potrebe okopavina za dušikom", napominju.

Prije pripreme tla za sjetvu, ističu dalje, unose se dušična gnojiva u amidnom ili amonijskom obliku, kao što je UREA ili Amonijev sulfat 21 N + 24 S jer nema opasnosti od gubitka dušika ispiranjem i isparavanjem, i takav oblik ovog elementa je produženog djelovanja te može izostati prihrana.

"Predsjetvenom gnojidbom se mogu unijeti dušična gnojiva sporijeg djelovanja UREA N 46 u količini 100-150 kg/ha ili Amonijev sulfat 21 N + 24 S u količini 200-250 kg/ha", dodaju.

Međutim, upozoravaju, navedena dušična gnojiva se ne primjenjuju u usjevima soje gdje je sjeme inokulirano bakterijama koje vežu dušik iz zraka. "Na nagnutim i lakše propusnim tlima, gdje postoji opasnost iznošenja i ispiranja dušika, potrebno je primijeniti dušičnu gnojidbu u predsjetvenoj gnojidbi tla i u prihrani", napominju.

U startnoj gnojidbi manje količine NPK

U startnoj gnojidbi unose se manje količine NPK gnojiva, s približno jednakim udjelom hraniva, u neposrednoj blizini sjemena kod sjetve ili korijena (gomolja) kod sadnje, kako bi se osigurala dobra raspoloživost hranjivih tvari u najranijem porastu i razvoju biljaka.

Oprez kod gnojidbe soje zbog bakterija koje vežu dušik (Foto: Martina Pavlović)

Gnojiva se njome unose deponatorima na sijačicama u trake, tako da su granule položene u tlo 5-10 centimetara sa strane i ispod sjemena. "U startnoj gnojidbi može se primijeniti formulacija gnojiva NPK 15-15-15 u količini 100-150 kg/ha", savjetuju iz Petrokemije.

Kako zaključuju, predsjetvena i startna gnojidba ne smije se zamijeniti s onom osnovnom jer njome unosimo manje količine potrebnih hraniva za rast i razvoj biljke, te oslanjanje samo na predsjetvenu ili startnu bez osnovne možemo očekivati i manji prinos kultura.

Za više informacija obratite se ovoj tvrtki na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Gnojidba okopavina Petrokemija Predsjetvena gnojidba Startna gnojidba Okopavine


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]