Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jeftinije gorivo
  • 19.01.2017. 13:30

Prednosti korištenja biodizela u poljoprivredi

Poljoprivrednici mogu uštedjeti na gorivu tako što će proizvesti vlastiti biodizel. Njegovi nusproizvodi također imaju veliku upotrebnu vrijednost.

Foto: Danijel Grujić
  • 4.503
  • 489
  • 0

Korištenje biodizela, u usporedbi sa fosilnim dizelom, štiti životni okoliš tako što smanjuje efekt staklenika, a reducira i emisiju sumpornih oksida, suspendiranih čestica i ugljikovog monoksida.

Danas poljoprivredni proizvođači na svojim gospodarstvima proizvode biodizel od suncokreta, uljane repice i soje. Veliki broj poljoprivrednika odlučuje se za proizvednju biodizela upravo da bi uštedjeli za gorivo, koje se koristi za pokretanje motora na traktorima i na drugim radnim strojevima.

Biljna ulja glavna sirovina biodizela

Najvažnije sirovine za proizvodnju biodizela su ulja od uljane repice, suncokreta i soje. Biodizel se može proizvesti i od svih ostalih ulja i masti biljnog i životinjskog porijekla. Uljana repica i suncokret prethodno se moraju iscijediti na presi iz koje izlaze ulje i uljana pogača, dok se soja prije samog cijeđenja presom mora podvrgnuti pečenju u pekaču. Potom se ulje filtrira gravitacijom.

Filtriranje ulja gravitacijom je najjeftinije. Na dnu posude se stalože sve nečiste primjese koje su nastale prilikom prešanja uljanih kultura. U posudi iznad taloga za 15 do 20 dana dobije se čisto ulje. Znanost je zabiljležila da biodizel koji se dobije od ulja povoljno utječe i na sam motor zbog boljeg podmazivanja i manjeg habanja, čime se produžuje životni vijek motora na vozilu.

Proizvodnja biodizela

Za proizvodnju biodizela potrebno je: ulje, metanol ili etanol i natrij-hidroksid ili kalij hidroksid. Poslije odležavanja, ulje ide u reaktor, zagrijava se, dodaje se katalizator koji je smjesa alkohola, metanola ili etanola i natrijev (NaOH) ili kalij hidroksida (KOH). Miješa se sat vremena na temperaturi od 60 stupnjeva i to je u biti gotov proces.

Kada se završi miješanje ulja i katalizatora, tako miješano ulje ostavlja se u buretu jedan dan, a za veliku količinu potrebno je da smjesa odleži nekoliko dana. Na kraju dobivamo biodizel, a kao nusproizvod dobije se glicerin. Ništa se ne baca. Sve što uđe u stroj praktično se iskoristi.

Nusproizvodi biodizela su vrlo korisni

Nusproizvodi u proizvodnji biodizela su uljana pogača i spomenuti glicerin. Uljana pogača predstavlja važan izvor proteina za prehranu domaćih životinja, a također ima i značajne količine esencijalnih masnih kiselina. Dodavanjem uljane pogače u kukuruzno brašno povećava se mlječnost krava za 15%.

Sirovi glicerin je obično čistoće 80% i predstavlja polaznu sirovinu u proizvodnji čistog farmaceutskog glicerina, koji ima široku primjenu u industriji lijekova, u proizvodnji smola, celofana i eksploziva. Glicerin se koristi u proizvodnji kozmetičkih preparata jer hidrira kožu, a posebno je koristan u proizvodnji domaćeg sapuna.

Foto: Danijel Grujić


Tagovi

Biodizel Jeftinije gorivo Zaštita okoliša Okoliš


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]