Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Zaštita usjeva
 • 23.09.2008.

Prednosti jesenskog suzbijanja korova u žitaricama

neophodno u jesen

 • 5.818
 • 287
 • 0

Nakon jesenske sjetve, prva briga svakog naprednijeg proizvođača pšenice ili ječma trebala bi biti zaštita od korova. Ozime žitarice najviše su ugrožene od korova koji niču pri vrlo niskim temperaturama, kada su usjevi žitarica slabo razvijeni. Rano otklanjanje konkurencije korova nužno je za neometan razvoj usjeva u najranijim fazama rasta.
Jesenska primjena herbicida nalazi sve više korisnika, jer daje nekoliko prednosti pred proljetnom primjenom;

 • viši urodi radi ranog suzbijanja korova,
 • usjev bez korova bolje prezimi,
 • manja ovisnost o vremenu, nema opasnosti od zakašnjenja s prskanjem u proljeće,
 • njive s nepovoljnim osobinama tla u proljeće nisu prohodne,
 • kod prskanja prije nicanja kolotečine traktora neće nanijeti štetu usjevu,
 • nema opasnosti od zanošenja škropiva na susjedne osjetljive kulture.

U strnim žitaricama pojavljuju se podjednako i širokolisni i uskolisni korovi. Najčešći uskolisni korov u našim uvjetima je Apera spica-venti tj. slakoperka, vlasnjača ili pahovka. Problematični širokolisni korovi su Galium ili broćika (priljepača ili mačak), kamilica, mišjaknja, mak, čestoslavice, ljubice i drugi. Iako je uvriježeno mišljenje da su širokolisni korovi opasniji za usjev, precizni podaci pokazuju da je uskolisni korov u žitaricama (slakoperka tj. pahovka) osjetno štetniji za prinos, jer najveću štetu pričinjava zasjenjivanjem lista zastavičara, u vrijeme intenzivnog nalijevanja zrna. Usto, Apera niče u jesen, tako da usjevu konkurira za prostor i hranjiva tokom cijele vegetacije. Većina poljoprivrednika uočava slakoperku prekasno, točnije tek pred žetvu kada strši iznad usjava.

Zašto slakoperku nazivamo kradljivicom uroda br. 1 ?

Precizna istraživanja su dokazala da prisustvo već 24 biljke slakoperke po m2 smanjuje urod za 8%. Uz pretpostavku uroda pšenice od 6 t/ha, gubitak iznosi 480 kg pšenice po hektaru. Tržišna cijena pšenice u 2008. godini kretala se oko 1,5 kn po kilogramu tako da preračunato u kune gubitak dobiti iznosi 720 kn / ha!!! Napominjemo da je na većini lokacija na kojima je slakoperka prisutna (posebice zapadna i sjeverozapadna Hrvatska - Podravina, Međimurje, Zagorje, ali i Centralna Hrvatska kao i dio Istočne Hrvatske) njezina brojnost kudikamo veća od 24 biljke po m2 i u prosjeku iznosi 60-ak biljaka po m2. Naravno, u slučaju ne suzbijanja gubitak priroda (a time i dobiti) mnogo je veći od 700-tinjak kn/ha. U takvim uvjetima primjena herbicida protiv slakoperke više je nego opravdana.
Nakon Dicurana Forte, dosad najpoznatijeg standarda u suzbijanju najšireg spektra korova u žitaricama, dolaze nam nova, još učinkovitija rješenja od istog proizvođača (Syngente Agro). To su dva nova herbicida čija se kombinacija primjenjuje u jesenskom ili rano proljetnom roku - Filon i Logran.

Filon - jednim zamahom protiv slakoperke i broćike (Galiuma)

Filon je zemljišni herbicid (djelatna tvar prosulfokarb), koji se odlikuje pouzdanim i dugotrajnim djelovanjem na širok spektar jednogodišnjih korova, a prije svega odskače u djelovanju na slakoperku i broćiku (Galium). Na slakoperku je djelotvoran već u vrlo niskim dozama (2,5 - 3 l/ha). Djeluje samo na korove koji su u fazi nicanja, stoga je bitno da se korovi nalaze u toj fazi u vrijeme prskanja. Vrijeme primjene je od nicanja pšenice do faze tri lista. Pri zasebnoj upotrebi sam Filon upotrebljava se u dozi od 4 - 5 l/ha (prvenstveno radi djelovanja i na širokolisne korove).

Upozorenje:
Filon djeluje na jednogodišnje travne i širokolisne korove preko tla ali i manjim dijelom preko lista- u vrijeme njihovog nicanja - uključujući slakoperku i broćiku (Galium).

Logran - od jeseni do proljeća protiv širokolisnih korova

Sadrži djelatnu tvar triasulfuron, za koju je značajno da djeluje kako preko tla, tako i preko lista. Logran pouzdano suzbija širok spektar jednogodišnjih širokolisnih korova u žitaricama u dozi 40 - 50 g/ha.

Upotrebljava se nakon nicanja, pa do pojave 1 koljenca žitarica. Korovi u vrijeme prskanja trebaju biti od faze nicanja do najviše 4-6 pravih listova. Upotreba ovog herbicida moguća je i ako noćne temperature padnu ispod 0 °C (do - 3 °C), pod uvjetom da su dnevne temperature pozitivne.
Logran je herbicid koji se odlikuje iznimnim odnosom između cijene i dobiti!!

Filon + Logran - jesenska kombinacija za najviše prinose !!!

Kombinacija je namjenjena suzbijanju najšireg spektra jednogodišnjih korova u žitaricama. Učinkovito suzbija slakoperku, broćiku, kamilicu, mrtvu koprivu, mišjakinju, ljubice, ljuljeve i sve ostale značajne korove u žitaricama. Idealno vijeme uporabe je od faze nicanja žitarica do faze 3 lista. Brojni pokusi našeg tima za poljske pokuse i rezultati iz široke prakse pokazuju da dužina vremena primjene prvenstveno ovisi o veličini travnog korova-slakoperke- faza 1-2 lista , dok je faza pšenice od sekundarnog značaja.

Doza:
Filon 2,5 - 3 l/ha + Logran 30 - 40 g/ha

Prednosti:

 • iznimno širok spektar djelovanja (svi jednogodišnji travni i širokolisni korovi uključujući slakoperku i broćiku),
 • djelovanje na korove u nicanju, i one koji su već nikli,
 • rezidualno (dugotrajno) djelovanje oba herbicida,
 • rano odstranjena konkurencija korova i više vremena za proljetne radove,
 • olakšana primjena zbog kvalitetnih formulacija (EC + WG),
 • pojačano djelovanje na broćiku, mrtvu koprivu, samoniklu uljanu repicu i ljuljeve u odnosu na standarde,
 • mogućnost upotrebe Lograna i na proljeće (u žitaricama do 1. koljenca),
 • pakiranja oba pripravaka prilagođena malim i velikim potrošačima.

Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Zaštita usjeva Ratarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB