Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dow AgroSciences
  • 12.04.2015. 18:00

Pravovremenom kontrolom protiv korova

Redoviti nadzor vlastite njive pomaže otkriti probleme prije nego korovi prerastu određenu fazu rasta i postanu preveliki za kontrolu.

  • 963
  • 23
  • 0

Učinkovito suzbijanje korova je u današnjoj poljoprivrednoj praksi neophodno za ostvarivanje višeg, kvalitetnijeg i stabilnijeg prinosa. Kontrola korova znatno doprinosi smanjenju bolesti i štetnika u usjevima žitarica, uzimajući u obzir da su pojedine korovne vrste domaćini različitim štetnicima i uzročnicima bolesti. Krajnji cilj borbe protiv korova je smanjenje njihove populacije iz godine u godinu i povećanje rentabilnosti proizvodnje.

Redoviti nadzor (praćenje) vlastite njive (usjeva) pomaže otkriti probleme prije nego korovi prerastu određenu fazu rasta i postanu preveliki za kontrolu. Prilikom odabira herbicida vrlo je važno provjeriti registracije za koje je pojedini proizvod registriran (FIS). Prije primjene svakako treba pročitati uputstvo za upotrebu i primjeniti sredstvo u preporučeno vrijeme i po preporučenoj dozi.

Tretiranje usjeva protiv korova

Herbicid Lancelot 450 WG, kombinirani je herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova, kao što su osjak (boca), broćika (priljepača), ambrozija, šćir, mišjakinja, čestoslavica, rusomača, mak, loboda, kamilica, žabnjak, gorušica, potočnica i mnogi drugi. Primjenjuje se u pšenici, ječmu i zobi u dozi od 33g/ha od početka busanja do vidljivog drugog koljenca (dugo razdoblje primjene). Osim folijarnog djelovanja, posjeduje i rezidualno djelovanje, što znači da ste sigurni da će te suzbiti i korove u poniku do 3 tjedna nakon tretiranja. Dolazi u pakiranju od 33g za 1ha te 500g za 15h.a

Svakako treba spomenuti i herbicid Starane 250, koji je već duže vrijeme na našem tržištu. Idealan je za suzbijanje širokolisnih korova kao što su maslačak, rusomača, slak, dimnjača, smrdelj, broćika, mrtva kopriva, poljska potočnica, slatkasti dvornik, ptičji dvornik, tušanj, divlja kupina, šćav, kostriš, crna pomoćnica, mišjakinja, poljska čestika, kopriva, grahorica i drugi. Primjenjuje se u dozi od 0,6-0,8 l/ha (ovisno o stupnju zakorovljenosti usjeva) u pšenici, ječmu, raži, zobi i pšeno-raži od početka busanja do pojave lista zastavičara (dugo razdoblje primjene). Dolazi u pakiranju od 0,2l i 1l.

Mustang je pak herbicid namijenjen suzbijanju širokolisnih korova, kao što su kamilica, broćika, ambrozija, mračnjak , loboda, mak, poljska gorušica, obična konica, poljske krike, samonikli suncokret, mišjakinja, rusomača, poljska čestika, šćir, dvornik, potočnica, čestoslavica i druge korovske vrste u pšenici i ječmu. Primjenjuje se u dozi od 0,4 - 0,6 l/ha od početka busanja do vidljivog prvog koljenca žita, a dolazi u pakiranju od 0,5l te 1l.

Za zaštitu ozime uljane repice od širokolisnih korova iz porodica glavočika, štitarki i mahunarki, preporučamo herbicid Lontrel 300 u dozi 0,2-0,3 l/ha koji dolazi u pakiranju od 0,2l i 1l.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Suzbijanje korova Dow AgroSciences Tretiranje usjeva Lancelot 450 WG Herbicidi FIS Kontrola korova Starane 250 Mustang herbicid Samonikli suncokret Maslačak Ozima uljana repica


Partner

Dow AgroSciences RH

Ulica Petra Hektorovića 2, Zagreb, Hrvatska
tel: (0)99 / 47 - 01 - 010, e-mail: afranjic@dow.com web: http://www.dowagro.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]