Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podešavanje pluga
  • 29.10.2020. 18:00

Pravilno podešen plug u radu neće zanositi i zabacivati traktor

Važno je i da hidraulične poluge budu ravne, na jednakoj udaljenosti od tla odnosno ne smiju biti u plivajućem položaju, kako bi se osiguralo da je i plug ravan, pojašnjava Mario Divić.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 14.957
  • 664
  • 1

Stara narodna kaže da je i najgore jesensko oranje bolje od najboljeg proljetnog jer u sebe upija vlagu što je posebno važno u sušnim godinama kao što je, djelomično, bila i ova. 

Sjetva još uvijek traje jer, kako smo na Agroklubu pisali, optimalni rokovi su pomaknuti, upravo zbog klimatskih promjena. 

Optimalan rok sjetve ozimina pomiče se za desetak dana - na što obratiti pažnju

Jesensko oranje ili, kako se još kaže, zimska brazda, trebalo bi se obaviti na nešto većoj dubini od običnog sjetvenog. Ako se uopće odlučite za njega jer ga se sve češće spominje u negativnom kontekstu budući da se tradicijskom obradom tla, plugom, tlo osiromašuje. 

No, većina poljoprivrednika, kako kod nas, tako i u drugim zemljama Europe i svijeta, obavlja ovu aktivnost u jesen. Zato, prije nego izađete u polje, pravilno pripremite plug za zimsku brazdu. Tu je prvenstveno bitno ispravno ga podesiti. 

Radna tijela pluga moraju biti ravna 

"Prije svega moramo obratiti pažnju na položaj radnih tijela, pretplužnjaka, crtala te dubinskog kotača. Radna tijela pluga (lemeši) moraju biti ravna tijekom oranja što znači da vertikalni zid brazde u odnosu na njezino dno treba biti pod pravim kutem", pojašnjava Mario Divić iz tvrtke Novocommerce International te dodaje kako se zimska brazda ore na dubinu 35 do 40 cm. Prema tome se pretplužnjaci pluga podešavaju na 1/3 dubine radnih tijela.  

Izbacivanje oranja - vrijeme je za odlaganje pluga?

"Radnu dubinu na kotaču podešavamo pomoću dva španera, zatežući ih oremo dublje, otpuštajući pliće. Oba španera kotača moraju biti podešena na jednak razmak", upozorava. 

Pravilno podešen plug lijepo drži pravac 

Kada je riječ o crtalu pluga, potrebno ga je podesiti pomoću vijka na zadanu radnu dubinu. "Nakon podešavanja plug mora biti ravan po horizontalnoj i vertikalnoj osi. Poslije prvog prohoda možemo izvršiti manje korekcije ako je potrebno", kaže Divić naglasivši kako pravilno podešen plug u radu neće zanositi i zabacivati traktor, odnosno, kako opisuje, on će lijepo držati pravac.

Zimska brazda ore se na dubinu 35 do 40 cm (Foto: Novocommerce Internetional)

Također, važno je i da hidraulične poluge budu ravne, na jednakoj udaljenosti od tla, odnosno, ne smiju biti u plivajućem položaju, kako bi se osiguralo da je i plug ravan. "I radna tijela pluga moraju biti centrirana kako bi lemeš ravno rezao, a brazda bila lijepo oblikovana i složena."

Samo podešavanje pluga ovisi o tipu, odnosno težini tla, trenutnim uvjetima te vučnoj sili traktora pa prema tome namještamo radni zahvat.

Brzina oranja je 7 do 8 km/h

Svi potrošeni i ishabani dijelovi na plugu trebaju biti pravovremeno zamijenjeni kako bi se osigurao kvalitetan rad bez poteškoća.

Valjanje za bolje nicanje sjemena - na kraju povucite i lanac

"Traktor se tijekom oranja ne smije zanositi i izlaziti iz brazde, a ako do toga dolazi, plug nije pravilno podešen. Brzina oranja je 7 do 8 km/h, a okretaje motora traktora bilo bi poželjno podesiti na 1500 o/min ako je to moguće u odnosu na uvjete i tip tla", zaključuje Divić. 


Tagovi

Jesensko oranje Zimska brazda Podešavanje pluga Priprema pluga Mario Divić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]