Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko tržište žitarica
  • 28.12.2015. 08:30

Prava zima tek dolazi - čeka nas pad u prinosima?

O pravom snijegu možemo govoriti tek u siječnju 2016., a dotad se nadati kako za usjeve neće biti kasno, kažu analitičari. Prognozira se četvrtka rekordna žetva u Velikoj Britaniji, ali i istovremeni pad u prinosima pšenice na području EU.

  • 1.260
  • 158
  • 0

O pravom snijegu možemo govoriti tek u siječnju 2016., a dotad se nadati kako za usjeve neće biti kasno, kažu analitičari. Prognozira se četvrtka rekordna žetva u Velikoj Britaniji, ali i istovremeni pad u prinosima pšenice na području EU.

I dok prinosi padaju, zbog slabog eura, izvoz žitarica iz EU će navodno procvjetati.

Prava zima tek dolazi?

Kakve su posljedice neobično blagih vremenskih uvjeta koji su vladali tijekom jeseni i početka zime u Europi, mogli ste pročitati prije nekoliko tjedana. Toplije vrijeme dovelo je do izostanka snježnog pokrova ozimim žitaricama diljem sjeverne hemisfere, a snijeg se ne očekuje prije kraja godine.

Snijeg pomaže zaštititi usjeve za vrijeme oštrih zima i osigurava potrebnu vlagu u proljeće kada se temperature počnu dizati.

Nedostatak snijega možda i neće biti problem ako se temperature spuste, sukladno dobu godine, ali izgledno je da će tek u siječnju 2016. usjeve sjeverne hemisfere pogoditi pravi zimski uvjeti.

Četvrta rekordna žetva na engleskim poljima?

Prema statistikama Defre, prognozirano je povećanje uroda pšenice u Velikoj Britaniji, i to za 250Kt u usporedbi s predviđanjima u listopadu. To dovodi ljestvicu britanske pšenice do 16.4Mt, što je četvrta rekordna žetva ikad zabilježena.

Nadalje, proizvodnji ječma i zobi se također predviđa povećanje u usporedbi s listopadom. Dok je područje zasijano pšenicom bilo manje za 5% u ovoj godini, godišnja proizvodnja pala je za samo 1%, i to sa rekordnim prinosima.

Pad u prinosima pšenice u EU

Proizvodnja pšenice na području EU prognozira se na manje količine zbog pada u prinosima pa bi po prvi puta u četiri godine moglo doći do smanjenja proizvodnje. Količina pšenice tako bi mogla pasti za 6.4Mt na sveukupnih 143.6Mt zbog manjeg požnjevenog područja pod pšenicom, kao i povratka na nešto uobičajenije prinose umjesto dosadašnjih rekordnih.

Smanjeno je i područje pod mekom pšenicom u EU, kao i prinosi, što se može djelomično pripisati niskim cijenama, kao i suhom vremenu u nekim regijama.

Top tri EU proizvođača pšenice imat će manje meke pšenice u sezoni 2016. Dok sveukupno područje pod pšenicom ostaje isto za Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju kao i prijašnjih godina, prognozirano je smanjenje u prinosima za sve tri zemlje.

Unatoč nižim prinosima, izvoz raste

Zadnje procjene za izvoz EU meke pšenice u sezoni 2015/16 su povećane, saznajemo od analitičke agencije Strategie Grains, no prema zadnjim podacima s terena, još uvijek govorimo o 16%-tnom padu s obzirom na prošlu godinu. Prognoza za povećani izvoz meke pšenice temelji se na povećanoj konkurentnosti EU zbog slabog eura naspram drugih valuta. Sada se u sezoni 2015/16 predviđa izvoz od 27.6Mt u usporedbi sa 26.8Mt kako se mislilo u studenom.

Izvor podataka: hgca.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Pšenica Urod Zimski uvjeti 2015 Izvoz Euro Europsko tržište žitarica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."