• Proizvodnja suncokreta
  • 20.10.2013. 08:17

Prava godina za suncokret

Najveći prinosi suncokreta postignuti su na području Vukovara, Iloka i Vinkovaca. I dok mu je lani otkupna cijena iznosila 3,35 kuna za kilogram, ove godine se plaća 2 kune, no i cijena ulja je manja

Foto: freepik.com
  • 958
  • 110
  • 0

Žetva suncokreta, najvažnije uljarice, zasijane na čak 42 000 hektara, bliži se kraju. Uslijed vremenskih neprilika, suncokret još uvijek nije skinut sa svih površina u zapadnoj Slavoniji te onih na području Slatine i Virovitice, gdje njegova vegetacija uobičajeno kasni za onom u istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu.

Ova godina je bila iznimno dobra za suncokret, a očekuje se ukupna proizvodnja od čak 120 000 tona zrna suncokreta, odnosno prosječan prinos od visokih 4 - 5 tona po hektaru, što je i rekord genetskog potencijala te industrijske biljke. Rekordna je i uljnost suncokreta, koja se kreće između 45 i 66%. Pritom su najveći prinosi postignuti na području Vukovara, Iloka i Vinkovaca.

Tvornica ulja Čepin, ove godine je imala ugovorenu proizvodnju suncokreta na oko 15 000 hektara, najviše s kooperantima na području Osječko-baranjske županije. Od ukupno proizvedenih količina suncokreta u Hrvatskoj, Tvornica ulja Čepin otkupit će približno pola. Te količine bi bile i veće da je bilo moguće već u samom početku žetve odrediti otkupnu cijenu, koju je čepinska tvornica naknadno utvrdila na dvije kune za kilogram suncokreta s 44% uljnosti, 9% vlage i 20% primjesa. Dio ovogodišnjeg uroda suncokreta, najviše baranjskih proizvođača, završio je u izvozu, kod kupaca u Mađarskoj i BiH, gdje je postignuta za desetak posto viša cijena nego na domaćem tržištu.

Iako je cijena kilograma suncokreta lani bila 3,35 kuna za kilogram, i maloprodajna cijena litre ulja tada je bila dvostruko veća. Sada se litra ulja u trgovinama prodaje za 7 ili 8 kuna, za razliku od lanjskih 14 kuna.

Foto: freepik.com


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Pročitaj više »

Tagovi

Suncokret Žetva Uljnost Otkupna cijena BiH Mađarska Tvornica ulja Čepin Ulje


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uskoro ćemo ovako hodati gradovima...