Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikotoksini
  • 30.07.2020. 07:30

Povećana koncentracija aflatoksina u kukuruzu ograničava njegov izvoz?

Kukuruz je u Pakistanu ekonomski važna kultura, međutim klimatske promjene naročito vrući i vlažni uvjeti uzrokovali su veću količinu aflatoksina u zrnju. Budući da to nije u skladu s međunarodnim trgovinskim standardima, otežan je izvoz te kulture.

Foto: JumpStory
  • 1.280
  • 27
  • 0

Rast temperature, nejednaka raspodjela oborina, poplave, suše i druge klimatske promjene utjecale su na poljoprivrednu proizvodnju diljem svijeta. Kao posljedica toga, u kukuruzu iz Pakistana su pronađene veće količine aflatoksina, piše cabi.

Ova poljoprivredna kultura ondje je četvrta najvažnija i doprinosi 0,4% BDP-a, a u toj se zemlji uzgaja na površini od 1.251 milijuna hektara.

Vlaga i vrućina krivi za aflatoksine

Vrući i vlažni klimatski uvjeti potiču razvoj gljivice Aspergillus flavus koja proizvodi sekundarne metabolite, obično poznate kao aflatoksini. Oni se smatraju otrovnim i njihova visoka razina u hrani može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, kako za stoku, tako i za ljude. Za životinje, konzumiranje kontaminiranog kukuruza može uzrokovati štetne učinke na tjelesnu strukturu i ograničiti proizvodnju mlijeka.

To je otkriće ograničilo izvoz pakistanskog kukuruza jer nije bio u skladu s međunarodnim trgovinskim standardima, a što je posljedično utjecalo na regionalnu trgovinu i ekonomiju općenito. S druge strane, njegova potrošnja na tom se tržištu drastično povećala zbog proizvodnje stočne hrane.

Rješenje inovativni biološki preparati?

Biološka kontrola koja koristi izvorne agense održiv je pristup za rješavanje takvih slučajeva, bez pogoršanja kvalitete proizvoda. Kako bi se bavili problemom aflatoksina u usjevima kukuruza, Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) pokrenulo je biološku kontrolu ovih mikotoksina u obliku inovativnog proizvoda.

Ovisno o zemlji i ciljnom usjevu, naziv proizvoda se razlikuje, ali uobičajeno je poznat kao AflasafeTM i Afla-GuardTM. Ova se tehnologija u Pakistanu može naći pod zaštićenom oznakom AflaPakTM.

Mikotoksini u hrani za životinje - tihi ubojica farme i opasnost za zdravlje ljudi

USDA se udružila s Pakistanskim poljoprivrednim istraživačkim vijećem (PARC) i CABI international kako bi radili na programu "Kontrola aflatoksina u Pakistanu", koristeći ranije navedenu tehnologiju biokontrole.

Planiraju otvaranje novih vidika za komercijalizaciju ovog programa kako bi ljudima omogućili sigurniju i kvalitetniju hranu. Smatraju da to neće dovesti samo do boljeg zdravlja ljudi već će povećati prihod poljoprivrednika za najmanje 10%.

Štoviše, tvrde da ova tehnologija može potencijalno smanjiti razinu aflatoksina na 60% površina kukuruza u Pakistanu, što rezultira pozitivnim utjecajem na trgovinu poboljšanjem izvoznog potencijala.


Tagovi

Pakistan Mikotoksini u kukuruzu Aflatoksini Izvoz Bolest kukuruza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?