Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.03.2009.

Potpore od 520 milijuna kuna isplaćene unaprijed

Ministarstvo poljoprivrede planira isplatiti poticaje za jesensku sjetvu 2008. u iznosu nešto većem od milijardu kuna

  • 1.715
  • 83
  • 0

U skoroj proljetnoj sjetvi ukupno bi trebalo biti zasijano 425.909 hektara (lani je zasijano 441.304 hektara) ratarskih kultura, od čega najviše kukuruza, na 280.000 hektara, procjenjuju u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Nastojeći da predstojeća sjetva bude što kvalitetnija, uvažavajući agrotehničke rokove i pripreme za proljetne radove u poljoprivredi, a svjesni činjenica da će bez pomoći države sjetva biti upitna, Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je potpore u iznosu od 520 milijuna kuna unaprijed. Od toga je 280 milijuna kuna poticaja za kukuruz, što iznosi 50 posto ukupnog iznosa poticaja za kukuruz za jesensku sjetvu 2008. Naime, Ministarstvo poljoprivrede planira u idućem periodu isplatiti poticaje za jesensku sjetvu 2008. godine u ukupnom iznosu nešto većem od milijardu kuna.
Podsjetimo, prošle je godine zasijano 313.779 hektara kukuruza, od čega 267.184 hektara kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a 46.595 hektara kod poslovnih subjekata.

Lani je zasijano više suncokreta u Hrvatskoj na 38.635 hektara, dok se ove godine planira zasijati 30.000 hektara te uljarice. Riječ je o zahtjevnoj proizvodnji, odnosno skupoj mehanizaciji, za koju se ratari teško odlučuju.

Uz to, ratari nisu sigurni koje će kulture biti dobro plaćene na jesen, kao što je to lani bio slučaj s kukuruzom, jer otkupne cijene doznaju tek uoči žetve, a sada ostaje i otvoreno pitanje koliko će globalna gospodarska kriza utjecati na otkupnu cijenu poljoprivrednih sirovina na jesen.
Domaći ratari za sada jedino znaju koja će biti zajamčena otkupna cijena šećerne repe koju jamče šećerane.

Kako lani nisu bili zadovoljni isplatama za suncokret i kukuruz, koji sada ima osjetno veću otkupnu cijenu nego jesenas, proizvođači se osjećaju prevareni, pa bi se mogli više okrenuti sadnji povrća i soje.

I u planu Ministarstva je sijanje više povrća, soje i zobi. Kada je riječ o povrću, lani je u sustavu poticaja zasijano 13.076 hektara, a ove se godine planira zasijati 13.500 hektara povrća.
Proljetna sjetva u Osječko-baranjskoj županiji, najvećoj ratarskoj županiji, planira se obaviti na ukupno 108.000 hektara. Kukuruzom se planira zasijati 74.500 hektara, sojom 11.000 hektara, suncokretom 10.000 hektara, a šećernom repom 9000 hektara.

Problem je što osječka šećerana još uvijek nije ugovorila sve planirane površine pod repom, nego je to učinila za 6000 hektara, pa će se repa opet uvoziti iz Mađarske i Vojvodine. Soje je lani zasijano 35.816 hektara, a ove je godine plan 40.000 hektara. Zobi (jare) zasijano je lani 16.745 hektara, a sad je planirano 20.000 hektara.

Četiri mjeseca počeka na plaćanje mineralnoga gnojiva

U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja održan je ovih dana sastanak kojem su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić i predstavnici kutinske Petrokemije, na kojem se razgovaralo o mogućnosti plasmana mineralnih gnojiva na tržište u nadolazećem razdoblju proljetnih radova u poljoprivredi. Na sastanku je dogovorena odgoda plaćanja na četiri mjeseca za sve kupce mineralnih gnojiva te dodatni popust od četiri posto za sve kupce koji plate gnojivo bez odgode plaćanja. Ministarstvo poljoprivrede i dalje će pratiti cijene i stanje na tržištu mineralnih gnojiva i pokušavati olakšati poljoprivrednim proizvođačima proljetnu sjetvu.

Autor: Marinko Petković