Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 23.03.2020. 11:45

Poljoprivrednici zbunjeni, smijemo li zbog niza mjera zaštite uopće ići u polje?

Prioritetne djelatnosti, a poljoprivreda tu spada, uz poštivanje restrikcija moraju se odvijati, kaže nam zamjenik predsjednika HPK, Mato Brlošić dodajući da se Komora ne slaže sa zatvaranjem tržnica te su zatražili njihovo otvaranje.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL (arhiva)
  • 21.657
  • 2.345
  • 2

Smijemo li uopće ići u polje, pitanje je koje nam je niz vas postavilo, a nakon uvođenja dodatnih mjera spriječavanja zaraze koronavirusom. 

"Evo, ja sam u polju. Možda je to najbolji odgovor", rekao nam je zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić i sam ratar kojih ovih dana obavlja pripremu zemljišta za proljetnu sjetvu. 

Kako pojašnjava, stav je HPK da se prioritetne djelatnosti, a poljoprivreda tu spada, uz poštivanje restrikcija moraju odvijati. "Hranidba stoke, obrada poljoprivrednog zemljišta, popravak strojeva, nabava rezervnih dijelova, općenito proizvodnja hrane mora funkcionirati. Ne može se dogoditi da netko ne može ući u polje. Većinom su površine u mjestu prebivališta, a čovjek je sam u traktoru. Ako je i više radnika u polju, poštivati razmak. Proizvodnja mora teći. Pšenica neće sama niknuti, povrće treba posijati, posaditi", naglašava Brlošić. 

Kako dodaje, u Komori su itekako nezadovoljni zatvaranjem tržnica te su zatražili njihovo hitno otvaranje. 

Zatvorene tržnice, zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta

"Razlozi okupljanja sigurno nisu bili poljoprivredni proizvodi, kupovina hrane. Neću ulaziti u razloge koji su bili, njih treba eliminirati, ali ako mogu raditi trgovački centri, ne vidimo razloga zašto ne bi mogle i tržnice, uz sve propisane mjere. Čudno je i da trgovine građevinskom opremom rade, a cigla sigurno neće propasti za mjesec-dva, dok hrana, cvijeće hoće", kaže. 

Proljetna sjetva uz Covid-19: zatraženo hitno otvaranje trgovina s dijelovima za strojeve

U najtežem položaju su, dodaje, proizvođači cvijeća i njima je pomoć države trenutno najpotrebnija. No, smatra Brlošić, nastavi li se s rigoroznim mjerama poput zatvaranja tržnica, vrlo brzo će se u sličnoj situaciji naći i voćari i povrćari. Proizvodnja i distribucija hrane nam mora biti prioritet. 


Tagovi

Koronavirus Mjere opreza Poljoprivreda Zatvaranje tržnice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).