Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup suncokreta
  • 12.09.2022. 15:20

Poljoprivrednici na gubitku zbog Vladinih mjera - jeftinije ulje srušilo otkupnu cijenu suncokreta?

Prema izračunu Mate Brlošića, pad otkupne cijene ove uljarice znači i 50 milijuna kuna manje za poljoprivrednike.

Foto: Martina Popić
  • 4.069
  • 447
  • 0

I dok su brojni trgovci uveli restrikcije na kupovinu devet prehrambenih artikala čiju je cijenu Vlada limitirala, a u nekima ih čak ni nema na policama, najveći gubitnici već prvog dana stupanja na snagu ovih mjera  su - poljoprivrednici. 

Prvenstveno ratari jer kako je komentirao član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić, u četvrtak je cijena ulja s 19,99 kuna za litru pala na 15,99 kuna, a u petak je izašla nova kotacija prema kojoj je cijena suncokreta 4,5 pala na 4,10 kuna.

"Ima li to veze, ne želim ulaziti, ali dogodilo se dan nakon što je Vlada izašla s mjerama", komentirao je za Hinu i naglasio da taj pad cijene seljacima donosi ukupno 50 milijuna kuna manje.

Dakle, rekao je, u prvom su danu jedino poljoprivrednici ti koji su izgubili. Naveo je i da je cijena suncokreta u Mađarskoj i Srbiji 4,70 kuna.

Inače, prema kotacijama od 9. rujna koje je objavila tvrtka Žito, uz suncokret koji se otkupljuje za 4,10 kn/kg, cijena soje je 4,40, a kukuruza 2,25 kn/kg. 

Podsjetimo, da strahuju što će Vladin paket mjera donijeti agraru, rekao nam je i predsjednik HPK, Mladen Jakopović. "Ne znamo kakav će efekt ostaviti na poljoprivredu, hoće li se ići u obeštećenja pojedinog sektora, posebice onih koji su već teško pogođeni kao što je mljekarski, svinjogojstvo pa i šećer jer smo od pet ostali na jednoj šećerani", kazao je za Agroklub navodeći da je cijeli paket slabo iskomuniciran, učinci su nepoznati, a u međuvremenu se zatvaraju mljekare, svinjogojske farme... 

Građani će se zbog jeftinijih namirnica pet dana radovati, šesti zaboraviti. A agrarni sektor?

Da se nestašice u trgovinama i ograničenja kupnje kakve bilježimo već prvih dana limitiranja cijena mogu naslutiti, naznačio je i prof.dr.sc. Ivo Grgić, s Agronomskog fakulteta. 

"Nisam primijetio je li dogovoreno kolika je obveza trgovaca da imaju te proizvode u ponudi", komentirao nam je mjere. 


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Vlada Mjere Mato Brlošić Otkupna cijena Suncokret Suncokretovo ulje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).