Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 22.04.2015. 10:00
  • Koprivničko-križevačka

Pojava bolesti u strnim žitaricama

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 115
  • 5
  • 0

Obilaskom polja zasijanih strnim žitaricama uočena je velika razlika u kondiciji i zdravstvenom stanju usjeva. To ovisi o različitim rokovima sjetve, sortimentu te uvjetima na parceli (na mnogima je dugo ležala voda).

U većini usjeva ječma zabilježena je pojava mrežaste pjegavosti (Pyrenophora terres) i sive pjegavosti (Rynchosporium secalis), dok je u usjevima pšenice prisutna smeđa pjegavost (Septoria tritici), a prošli je tjedan u nekoliko usjeva zabilježena i pojava žute hrđe (Puccinia striiformis). Ovogodišnji prvi nalaz žute hrđe (na pšenoraži) zabilježen je u drugoj polovici ožujka, a prošli je tjedan u istom usjevu zabilježeno širenje bolesti (prvi tretman je obavljen 23.03.).

Za zaštitu ječma mogu se koristiti fungicidi: Topsin 500 M SC, Duett Ultra, Opus Team, Amistar, Amistar Extra, Amistar Opti, Falcon 460 EC, Prosaro 250 EC, Opera SE, Caramba SL, Tebusha 25 EW, Sphere 535 SC, Controlan, Archer Max, Folicur EW, Artea plus, Zamir ili Mirage 45 EC.

Za suzbijanje bolesti na pšenici registrirani su: Amistar 250 SC, Amistar Extra 280 EC, Sphere 535 SC, Opus Team, Topsin 500 M SC, Archer Max, Controlan, Prosaro 250 EC, Folicur 250 EW, Falcon EC 460, Artea Plus EC i Zamir.

Na strnim žitaricama potrebno je pratiti pojavu ličinki crvenog žitnog balca-leme (Oulema melanopus). Lema najradije napada zob, no štetu čini i ječmu i pšenici. Ličinke leme se hrane izgrizanjem uskih pruga u lišću, a najveću štetu nanose oštećivanjem zastavice (prvi list ispod klasa).

Suzbijanje ličinki leme obavlja se kada je barem 10-15% ličinki izašlo iz jaja, a kritičan broj za tretiranje iznosi 2 ličinke leme po zastavici za očekivani prinos manji od 5 t/ha, odnosno 1-1,5 ličinki po zastavici za očekivani prinos 5-6 t/ha. Ako je očekivani prinos veći od 6 t/ha kritično je već 0,5-1 ličinka po zastavici.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Strne žitarice Ječam Mrežasta pjegavost Pyrenophora terres Siva pjegavost Pynochosporium secalis Pšenica Smeđa pjegavost Septoria tritici Žuta hrđa Puccinia astrrformis Duett Ultra Falcon460 EC Zamir Sphere 53


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]