Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 01.10.2015. 14:50

Podravka će i dalje stimulirati podravske ratare

Podravkini kooperanti koji su ostvarili najbolje rezultate u proizvodnji pšenice, okupili su se u Podravki, gdje su im domaćini zahvalili na ovosezonskoj suradnji, koja je završila sa zadnjim danom otkupa odnosno 15. srpnja.

Foto: Podravka d.d.
  • 347
  • 34
  • 0

Koprivnička Podravka ove je godine otkupila 20.000 tona pšenice, a prvi put stimulirana je i kvaliteta. Naime, otkupna cijena iznosila je, ovisno o klasi, od 1,12 do 1,40 kuna po kilogramu.

Svi kooperanti koji imaju ugovor s Podravkom, stimulirani su sa dodatnih 0,03 kune po kilogramu od utvrđene cijene, a program stimulacije nastavit će se i sljedeće godine.

Cijena je svrstana u četiri razreda, s obzirom na udio proteina i to:

  • prva klasa - proteini više od 14% po cijeni od 1,40 kn/kg,
  • druga klasa - proteini 12,5 do 14% po cijeni od 1,22 kn/kg,
  • treća klasa - proteini 11,5 do 12,4% po cijeni od 1,15 kn/kg i
  • četvrta klasa - proteini 10,5 do 11.4% po cijeni od 1,12 kn/kg.

Podravka nastavlja ugovaranje proizvodnje pšenice

"Želimo s vama podijeliti pozitivne stvari koje se događaju u proizvodnji i zahvaliti svima koji su ostvarili izvrsne rezultate. Imamo dovoljne količine pšenice, a na kvaliteti ćemo i dalje raditi. Podravka će nastaviti s ugovaranjem pšenice, ali četvrtu ćemo klasu po dosadašnjim parametrima destimulirati, jer želimo dobiti čim više najkvalitetnije pšenice", kazao je direktor službe nabave primarnih sirovina Zlatko Đelekovčan te dodao kako vjeruje da će se kroz slijedeće tri godine postići zadovoljstvo kvalitetom pšenice u tvrtkinim silosima.

Plaćamo u roku po solidnim cijenama

Kooperanti su, rečeno je, također zadovoljni ovogodišnjom suradnjom, a kako je pojasnio voditelj nabave Milan Brnica, jedan od razloga je i taj što je Podravka pšenicu plaćala u roku do 10 dana.

"Danas nisu isti uvjeti proizvodnje kao prije 30 godina, jer promijenilo se tržište, mehanizacija, pa i sama Podravka. Tržište nas je natjeralo na te promjene i vjerujem da smo u odnosu na prethodne godine, znatno unaprijedili uvjete poslovanja s kooperantima. Plaćamo u roku, cijene su u skladu s tržišnim uvjetima, a tu je i premija kojom želimo stimulirati domaće proizvođače. Važno je da zajedno razgovaramo o budućnosti, oslanjajući se prvenstveno na našu regiju, kroz uvjete otkupa i politiku cijena kroz stimulacije. Cilj nam je prikupiti ugovorene količine pšenice najviše kvalitete", kazao je u razgovoru s kooperantima direktor sektora nabave Davor Popović.

Želimo pšenicu vrhunske kvalitete

Potpredsjednik podravkinog lanca opskrbe Ivan Galović istaknuo je kako mu je drago što se tvrtka opet sve više približava selu i organizira na način da to što bolje funkcionira.

"Zadovoljstvo se očituje i u količinama do sada otkupljenih kultura pšenice u našoj regiji te primjerice rajčice u Istri. Volio bih da svoja pozitivna iskustva u suradnji prenesete dalje, jer Podravka će iduće godine biti spremna otkupljivati još veće količine, a kvalitetu ćemo dodatno stimulirati. Mogućnosti proizvodnje već nadilaze kapacitete, pa savjetujem svim kooperantima da predaju svoju pšenicu u vrijeme žetve, bez obzira na sortu", poručio je Galović.

Poljoprivrednik Stjepan Antolić iz Drnja, rekao je da je suradnju s Podravkom naslijedio još od oca.

Drago nam je da se Podravka ponovno okreće domaćim proizvođačima

"Suradnja je na neko vrijeme bila prekinuta, ali drago mi je da smo je ponovo uspostavili, jer Podravka je naša i iako ne radimo u njoj, rade naši susjedi, rođaci i prijatelji i zato mi je drago da smo na ovaj način dio nje. Što se pšenice tiče, sorta je samo genetski potencijal, a ostalo je sve na nama uz blagonaklonost vremenskih uvjeta", zaključio je Antolić.

Kooperanti su predstavnicima tvrtke dali i prijedloge za poboljšanje suradnje, vezano uz izlaznu vagu, skladištenje te klasificiranje i modele vrednovanja pšenice, a orijentacija na naše područje i nove kulture, privući će, smatraju, brojne proizvođače koji se ozbiljno bave ratarstvom. Podravkino stimuliranje kvalitete, ocijenili su velikim korakom unaprijed, jer potencijal postoji, a ciljano ugovaranje i budući model suradnje moraju dati i rezultate.

Foto: Podravka d.d.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Podravka Koprivnica Pšenica Stimulacija Kvaliteta Proteini Kooperanti Ugovaranje Destimulacija Zlatko Đelekovčan Milan Brnica Davor Popović Ivan Galović Rajčica Istra Kapaciteti Stjepan Antolić Drnje Genetski potencijal Izlazna vaga


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]