Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene žitarica
  • 13.12.2022. 15:00

Početak tjedna donio promjene u cijenama pšenice i kukuruza

Nakon pada u petak, trend je promijenjen početkom tjedna. Kako se kreću cijene na terminskim burzama?

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 7.831
  • 415
  • 0

Izvješća Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) imaju veliki utjecaj na svjetsko tržište žitarica. Ukratko rečeno, prošlotjedno pokazuje kako bi Australija ove sezone trebala postići rekordan izvoz, za razliku od Argentine koja će pasti na najniži u posljednjih osam godina. Ipak, veći izvoz iz Australije, EU, Rusije te Ukrajine će ga više nego nadoknaditi. 

Cijena pšenice porasla

Ova je analiza srušila cijene pšenice u SAD-u i Europi koja je u posljednjih šest tjedana pala za gotovo 60 eura po toni, piše Agrarheute. Tako je u petak navečer terminski ugovor za ožujak 2023. na čikaškoj burzi pao za 13 centi, na 733 centa po bušelu (0,25 EUR/kg). 

I na pariškom MATIF-u terminski ugovor za prosinac pao je za 5 eura, na 302 eura po toni, a za isti se iznos trgovalo i za sljedeće ugovore, u ožujku. 

Cijene pšenice na gotovinskom tržištu:

Početak tjedna je donio promjene. Naime, ovoga je vikenda zbog napada na ukrajinsku Odesu došlo do prekida opskrbe električnom energijom u važnoj luci na Crnom moru. Pored toga, u Kini su ublažene Covid-19 mjere, što je dovelo do rasta cijena. 

Iako nemaju struje, izvoz žitarica iz Odese se nastavlja: Litva upozorava na bjelorusku "zamku"

Tako se jučer na francuskom MATIF-u pšenicom za ugovore u ožujku trgovalo za 1,3 posto višu cijenu, a koštala je 306,25 EUR/t. Kako piše farmer, u odnosu na prethodnu godinu, kotacije su porasle za 7,5 posto. I serija ugovora koja istječe s isporukom u prosincu poskupila je za 0,1 posto, na 303,00 EUR/t. 

Na čikaškoj je burzi, za prosinačke ugovore porasla za 2,8 posto na 269,33 USD/t te je manja za 6,3 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Trgovanje kukuruzom

Cijena kukuruza na pariškoj burzi u ožujskom ugovoru porasla je 0,3 posto i iznosila 287,50 EUR/t, što je rast od 16,4 posto u odnosu na prošlu godinu.

Cijene kukuruza na gotovinskom tržištu:

Na čikaškoj burzi pak, njegova je cijena za isporuku u prosincu porasla 1,0 posto i iznosila 252,45 USD/t, a u odnosu na prošlu godinu porasla je za 9 posto. 


Tagovi

Cijena pšenice Cijena kukuruza Tržište žitarica Terminski ugovori Budućnosnice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]