Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 20.08.2018. 15:00

Poboljšajte pH vode za navodnjavanje s kiselim gnojivima

U mnogim izvorima vode koje koristimo za navodnjavanje, možemo pronaći visok udio kalcija, magnezija i bikarbonata, rekacija vode je alkalna s pH vrijednostima između 7,2 i 8,5. ICL nudi PeKacid™ koji osigurava neutralizaciju kiselosti i s kojim sustav za navodnjavanje ostaje čist!

Foto: Bigstockphoto/Denfotoblog
  • 3.181
  • 38
  • 0

U mnogim izvorima vode koje koristimo za navodnjavanje, možemo pronaći visok udio kalcija, magnezija i bikarbonata, rekacija vode je alkalna s pH vrijednostima između 7,2 i 8,5. 

Interakcija tih voda s gnojivima može uzrokovati različite probleme, kao što je stvaranje taloga u spremniku za gnojidbu te začepljenje filtera i raspršivača. Bikarbonati u vodi reagiraju s hranjivim tvarima u vodi, kao što su magnezij i kalcij, te uzrokuju stvaranje taloga koji zatim blokira kapaljke za navodnjavanje, mikro-prskalice i druge elemente opreme.

Bikarbonatni ion ometa druge hranjive tvari

Začepljenje je posebno kritično za sustave navodnjavanja kap po kap koji se moraju držati podalje od suspendirane krute tvari i mikroorganizama koji začepljuju male otvore u raspršivačima. Zagušeni raspršivači i prskalice dovode do loše raspodjele vode tijekom navodnjavanja i neujednačene primjene gnojiva tijekom gnojidbe. Tim se spriječava ujednačeni razvoj usjeva, smanjuje prinos i ugrožava kvaliteta. Kako bi uzgajivači učinkovito koristili tehnologiju mikro-navodnjavanja, jako je bitno spriječiti začepljenje prskalica i raspršivača.

Zagušeni raspršivači i prskalice dovode do loše raspodjele vode tijekom navodnjavanja i neujednačene primjene gnojiva tijekom gnojidbe.

Osim toga, bikarbonatni ion može biti toksičan za biljke, i što je još važnije, on ometa druge hranjive tvari i čini ih manje dostupnima biljkama. Glavni problem odnosi se na primjenu fosfora: prisutnost visokih koncentracija kalcija i magnezija i visoke pH vrijednosti dovode do taloženja kalcija i magnezijevog fosfata i karbonata. Dobiveni talog može kompletno začepiti susatav navodnjavanja.

Smanjuje se i opskrba korijena fosforom

Istodobno, opskrba korijena fosforom je smanjena. pH vrijednost za optimalnu dostupnost svih nutrijenata je u rasponu od 6-6,5. pH određuje dostupnost fosfora budući da utječe na procese precipitacije/solubilizacije i adsorpcije/desorpcije fosfata. pH također utječe na dostupnost mikronutrijenata (Fe, Zn) i toksičnost nekih od njih (Al, Mn).

dc
Talogom može doći do smanjenje opskrbe biljke fosforom (foto: Pixabay/ju1959jjj)

Slični se problemi nalaze u vapnenačkim tlima (alkalna tla s pH vrijednosti većom od 7 zbog prisutnosti kalcijevog karbonata, CaCO3). Dostupnost fosfora u vapnenačkim tlima, gotovo je uvijek ograničena jer je fosfor fiksiran u manje topivim spojevima u kombinaciji s Ca. U takvim se tlima dostupnost hranjivih tvari može poboljšati smanjenjem pH tla. 

Zakiseljavanje vode

Zakiseljavanje vode za navodnjavanje vrijedna je tehnika za snižavanje pH vode, kako bi se postigla optimalna razina pH tla. Optimalna pH vrijednost otopine za navodnjavanje treba biti oko 6. Osim podešavanja pH vode i održavanja linija za mikro-navodnjavanje, zakiseljavanje vode i tla ima i druge prednosti: snižavanje pH vrijednosti tla čeesto poboljšava dostupnost fosfora, kalcija, cinka, željeza i drugih mikronutrijenata na vapnenačkim tlima. Zakiseljavanje vode također pomaže poboljšati protok vode i ublažiti neke od stresova.

Zakiseljavanje vode za navodnjavanje poboljšava ujednačenost pH vrijednosti na polju te potiče rast biljaka. Učestala primjena većeg pH, visoko bikarbonatne vode pridonosi tomu da se kisela tla vrate na izvorni, veći pH. Zakiseljavanje vode usporava porast pH u kiselim tlima te stvara ujednačenije okruženje za rast i razvoj usjeva. 

Zakiseljavanje vode za navodnjavanje poboljšava ujednačenost pH vrijednosti na polju te potiče rast biljaka.

Jake kiseline

Do sada su poljoprivrednici, uobičajeno, dodavali tekuće kiseline (fosforna kiselina, sumporna kiselina ili kloridna kiselina) u vodu za navodnjavanje, kako bi se smanjio pH vode. To uključuje i dodatno tretiranje opasnim tekućim kiselinama s kojima se teško rukuje i nezgodne su za pohranjivanje. Drugi problematični aspekt tekućih kiselina su rizici od izlijevanja te izloženost radnika. 

Tvrtka ICL Specialty Fertilizers u iz svoje ponude nudi PeKacid™ - vrlo kiseli (pH=2,2), potpuno topivi fosfor (60% P2O5) i kalij (20% K2O). Korištenje PeKacid™-a zamjenjuje uobičajenu primjenu fosforne kiseline, što rezultira jednostavnijim, sigurnijim i učinkovitijim procesom gnojidbe. To je jaka kiselina u suhom obliku koja ističe prednosti i učinkovitosti fosforne kiseline te lagano i sigurno rukovanje čvrstim, kristalnim gnojivom. Zbog svoje kiselinske naravi PeKacid™ onemogućava zagušenja i povećava unos hranjivih tvari. Iz tog razloga, nije potrebno dodatno tretirati usjeve opasnim tekućim kiselinama.

dsx
Zakiseljavanje vode usporava porast pH u kiselim tlima te stvara ujednačenije okruženje za rast i razvoj usjeva (foto: Pixabay/feraugustodesign)

PeKacid™ osigurava neutralizaciju kiselosti

PeKacid™ je posebno formuliran za aplikacije na vapnenačkim tlima i/ili alkalnu i tvrdu vodu za navodnjavanje. PeKacid™ osigurava neutralizaciju kiselosti i otapanje bikarbonata, čime se izbjegava problem skaliranja i začepljenja cijevi i raspršivača. Prednosti su dulji vijek trajanja sustava za navodnjavanje, ujednačena i učinkovita raspodjela vode za navodnjavanje i gnojiva, manje potrebnih radova. Zakiseljavajući učinka također povećava dostupnost hranjivih tvari iz tla, čime se poboljšava unos hranjivih tvari u biljke. 

PeKacid™ je vrlo učinkovito sredstvo za kiseljenje. Njegova neutralizirajuća snaga bikarbonata je 240, što znači da doza 240g PeKacid™ u potpunosti neutralizira 1 HCO3 u 1m3 vode. Kada se koristi u konvcentriranom obliku PeKacid™ može otopiti postojeće karbonatne taložnice nastale iz kalcijevog karbonata ili kalcija i željeznih fosfata. 

S PeKacid™-om sustav za navodnjavanje ostaje čist!

PeKacid™ je novo visokokiselo gnojivo za usjeve koji se navodnjavaju tvrdim vodama i/ili uzgajaju na vapnenačkim tlima. Djeluje tako da onemogući zagušenje te osigura navodnjavanje bez začepljenja. Smanjuje pH vrijednost vode za navodnjavanje, što pomaže u spriječavanju taloženja te na taj način sustav za navodnjavanje ostaje čist. PeKacid ™ zamjenjuje uobičajenu primjenu fosforne kiseline, što rezultira jednostavnijom, sigurnijom i učinkovitijom fertigacijom.

PeKacid ™ je jaka kiselina u suhom obliku. Namijenjen je fertigaciji tla i dobro je prilagođen upotrebi u mješavini potpuno topivih gnojiva.

Za više informacija o gnojivima obratite se tvrtki ICL Specialty Fertilizers na kontakt ispod članka. Za kupovinu gnojiva obratite se distributerima za RH:

Cipro d.o.o. - Lepajci 4a, Lepajci, tel. 049/382-000
Euro-brod d.o.o. - Gospodarska 3, Donji Stupnik, tel. 01/6387-551
Fragaria d.o.o. - V Ravnice 2, Zagreb, tel. 01/2339-729
Karlić d.o.o. - Ul. Nikole Tesle 117, Đakovo, tel. 031/821-402
Poljoposavec d.o.o. - Dunjkovec, M. Gupca 5a, Nedelišće, 040/829-368


Tagovi

ICL Specialty Fertilizers Zakiseljavanje Začepljenje Navodnjavanje PeKacid Gnojidba Kiselina


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]