Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Sjetva kukuruza
  • 27.03.2017. 15:00

Plodoredom protiv kukuruzne zlatice!

Preporuka je primijeniti plodored i na taj način smanjiti brojnost kukuruzne zlatice, a time i štete i njeno daljnje širenje.!

Foto: jan_nijman/pixabay.com
  • 2.306
  • 188
  • 0

U vrijeme pripreme za sjetvu proljetnih ratarskih kultura potrebno je upozoriti ponovo poljoprivredne proizvođače na poštivanje plodoreda, a naročito se to odnosi na čest slučaj ponavljanja sjetve kukuruza po kukuruzu pogotovo kod poljoprivrednika koji obrađuju manje površine.

U proteklih 15-ak godina se na našim poljima pojavio štetnik kukuruzna zlatica koji je na pojedinim parcelama izazvao i veće štete. No u vrijeme ljeta i pojave polijeganja kukuruza, tzv. "gusjeg vrata" više nema mogućnosti zaštite i štete su velike. Preporuka je još uvijek primijeniti plodored i na taj način smanjiti brojnost ovog opasnog štetnika, a time i štete i njegovo daljnje širenje, savjetuje Mira Živković iz Savjetodavne službe.

Na poljima gdje se još uvijek nalazi nezaoran kukuruzinac svakako ga ukloniti prije početka leta kukuruznog moljca koji osim kukuruza čini štete i na povrću i voću.

Foto: jan_nijman/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Kukuruz Sjetva Kukuruzna zlatica Plodored Štetnik


Partner