Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare žitarice
  • 23.10.2022. 07:30

Pir dvozrnac i kamut - zašto su stare žitarice ponovo popularne?

Daju manje prinose, ali su otporne na sušu i dobro uspijevaju na lošijem zemljištu. Njihovo zrno ima manje glutena, a više drugih korisnih tvari

Foto: Depositphotos/cadama
  • 802
  • 90
  • 0

Stare žitarice su sve više tražene, najviše zbog specifičnih osobina njihovog zrna koje sadrži manje glutena, ali više drugih proteina, minerala, vitamina i ostalih korisnih tvari.

Pir dvozrnac

Dvozrna pljevičasta pšenica, dvozrnac Triticum dicoccum naziva se još pir dvozrnac, limac i emer. Vrlo je otporan na niske i visoke temperature. Manje je zahtjevan od obične pšenice, otporan na bolesti i štetnike. Daje dobar urod na siromašnom zemljištu. Pogodan je za uzgoj u ekološkoj poljoprivredi.

Najveća masa korijena nalazi se na dubini do 1 m. Stablo je visoko od 80 do 120 cm. Klasovi sa osjem imaju do 12 klasića u kojima se razviju po dva zrna koja sadrže manje glutena od obične pšenice. Ima dosta aminokiselina. Masa 1.000 zrna je do 39 g.

Vrlo dobro uspijeva na visokim nadmorskim visinama, jer odlično podnosi niske temperature. Zahvaljujući otpornosti na sušu i temperaturne oscilacije povećavaju se površine zasijane ovom starom žitaricom. Sije se kao ozima i jara kultura, sam ili u kombinaciji s drugim žitaricama. Interesantno je da se s povećanjem primjene dušičnih gnojiva smanjuje prinos, što mu daje prednost.

Triticum dicoccum naziva se još pir dvozrnac, limac i emer (Foto: WikimediaCommons/Robert Flogaus-Faust)

Dvozrnac ima jaku, uspravnu stabljiku i dobro se busa. To mu pomaže u borbi s korovima. Period vegetacije je nešto duži nego kod ostalih žitarica. Sjetva započinje krajem listopada ili početkom studenog. Žanje se od kraja srpnja i traje sve do kraja kolovoza.

Tutankamonova pšenica kamut

Orijentalna, Horsan ili Tutankamonova pšenica Triticum turgidum ssp. turanicum, poznata pod komercijalnim nazivom Kamut, je stara tetraploidna vrsta.

Morfološki je vrlo sličan durum pšenici, a zrna su duplo veća. Sadrži više hranjivih tvari, lipida, proteina, minerala, vitamina, aminokiselina. Okus mu je slađi, orašast i zbog toga ga nazivaju slatka pšenica. Težina 1.000 zrna je 60 do 65 g, a prosječan prinos se kreće od 1,3 do 1,3 t/ha.

Stablo je visoko do 80 cm, a korijen dobro razvijen. Odlikuje se izraženim svojstvom busanja. Klasovi sa osjem su dugi do 10 cm, a u klasićima imaju dva do tri zrna. Ima jaku pljevu i na nju otpada 30 posto. Zrno kamuta je crvenkaste boje, nešto je veće od pšenice i bogato korisnim tvarima. Jedna šalica kuhanog kamuta ima 227 kalorija. Njegovim konzumiranjem jača se probavni trakt i snižava kolesterol.

Morfološki je vrlo sličan durum pšenici (Foto: WikimediaCommons/Stan Shebs)​​​​​

Ova žitarica se sije tijekom proljeća i ima nešto manji prinos. Odgovara mu međuredni razmak od 15 do 23 cm. Dubina sjetve se kreće od 2 do 5 cm. Nije osjetljiv kao pšenica i pogodan je za uzgoj u ekološkoj poljoprivredi, a izuzetno je otporan na sušu. Također posjeduje tolerantnost na pojedine štetnike. 

Jesenska sjetva: Može li se uštedjeti na gnojivu, koje sorte sijati?

Vrlo je zanimljivo da se koristi i za proizvodnju klica. U tom slučaju zrno se namače 6 do 12 h, a zatim se ispere i ocijedi. Klice možemo dobiti klasičnim uzgajanjem u tegli s vodom koju promijenimo dva puta tijekom dana. Od 1 kg sjemena možemo dobiti 2 kg klica.

Zajedničko im je da uspijevaju na lošijim tipovima zemljišta. Tehnologija proizvodnje nije zahtjevna, ali parcelu treba osloboditi korova.

Prva fotografija korištena u tekstu podliježu Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0. Unported license, a druga 3.0 Unported license.


Tagovi

Kamut Horsan Pir dvozrnac Limac Manje glutena Stare žitarice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024