Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 02.06.2017. 09:30

Pioneer tehnologije u hibridima uljane repice

Uz pomoć stručnjaka Pioneera obišli smo pokuse hibrida, a radi se o sortimentu koji je gotovo u cijelosti isti kao i u svim okolnim zemljama!

  • 2.351
  • 131
  • 0

"Nove tehnologije uvijek donose nove prednosti. Clearfield tehnologija pruža fleksibilnost i efikasnu zaštitu od korova što je jedan od preduvjeta visokih prinosa u žetvi. Modificirana verzija hibrida PR46W14 u Clearfield verziji je PT200CL kojega smo upoznali na Danima polja Pioneer hibrida uljane repice na površinama Valpovo d.d. kod Veliškovaca.

Tu je svakako u pitanju visoki potencijal prinosa, uz visok sadržaj ulja, a što je kod nas jako važno, prikladan za kasnije rokove sjetve zbog brzog porasta, a i krasi ga odlična tolerantnost na bolesti. U biti PT200CL predstavlja novi pristup u borbi protiv korova u uljanoj repici

Na prostorima PC Zelčina table Mačkovac obavljen je ovaj pokus. Predkultura je bila pšenica i sjetva 10. rujna. I pred vama su sada naši hibridi u odličnom stanju", rekao je Romeo Jukić, voditelj pokusa.

Dani polja Pioneer hibrida uljane repice

Uz pomoć stručnjaka Pioneera obišli smo pokuse hibrida, a radi se o sortimentu koji je gotovo u cijelosti isti kao i u svim okolnim zemljama.

Izdvojili bi smo i hybrid PT211. Hibrid srednje kasne vegetacije, a spada u najnoviju generaciju hibrida s odličnom tolerancijom na bolesti, posebno na suhu trulež. Također pokazuje visoki potencijal prinosa što dokazuju rezultati pokusa na području Srednje i Istočne Europe. PT211 je hibrid srednje visine s odličnom tolerancijom na polijeganje, a posebno se ističu izvanredne karakteristike hibrida u prezimljavanju, dok je sadržaj ulja iznad prosjeka.

PX111CL po mnogima je najbolji hibrid MAXIMUS® grupe. Pogodan je za sjetvu u ranim rokovima. Ima prostratum tip rasta što znači da su mu listovi položeni uz tlo, a to mu daje vrlo dobru otpornost na prezimljavanje. Odlikuje ga vrlo visoki sadržaj ulja te odlična tolerantnost na bolesti.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pioneer Uljana repica Hibridi Romeo Jukić Valpovo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]