Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 06.10.2016. 18:00

Pioneer kukuruzi brze regeneracije!

Što će u prodaji biti iduće sezone od kukuruznog sortimenta Pioneera?

  • 2.720
  • 240
  • 0

Dan polja u Križevcima tvrtke Pioneer Sjeme u srijedu je okupio velik broj poljoprivrednika, stručnjaka, distributera sjemenja, ali i školaraca s područja sjeverozapadne Hrvatske. Na parceli Srednje gospodarske škole Dan polja je već tradicija. I ovaj put cilj je bio predstaviti nove materijale, ono što će biti u prodaji 2017. godine.

"Svake godine ovdje zasijemo veliki pokus. Ove godine imamo 26 hibrida, od FAO grupe 200 do FAO grupe 700. Od novih materijala ovdje imamo dva. P9900 iz FAO grupe 390 novi je hibrid upravo za ovaj dio Hrvatske, hibrid koji ima izrazito visoki potencijal rodnosti, brzog otpuštanja vlage, a zrno je u tipu zubana.

Udomaćeni na hrvatskom tržištu, ali i novi

Predstavljamo i još jedan kasniji materijal, vrlo kasni, grupe 650, čak više prema 700, a to je hibrid P1535. Isključivo je silažni hibrid. Također stvoren za ovaj kraj Hrvatske. Na istoku se, pak, može sijati za zrno, odnosno za berbu u klipu. Od ranije svima dobro poznatih materijala tu su P9903, P0023 i P9911. Dakle, hibridi iz AquaMax grupe. Hibridi su to koji su udomaćeni na hrvatskom tržištu i dobro su prihvaćeni od farmera", istaknuo je Mario Bačani, marketing menadžer u Pioneeru.

Od sljedeće godine i tri visokorodne sorte soje!

Otkrio je da je u njihovoj grupaciji trenutačno sedam hibrida kukuruza u pokusu, od čega bi dva trebala doći na hrvatsko tržište u 2018. ili 2019. godini. Naglasio je i da iduće godine u Hrvatskoj kreću u prodaju soje.

Soja zanimljiva zbog politike poticaja

"To je vrlo interesantna kultura. Najviše zbog plodoreda, zbog nove politike poticaja u državi. Ove godine u sjeverozapadnom kraju su zabilježeni veliki problemi s kukuruznom zlaticom i farmeri su primorani tražiti nove kulture koje će staviti u plodored kako bi se te štete izbjegle. Zato im predstavljamo i tri nove sorte soje.

Dan polja Križevci

To su PR91M10, PR92M22 i PR92B63. Za sjeverozapadni dio Hrvatske preporučujemo soju PR91M10 zato jer je vegetacijske grupe 0. U usporedbi s konkurencijom, možemo reći da su razlike u prinosima između 500 i 1000 kilograma po hektaru. Ostale dvije soje preporučujemo za središnji i istočni dio Hrvatske", dodao je on.

Jedan od brojnih posjetitelja na Danu polja u Križevcima bio je i Stevo Kovačević. Nije skrivao koliko je teško danas biti farmer, iako na njihovu imanju radi cijela obitelj.

Brojni stočari se zanimaju za ratarske kulture

"Cijene mlijeka su niske i gotovo je nemoguće opstati. Litra mlijeka sada je 2,30 kuna, a minimalno bi trebala biti 3,20 kuna. Ovdje smo došli vidjeti rezultate prinosa pošto i sami radimo pokuse za Pioneer. Novi hibridi? Jesmo, proučili smo ih. Tehnologija ide naprijed, sve je to bolje. No, mi u idućoj godini, ako se ništa ne popravi, mislim da ćemo se morati riješiti većine krava. Imamo 25 komada. Ostavit ćemo samo koju za vlastite potrebe za mlijekom", rekao je ovaj 53-godišnji farmer iz Ladislava Sokolovačkog, naglasivši da Ministarstvo poljoprivrede već godinama uopće ne mari za mljekare i općenito poljoprivrednike.

Pioneer sjeme

Ivica Pozder, prodajni menadžer Pioneera za regiju Sjever kazao je da su ova kalendarska godina i sjetva bile obećavajuće, ali vrlo brzo se ispostavilo da je sezona dosta ekscentrična u proizvodnji kukuruza.

Ekscentrična godina za kukuruz

"Klimatološke neprilike učinile su svoje. Prvi problem bio je mraz. Mi smo zato preko naše promotorske službe pokušali farmerima predstaviti i pokazati veliku prednost hibrida koji se vrlo brzo regeneriraju nakon tih stresnih uvjeta. Mnogi su bili u nevjerici da će se takav kukuruz dići, no današnja genetika, današnji hibridi kukuruza, zaista i takve stresne uvjete mogu prebroditi", poručio je on.

Hibridi koji se brzo regeneriraju

Inzistirali smo na preciznijoj prognozi kakva će biti rezultati berbe kukuruza. "Tamo gdje nije bilo problema s vjetrovima, tamo gdje kukuruz nije pao, tamo će biti i vrhunski rezultati. A tamo gdje je bilo problema s vjetrovima, gdje je i zlatica napravila svoje, prinos će drastično pasti. I to je dokaz da treba voditi brigu oko plodoreda i higijeni parcela. Mi u svojoj paleti proizvoda imamo hibride koji su dosta jaki i tolerantni na jak vjetar, ali na zlaticu, na žalost, ne možemo utjecati.

Neimaština uvjetuje neke probleme. Prije svega to što u jesen ne bacamo hranjiva koja bismo trebali, prvenstveno osnovna gnojiva, sedmica, pa se to sve nadoknađuje u proljeće, u predsjetvenoj pripremi, u petnaestici. Hranjiva su u pravilu magnet koji vuče korijenov sistem. Ako su ta hranjiva plitko, korijen se razvija plitko. To se dokazalo i ove godine. Na malo jači vjetar kukuruz padne dolje. A ove godine je tome još pripomogla i zlatica", kazao je Pozder.

Dodao je da su u zadnjih tjedan dana, kada su krenuli s berbom pokusa, utvrdili da se lideri, koje su sami istaknuli, poput hibrida P9900, iznimno obećavajući.

Cijena kukuruza na nivou prošle godine?

"Imamo široku paletu odličnih materijala za područje sjeverozapadne Hrvatske. S nešto nižom vlagom i vrlo visokim potencijalom rodnosti. Još ako će to biti protkano s cijenom, onda će farmeri imati puno razloga za zadovoljstvo. Cijena? Kreće se između 80 i 90 lipa na bazi od 14% vlage. Cijena će biti formirana vrlo brzo. Kad se kukuruz počne skidati i vide se količine, vidjet će se hoće li otkupljivači zadovoljiti svoje apetite, svoje ambicije. Iako, moram reći, u regiji su prinosi li-la. Ima i dobrih kukuruza, ima i nešto loših, ali mislim da će cijena na kraju biti na nivou prošle godine", završio je Pozder.

Ivica Pozder, prodajni menadžer Pioneera za regiju Sjever

Okupljenim poljodjelcima se na Danu polja obratio i Marko Jukić, direktor tvrtke Pioneer sjeme, koja ove godine slavi 22 godine direktnog djelovanja u Hrvatskoj.

Najbolja svjetska genetika

"Pioneer je svojim korisnicima iz godine u godinu donosio najnovije hibride i najbolju svjetsku genetiku koja farmerima omogućuje da postižu sve više i više prinose. Osim toga, kroz našu prodajnu i promotorsku mrežu sustavno smo radili na edukaciji farmera i na uvođenju novih tehnologija proizvodnje koji su farmerima omogućili lakši uzgoj usjeva. Do sada smo vam ponudili ExpresSun tehnologiju na suncokretu, Maximus i Clearfield tehnologiju na uljanoj repici i AquaMax tehnologiju na kukuruzu. Prvi smo vam ponudili sjeme kukuruza tretirano insekticidima", istaknuo je Jukić.

U sortimentu kukuruza, nastavio se na svoje kolege, uvode dva nova hibrida P9900 FAO 390 i P1535 FAO 650.

Pomoć pri odabiru sortimenta

"U vrlo skoroj budućnosti u planu imamo i ponudu nekih novih proizvoda. Prije 22 godine učili smo vas na koju gustoću sijati kukuruz. Danas vas učimo kako najviše izvući iz ExpressSun ili Clearfield tehnologije. Sutra ćemo vam pomagati u svladavanju nekih novih tehnologija. I dalje ćemo raditi na povećanju kvalitete našeg servisa kako bi Vam uvijek bili u stanju informacijama pomoći da izaberete najbolji sortiment i s njime ostvarite što je moguće viši profit. No, mnogi farmeri sve ovo što smo vam dali i što vam dajemo vrlo brzo zaboravljaju i okreću se nekim drugim pravcima. Možda na kratki rok nešto i dobiju, no dugoročno, samo je jedan brend koji jamči stabilnost i sigurnost. Naravno to je Pioneer", poručio je direktor Jukić.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kukuruz Sortiment


Autor

Zvonimir Markač

Više [+]

Diplomirani novinar s višegodišnjim iskustvom rada u Večernjem listu i na brojnim portalima. Suvlasnik i glavni urednik portala u osnivanju Klikaj.hr.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]