Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 01.10.2018. 15:00

Pioneer hibridi i u teškim uvjetima zadržavaju stabilan prinos i nisku vlagu

Ove godine u polja se ušlo relativno kasno, bilo je puno vlage, vode na njivama, no oni koji su na svojim površinama primjenjivali preporučene agrotehničke mjere, izabrali dobre hibride, slušali stručnjake, ostvarili su vruhunske prinose, jedan je od naglasaka s Dana polja kukuruza Pioneer u Badljevini.

Foto: Snježana Sabo
  • 2.202
  • 96
  • 0

Sjetva kukuruza na pokusnom polju u Badljevini bila je relativno rano, 12. travnja, budući da je tlo bilo mokro, vrlo vlažno, čulo se na održanom Danu polja tvrtke Pioneer.

"To je za ovu godinu rano, ali takvi su bili uvjeti. Što se gnojidbe tiče, blok je bio planiran za soju, a mi smo ovaj dio odmjerili, pognojili s 500 kg 15-ice, tako da smo imali 75 kg fostora i 75 kg kalija, dušik smo dali kroz Ureu i dobili smo 205 kg čistog dušika po hektaru. Vjerojatno svi i kod kuće tako radite, no ono što je specifično za ovo polje je da je ono jedno glinasto, nabijeno tlo, kukuruzi su malo niži, no odični su sklopovi, imamo posijane hibride od skupine 300 do 600, te neke nove hibride koji još nemaju naziv, u sklopu od 70 do 77 tisuća, dok su kasni sijani između 65 i 70 tisuća. Nismo ostvarili neke vrhunske rezultate na ovom polju, no nasad je čist, tretiran je svega jednom jednim od naših herbicida", pojasnio je Dalibor Doležal, regionalni promotor Pioneera.

Jedna od specifičnosti Pioneer hibrida kukuruza je da unatoč teškim vrmenskim uvjetima daju gotovo uvijek postojano visok prinos, naravno ako se sluša preporuka stručnjaka, isticalo se u nekoliko navrata u Badljevini.

dv
Na ovom polju moglo se vidjeti da su gotovo svi kukuruzi dozrijeli u gotovo isto vrijeme

"Na ovom polju moglo se vidjeti da su gotovo svi kukuruzi dozrijeli u gotovo isto vrijeme. Sve ih karakterizira niska vlaga, te solidni prinosi. 

Jedna od specifičnosti Pioneer hibrida kukuruza je da unatoč teškim vrmenskim uvjetima daju gotovo uvijek postojano visok prinos, naravno ako se sluša preporuka stručnjaka.

260.000 hektara pod kukuruzom ove godine

U 2018. godini površine pod kukuruzom smanjile su se na 260.000 ha što je smanjenje za čak 10.000 ha u odnosu na 2017. Smanjenje površina na neki način bilo je očekivano zbog lošijih rezultata uzrokovanih sušom prošle godine međutim i dalje kukuruz ostaje jedna od najprofitabilnijih kultura. S obzirom na uvjete u ovoj godini prinosi kukuruza bit će vrlo dobri s time da i prve naznake cijena ohrabruju pa možemo reći da će kukuruz ove godine biti sigurno najisplativija kultura.

Usprkos smanjenju, površina Pioneer i dalje bilježi pozitivne trendove u prodaji sjemena u Hrvatskoj te smo po prvi puta dostigli tržno učešće od 46%. Trendovi koje imaju najbolje pokazuju kvalitetu hibrida koje nude na tržištu, ali i brigu o farmeru kojeg stavljaju na prvo mjesto. Sve više farmera brine o sortimentu koji će sijati i nastoji prilagoditi sortiment uvjetima proizvodnje. Iz tvrtke pozivaju da koristite pomoć njihove Promotorske službe, savjete i znanje kako bi povećali svoju produktivnost.

Domaćin Dana polja i vlasnik pokusnog polja je Poljoprivreda Lipik. Primarno se bave poljoprivrednom proizvodnjom, obrađuju 1.050 hektara poljoprivrednog zemljišta. Često na svojim poljima siju pokuse, surađuju sa stručnjacima i ostvaruju vrhunske prinose, a hibridi kukuruza Pioneer čine gotovo dvije trećine.

"U sjetvenoj strukturi kukuruz uzgajamo na 250 hektara. Kako se bavimo i stočarskom proizvodnjom, zadnje vrijeme otkupljujemo i proizvode pa nam je važno da i ta ulazna sirovina bude što bolja. Kvaliteno sjeme traži i odličnu poripremu tla, ali ako zemlji ne date sve što joj treba i što kaže struka, izostat će dobar prinos. Mi se trudimo pratiti struku pa su nam i rezultati vrhunski",  kazao je Željko Viboh, direktor Poljoprivrede Lipik.

Noviteti za iduću sezonu

Kao i svake godine, tako su i za sjetvu 2019. pripremili nove hibride kukuruza. U 2019. moći ćete isprobati dva nova hibrida kukuruza:

  • P9415, FAO grupa 350 - Aquamax hibrid, zuban
  • P9757, FAO grupa 380 - visokoprinosni zuban za intenzivnu proizvodnju zrna

U pokusima smo priliku vidjeti i nekoliko hibrida koji su u planu prodaje za 2020. a to su P0268 te P9874 još jedan predstavnik Aquamax hibrida. Od naredne godine u prodaji više neće biti hibrida PR37Y12 za kojeg su stigle zamjene P9537 i P9415, te hibrida PR36V74 za kojeg stiže zamjena P0268. Kao što vidite, mnogo novih hibrida je stiglo i kada pogledamo malo u prošlost, možemo primijetiti da je od starih jedino još ostao hibrid PR37N01 koji su predstavili ne tako davne 2011. godine. Znači, u samo 7 godina promijenili su kompletnu paletu hibrida i danas nude samo najbolje materijale: P9911, P9903, P0023, P0412, P0725 itd.

Spajanje u veliku svjetsku kompaniju

U Badljevini su okupljeni poljoprivredni proizvođači čuli da je spajanje dviju američkih internacionalnih kompanija Dow AgroSciences -a i DuPont-a gotovo. Nova svjetska kompanija dobila je ime Corteva.

dc
Veliki broj okupljenih na Pioneer Danu polja u Badljevini

"Za vas, korisnike naših proizvoda, ništa se neće promijeniti. I dalje ćemo vam nastaviti pružati podršku koju očekujete, te isporučivati sjeme vrhunskih hibrida i sorti brenda Pioneer. DuPont i Dow-Agrosciences proizvodi će Vam biti dostupni putem uobičajenih kanala prodaje", poručili su iz tvrtke.

Žetvu obaviti što prije

Stručnjaci Pioneera upozorili su na samom kraju sve proizvođače da u kukuruzu već ima moljca, što je znak da se žetva mora sada obaviti, ako se s njom bude čekalo, biti će veća šteta. Kukuruz je sada spreman za berbu, a svako daljnje odgađanje samo će smanjiti prinose i nanijeti štetu.

Dani polja Pioneera zaokruženi su zajedničkim druženjem okupljenih poljoprivrednika i stručnjaka, direktnu i neposrednu razmjenu iskustava i mišljenja, a dobrom raspoloženju, uz prinose, išlo je i lijepo vrijeme.

Više fotografija pogledajte u bogatoj galeriji ispod teksta.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pioneer Dan polja Kukuruz Hibridi Prinos Badljevina


Autorica

Snježana Sabo

Više [+]

Snježana iza sebe ima višegodišnje iskustvo rada u elektronskim i tiskanim medijima. Ima permakulturni vrt, uzgaja voće i povrće, voli konje, prirodu te rado putuje i upoznaje hrvatsku eno i gastro ponudu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]