Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni otpad
  • 12.02.2020. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Pepeo žetvenih ostataka u građevinarstvu - idealna zamjena za cement

Zahvaljujući projektu "Eco build" pepeo bi mogao u bliskoj budućnosti postati važan čimbenik u suvremenom graditeljstvu. Za projekt je zainteresirana i Osječko-baranjska županija.

Foto: Facebook/Eco build
  • 1.177
  • 53
  • 0

Zahvaljujući projektu "Eco build - poljoprivredni otpad - izazovi i poslovne mogućnosti" pepeo bi mogao u bliskoj budućnosti postati važan čimbenik u suvremenom graditeljstvu. Projekt je prijavljen u sklopu natječaja Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija za razdoblje 2014.-2020.

Procesom kojim se iz žetvenih ostataka dobiva energija nastaju velike količine pepela, koji se pokazao kao idealna zamjena za cement, te bi mogao postati svakodnevica moderne građevinske industrije. Na taj bi se način pepeo iskoristio na dobar način, a upotreba cementa smanjila što i je tedencija u svijetu.

"Ovaj projekt je važan za Osječko- baranjsku županiju jer smo županija s velikom poljoprivrednom površinom i proizvodnjom. Kroz rezultate projekta je vidljivo, da se iskorištavanjem biljnih ostataka ostvaruju ciljevi kružne ekonomije, tj. mi od otpada stvaramo potpuno novi proizvod“, pojasnila je za Osječku televiziju Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ.

Rješenje za prekogranične probleme, ali i potencijalni materijal u gradnji cesta

Zajednički prekogranični problemi koji se rješavaju projektom su niska kompetetivnost, loša povezanost među tvrtkama i neodgovarajuće odlaganje ostataka poljoprivredne žetve. "Nastojali smo povezati tri kategorije tvrtki koje djeluju na našim pograničnim područjima, kao i poljoprivrednike koji posjeduju poljoprivrednu biomasu, ali i lokalnu industriju koja bi je mogla koristiti kao energent. Kao građevinska institucija istraživali smo mogućnost primjene pepela u građevinskim proizvodima te je prezentirali toj industriji u nadi da ćemo potaknuti intenzivniju primjenu pepela", pojasnila im je voditeljica projekta u Hrvatskoj Ivanka Netinger Grubeša.

U budućnosti bi se od pepela žetvenih ostataka mogle graditi ceste. "On je konkretno dobar i lako bi zamijenio cement koji je veliki zagađivač okoliša. Smatramo da zaista taj biocement koji se dobiva na osnovi žetvenih ostataka, ima jako veliki potencijal i naši prvi rezultati su ohrabrujući. Dobio je već međunarodno priznanje i smatramo da je to put u novu budućnost gradnje“, zaključuje Vlastimir Radonjanin, član projektnog tima u Srbiji.

Uvođenjem novih načina i proizvoda, poljoprivrednici će osigurati biomasu industriji i na taj način riješiti problem odlaganja otpada, ali i ostvariti dobit jer je biomasa jeftinija od uobičajnog goriva i s njom će industrija biti na dobitku, zaključuju novinarI Osječke televizije. 

Više o projektu možete vidjeti u videu:


Tagovi

Eco build Interreg IPA Hrvatska Srbija Biomasa Pepeo Građevina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com