Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepelnica žitarica
  • 26.12.2017. 15:00

Pepelnica žitarica šteti pšenici i ječmu

Pepelnica žitarica prisutna je na pšenici i ječmu dok slabije ugrožava zob i raž.

Foto: chromos-agro.hr
  • 2.159
  • 57
  • 0

Pepelnica žitarica (Erysiphe graminis) javlja se svake godine. Domaćini sa kojih može prijeći na žitarice su korovi i žetveni ostaci. Prouzrokuje je gljiva Blumeria graminis.

Prisutna je na pšenici i ječmu dok slabije ugrožava zob i raž. Prosječne štete su oko 5%.

Simptomi pepelnice žita

Prezimljavanju patogena odgovaraju blage i kratke zime. U proljeće je njegov razvoj intenzivniji, kada su temperature od 15°C do 22°C, a relativne vlažnosti zraka od 85% do 100%.

Pepelnicu ćete prepoznati po pepeljastim navlakama na svim zelenim dijelovima biljke. U početku je slabo uočljiva, a prve pojave primjetit ćete na klasu. Kada se poptuno razvije, ima brašnast oblik. Mogu se uočiti i crna, sitna plodonosna, tjelešca loptastog oblika, kao i tamnosmeđe pjege, posebno kod ječma.

Suzbijanje pepelnice žita

Za suzbijanje pepelnice preporučuje se prevencija - upotreba čistog, tretiranog sjemena, poštovanje plodoreda, kao i uklanjanje žetvenih ostataka. Izbjegavajte ranu i gustu sjetvu, kao i visoke količine dušika, a nadomjestite kalij.

Kada je riječ o sredstvima, preporučuju se ona na bazi: tebukonazola, triadimenola i spiroksamina. Na primjer, Flamenco (1,25 lit/ha) kod prvih simptoma, Falcon EC 460 (0,6 lit/ha) od pojave zastavičara do cvjetanja, Bumper 25 EC (0,5 lit/ha) kod cvjetanja i tako dalje.

Fungicide treba primjeniti od trenutka masovnije pojave simptoma na donjem lišću, a prije nego što počne širenje zaraze na gornja tri lista i klas - uglavnom u fazi vlatanja i fazi razvoja zastavičara.

Foto: chromos-agro.hr


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pepelnica Zaštita Žitarice Pšenica Ječam


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]