AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Pepelnica žitarica šteti pšenici i ječmu

Pepelnica žitarica šteti pšenici i ječmu

Pepelnica žitarica

Pepelnica žitarica šteti pšenici i ječmu

Datum: 26.12.2017. 15:00

Kategorija:

Ratarstvo

Pepelnica žitarica prisutna je na pšenici i ječmu dok slabije ugrožava zob i raž.

Pepelnica žitarica (Erysiphe graminis) javlja se svake godine. Domaćini sa kojih može prijeći na žitarice su korovi i žetveni ostaci. Prouzrokuje je gljiva Blumeria graminis.

Prisutna je na pšenici i ječmu dok slabije ugrožava zob i raž. Prosječne štete su oko 5%.

Simptomi pepelnice žita

Prezimljavanju patogena odgovaraju blage i kratke zime. U proljeće je njegov razvoj intenzivniji, kada su temperature od 15°C do 22°C, a relativne vlažnosti zraka od 85% do 100%.

Pepelnicu ćete prepoznati po pepeljastim navlakama na svim zelenim dijelovima biljke. U početku je slabo uočljiva, a prve pojave primjetit ćete na klasu. Kada se poptuno razvije, ima brašnast oblik. Mogu se uočiti i crna, sitna plodonosna, tjelešca loptastog oblika, kao i tamnosmeđe pjege, posebno kod ječma.

Suzbijanje pepelnice žita

Za suzbijanje pepelnice preporučuje se prevencija - upotreba čistog, tretiranog sjemena, poštovanje plodoreda, kao i uklanjanje žetvenih ostataka. Izbjegavajte ranu i gustu sjetvu, kao i visoke količine dušika, a nadomjestite kalij.

Kada je riječ o sredstvima, preporučuju se ona na bazi: tebukonazola, triadimenola i spiroksamina. Na primjer, Flamenco (1,25 lit/ha) kod prvih simptoma, Falcon EC 460 (0,6 lit/ha) od pojave zastavičara do cvjetanja, Bumper 25 EC (0,5 lit/ha) kod cvjetanja i tako dalje.

Fungicide treba primjeniti od trenutka masovnije pojave simptoma na donjem lišću, a prije nego što počne širenje zaraze na gornja tri lista i klas - uglavnom u fazi vlatanja i fazi razvoja zastavičara.

Foto: chromos-agro.hr

Broj pregleda članka: 888; Uspješnost članka: 51.4

Tagovi: Pšenica, Žitarice, Ječam, Pepelnica, Zaštita

Ključne riječi članka: pepelnica, zitarica, steti, psenici, i, jecmu, pojave, pepelnice


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.


Pioneer