Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepelnica žitarica
  • 26.12.2017. 15:00

Pepelnica žitarica šteti pšenici i ječmu

Pepelnica žitarica prisutna je na pšenici i ječmu dok slabije ugrožava zob i raž.

Foto: chromos-agro.hr
  • 2.160
  • 57
  • 0

Pepelnica žitarica (Erysiphe graminis) javlja se svake godine. Domaćini sa kojih može prijeći na žitarice su korovi i žetveni ostaci. Prouzrokuje je gljiva Blumeria graminis.

Prisutna je na pšenici i ječmu dok slabije ugrožava zob i raž. Prosječne štete su oko 5%.

Simptomi pepelnice žita

Prezimljavanju patogena odgovaraju blage i kratke zime. U proljeće je njegov razvoj intenzivniji, kada su temperature od 15°C do 22°C, a relativne vlažnosti zraka od 85% do 100%.

Pepelnicu ćete prepoznati po pepeljastim navlakama na svim zelenim dijelovima biljke. U početku je slabo uočljiva, a prve pojave primjetit ćete na klasu. Kada se poptuno razvije, ima brašnast oblik. Mogu se uočiti i crna, sitna plodonosna, tjelešca loptastog oblika, kao i tamnosmeđe pjege, posebno kod ječma.

Suzbijanje pepelnice žita

Za suzbijanje pepelnice preporučuje se prevencija - upotreba čistog, tretiranog sjemena, poštovanje plodoreda, kao i uklanjanje žetvenih ostataka. Izbjegavajte ranu i gustu sjetvu, kao i visoke količine dušika, a nadomjestite kalij.

Kada je riječ o sredstvima, preporučuju se ona na bazi: tebukonazola, triadimenola i spiroksamina. Na primjer, Flamenco (1,25 lit/ha) kod prvih simptoma, Falcon EC 460 (0,6 lit/ha) od pojave zastavičara do cvjetanja, Bumper 25 EC (0,5 lit/ha) kod cvjetanja i tako dalje.

Fungicide treba primjeniti od trenutka masovnije pojave simptoma na donjem lišću, a prije nego što počne širenje zaraze na gornja tri lista i klas - uglavnom u fazi vlatanja i fazi razvoja zastavičara.

Foto: chromos-agro.hr


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pepelnica Zaštita Žitarice Pšenica Ječam


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.