Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 08.07.2022. 15:00

Panika i turbulencije na burzama žitarica se nastavljaju

Panika je zahvatila burze u utorak zbog naglog pada cijena žitarica, posebno krušne pšenice. Kraj tjedna donosi promjenu i rast.

Foto: Martina Popić
  • 8.285
  • 416
  • 0

Zbog naglog pada cijene pšenice, burze je zahvatila velika panika. Nije jasno je li takvo stanje izazvala mogućnost ukrajinskog izvoza ili je riječ o paničnoj reakciji na kaotično stanje u kojem se nalazi tržište.

Činjenica je da je u Ukrajini manje posijanih žitarica, a samim tim bit će i manja žetva. Drugi problem je što će se taj urod teško plasirati na tržište. Bez crnomorskih luka transportna logistika je slaba i ne može to odraditi u odgovarajućem kapacitetu.

Cijene u utorak pale, a u petak porasle

Za europsku pšenicu iz nove žetve cijena je u utorak pala na 331,75 eura po toni, a za američku je trebalo izdvojiti 807 centi po bušelu. Jara iz SAD-a i Kanade pala je na 890 centi po bušelu. Od vrhunca u svibnju cijene pšenice u SAD su pale čak za 37 posto, a europska je pala za oko 25 posto, odnosno 107 eura po toni.

U Rusiji su cijene pod pritiskom rekordne žetve (Foto: Renata Prusina)

Kanada i Rusija očekuju rekordne prinose, dok iz Europe stiže vijest da će prinos biti manji zbog suše i toplinskog vala koji su zahvatili Španjolsku, Francusku, Italiju, Njemačku, ali i druga područja.

U Rusiji su cijene pod pritiskom rekordne žetve koja je tek počela, a država je smanjila carine kako bi povećala isporuke u novoj sezoni usred očekivane velike žetve. Prošlog tjedna je izvezla oko 250.000 tona žitarica, u usporedbi s 500 tisuća tona tjedan dana ranije. Prosječni prinosi su veći nego prošle godine.

Zabrinutost oko izvoza pšenice iz Ukrajine i slab logistički potencijal drugih vrsta transporta, kao i utjecaj brojnih izvještaja o mogućim gubicima proizvodnje zbog vremenskih prilika u Europi, SAD-u, Australiji i Argentini donose nove turbulencije na tržištu pšenice, izvještava Agrarheute. Analitčari su iskazali zabrinutost za isporuku pšenice preko crnomorskih luka, što potiče rast cijena.

Cijene europske pšenice za novu žetvu u rujanskim ugovorima porasle su za 13,25 eura na 338,75 eura po toni. U Čikagu su u četvrtak budućnosnice na pšenicu porasle za oko četiri posto, što je oporavak od petomjesečnog minimuma. U srijedu su cijene američke pšenice pale za skoro 40 posto u odnosu na cijene od sredine sbivnjaa, čime su cijene dostigle nivo prije rata u Ukrajini.

Tržište pšenice i dalje ostaje neizvjesno. Žetva u Europi neće biti tko dobra kako se očekivalo, a velika je potražnja, posebno za njemačkom pšenicom. Egipatski državni otkupljivač žitarica GASC kupio je ovog rjedna oko 63.000 tona. EU postaje važan izvor opskrbe za glavne uvoznike.

Ukupan prinos će biti teško odrediti zbog utjecaja toplinskog vala i suše izražene su regionalne razlike. Očekivanja za žetvu u Mađarskoj su smanjena, a relativno dobar prinos se očekuje u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Ove godine u Kanadi je pod pšenicom 10,3 milijuna hektara, što je najveća površina u posljednjih devet godina. Zasijano je 8,7 milijuna hektara uljane repice, a to je još uvijek znatno manje od prošlogodišnjih 9,1 milijun hektara.

Suša žanje urod

Europska komisija je u svojoj prognozi umanjila prinos krušne pšenice za 2022./23. na znatno ispod prošlosezonskih razina, ali je zadržala prognozu rekordnog izvoza. Očekuje se 125 milijuna tona, što je umanjenje u usporedbi sa 130,4 milijuna predviđenih prije mjesec dana i 130,1 milijun u 2021/22. godine. Razlog tome su manji prinosi u Francuskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj

Prognoza za izvoz krušne pšenice je ostala nepromijenjena na 38 milijuna tona, što bi bio rekord i znatno iznad izvoza od 30 miliona tona u 2021/22. godini. Očekuje se potražnja za pšenicom u EU u sezoni 2022/23. zbog smanjenog uvoza iz Ukrajine i Rusije.

Suša: Svaki rast temperature za 1°C, smanjuje prinos pšenice za sedam posto

Prognoza za proizvodnja kukuruza je 71,7 milijuna tona u usporedbi sa 72,5 milijuna mjesec dana ranije. Prinos ječma je neznatno umanjen na 52,2 sa 52,3 milijuna tona.


Tagovi

Cijene žitarica Tržište žitarica Burza žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Zagorju se upravo okupilo dvjestotinjak Slavonaca. Više u priči idući tjedan...