Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 16.12.2022. 07:30

Padaju cijene uljane repice - najniže od kolovoza 2021.

Razlog je pad cijena palminog ulja te soje zbog situacije s Covidom-19 u Kini. Pritisak vrši i jeftin uvoz iz Ukrajine

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 836
  • 64
  • 0

Cijene uljane repice ovoga su tjedna pale za 10 eura, na 556 eura po toni, nastavivši sličan trend iz tjedna ranije. Ovo su najniži iznosi za tu ratarsku kulturu od kolovoza 2021. Razlog je, navodi Agrarheute, pad cijena palminog ulja te soje, a pritisak vrši i jeftin uvoz iz Ukrajine. 

Soja je pala znatno ispod prošlotjednog tromjesečnog maksimuma. Trgovci se vjerojatno boje da bi novi slučajevi Covid-19 u Kini smanjili potražnju. Sredinom prošlog tjedna cijene soje i drugih uljarica prvotno su porasle zbog nade da će Peking ublažiti strogu politiku u vezi pandemije koronavirusa. Međutim, plan je propao jer ondje raste broj novih infekcija.  

Istovremeno, obilna kiša koja je pala u Argentini i Brazilu, smanjila je vjerojatnost suše, kažu analitičari. 

Jeftina ukrajinska repica 

Razlog za niže cijene je i veliki uvoz uljane repice u Europsku uniju. Naime, od 1. srpnja do 4. prosinca zemlje EU uvezle su oko 3,1 milijuna tona te uljarice iz trećih zemalja. Radi se o povećanju od 900.000 tona ili više od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći dobavljač je Ukrajina s 2,1 milijuna tona ili 68 posto isporučene količine. Do početka tjedna najviše je otišlo u Poljsku, 592.000 tona, Francusku 400.000 t te Njemačku 373.000 t. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Cijene za uvezenu uljanu repicu u Ukrajini na tamošnjoj FOB burzi iznose 535 USD po toni (503 EUR/t) dok ona u francuskim izvoznim lukama košta oko 600 USD i najmanje 684 USD po toni u Kanadi.

Rast će površine pod repicom?

Konzultantska kuća Strategie Grains prošlog je mjeseca prognozirala da će ukupna površina zasijana ovom ratarskom kulturom u EU sljedeće sezone biti veća, a na što su poljoprivrednike potaknule visoke cijene, piše Agroforum

Cijene uljane repice dostigle najviši iznos, kako stoji soja?

Područje proizvodnje pod njom moglo bi se povećati u glavnim zemljama proizvođačima na zapadu EU, dok se smanjenje očekuje u sjevernoj Europi, Mađarskoj i Bugarskoj.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Cijena uljane repice Uljana repica Tržište uljarica Uvoz iz Ukrajine Pada cijena Rast površina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]