Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 21.07.2022. 18:00

Padaju cijene uljane repice - kakva je procjena žetve?

Od lipnja su cijene manje za 174 eura, a najviše utjecaja imaju europska i kanadska žetva, tržište biljnog ulja i kretanje na tržištu nafte

Foto: Depositphoto/hansgwprinsen
  • 1.291
  • 180
  • 0

Na europskom tržištu budućnosnica cijene uljane repice su pale za kolovoz, i to za 29 eura na 630 eura/t, dok se ugovor za studeni 2022. smanjio za 20 eura na 647 eura/t, piše Agrarheute.

Od početka lipnja je to manje za 22 posto, odnosno 174 eura, a samo u posljednja dva dana je taj pad bio viši od 45 eura. Žetva u Europi i Kanadi, tržište biljnog ulja i kretanje na tržištu nafte imaju utjecaj i na cijene ove uljarice. 

Procjena ovogodišnje žetve

Krajem lipnja je Europska komisija procijenila žetvu na 17,86 milijuna tona što je oko 860.000 t više nego prošle godine. U obzir nije uzeto djelovanje suše i toplinskog vala tijekom srpnja.

Mračna procjena: Gotovo pola teritorija EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Zasijano je 5,7 milijuna hektara, a najviše zbog povećanja površina u Francuskoj, Njemačkoj, baltičkim državama i Skandinaviji.

Žetvu u Francuskoj EK je procijenila na 3,87 milijuna tona. Njemački Raifeisenverband je procijenio da će prinos u ovoj zemlji biti 3,8 milijuna tona.

Analitičarska tvrtka Strategie Grains podigla je prognozu za ovogodišnju EU žetvu na 18,3 milijuna tona.

Dobra žetva u Kanadi

Trenutno cijene uljane repice smanjuju dobra očekivanja od žetve u Kanadi. Zasijane površine su nešto manje, jer je posijana jara pšenica. Kanađani su posijali 8,5 milijuna hektara repice što je za sedam posto manje, ali se očekuju odlični prinosi od 2,14 t/ha. Sjetva je kasnila tri do četiri tjedna zbog oluja i poplava što bi moglo negativno utjecati na usjev.

Kretanje cijena uljane repice na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Proizvodnja se procjenjuje na 17,95 milijun tona, a prošle godine bila je samo 12,95 milijuna tona. Zbog toga se očekuje povećanje izvoza za 71 posto na 8,8 milijuna tona.

Toplinski val i suša utječu na proizvodnju uljarica u SAD što bi moglo utjecati na kretanje cijena, a USDA je u svom Izvješću smanjila ocjenu za soju.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Žetva uljane repice Cijene uljane repice Tržište repice Tržište uljarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.