Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena gnojiva
  • 18.02.2023. 15:00

Padaju cijene gnojiva osim za kalijevo - potražnja i dalje slaba

Na međunarodnom terminskom tržištu urea trenutačno košta 320 USD po toni, a toliko je iznosila u siječnju 2021.

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 11.776
  • 611
  • 0

Cijene dušičnih gnojiva i dalje padaju, tvrde analitičari globalne grupacije CRU koja se bavi ovim tržištem. Bez obzira na to, potražnja je i dalje slaba jer kupci očekuju daljnji pad. Na međunarodnom terminskom tržištu urea trenutačno košta 320 USD po toni, a toliko je iznosila u siječnju 2021., piše Agrarheute

U siječnju je koštala 410 USD/t, a u prosincu prošle godine 520 USD/t. Dakle, trend pada je i dalje prisutan iako je vrijeme za proljetnu prihranu i gnojidbu te bi po svoj logici cijene trebale rasti.

Glavni izvoznici s Bliskog istoka izvijestili su o FOB cijenama (kada je imenovana luka u koju se roba otprema, op.a.) uree od 357 USD/t u veljači i 345 USD/t u ožujku - u usporedbi s 450 USD/t u siječnju.

Rast će proizvodnja amonijaka?

Kada je riječ o amonijaku, očekuje se povećanje proizvodnje nakon što je u Europi pala cijena plina. 

Ipak, i za njime je potražnja neuobičajeno slaba, posebno s ključnih tržišta kao što su Indija, Brazil, Europa i SAD. 

U Njemačkoj su cijene dušičnih gnojiva i amonijaka također pod velikim pritiskom. U njihovim uvoznim lukama urea trenutno košta nešto manje od 565 eura po toni. To je oko 100 eura manje nego u siječnju, a ujedno i najniža cijena od rujna 2021. godine, dakle u 18 mjeseci. 

Kalcijev amonijev nitrat (KAS), najvažnije dušično gnojivo koje koriste tamošnji poljoprivrednici, trenutačno košta nešto manje od 475 EUR/t. U siječnju je iznosio 610 eura što je na razini iz listopada 2021. Otopina amonijevog nitrata uree (AHL) trenutačno košta gotovo 510 EUR/t u njemačkim uvoznim lukama, što je više od 100 eura manje nego u siječnju.

Kalijeva gnojiva i dalje skupa

Za razliku od navedenih, cijene kalijevih gnojiva ostaju i dalje visoke. Jedan od razloga je taj što 40 posto svjetske ponude dolazi iz Rusije i Bjelorusije, a drugi što kanadski proizvođači trenutno ne povećavaju svoje ograničene proizvodne kapacitete. Te tri zemlje činile su 70 posto ukupnog izvoza prije početka rata u Ukrajini. 

Rusija se preusmjerila na tržište Latinske Amerike i Indije, gdje je postizala rekordne cijene. Tako su iznosi za kalijevu sol na svjetskom tržištu naglo porasli 2022. s 221 USD/t na 562 USD što je bio najviši iznos od veljače 2009. 

Kada je riječ o globalnoj cijeni potaše, ona je definirana velikim kupoprodajnim ugovorima Kine i Indije, koje određuju tržište ostatka svijeta. Prošle su je godine kupovali za 590 USD/t u usporedbi s 247 USD godinu prije (2021.). Analitičari očekuju da će kineski i indijski ugovori ove godine pasti ispod 450 USD/t što bi trebalo smanjiti cijene na svjetskom tržištu. 


Tagovi

Cijene gnojiva Cijena uree Dušična gnojiva Tržište gnojiva Proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako smo obilježili današnji Svjetski dan zaštite okoliša? Tako što smo spasili dvije vjetruše, dva poletarca ispala iz gnijezda. Bilo je preskakanja ograda, uključio se i župnik Crkve sv. L.B.Mandića, a po vjetrušice je došao rendžer iz Ko... Više [+]