Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 07.01.2016. 08:30

Pada vrijednost budućnosnica žitarica i uljarica

Uslijed pritiska sve većih zaliha, pada vrijednost svih ključnih međunarodnih budućnosnica žitarica i uljarica.

Foto: GailJohnson/bigstock
  • 695
  • 66
  • 0

Brazil očekuje kišu i poboljšanje vremena u ključnim proizvodnim regijama, pada prodaja američke soje, a pritisak na tržište uljarica stvara i smanjena potražnja za palminim uljem iz Indije i Kine.

Uslijed pritiska sve većih zaliha, pada vrijednost svih ključnih međunarodnih budućnosnica žitarica i uljarica.

Poboljšanje vremena u Brazilu

Jedan od ključnih trenutaka za tržište uljarica bilo je poboljšanje vremena u Brazilu. Dok je suho vrijeme rašireno po cijeloj zemlji, najviše na sjeveru i sjeverozapadu, kiša je prošlog tjedna donijela potrebnu vlagu. No, dodatna kiša je i dalje potrebna kako bi se pokrenula i ključna poljoprivredna regija Mato Grosso.

Pada prodaja američke soje

Loše je na cijene utjecao i manja nego očekivana prodaja američke soje. Prodaja je zaključno sa 24. prosincem 2015. bila 479Kt, najniža tjedna količina prodana od rujna kada je započela marketinška sezona. To je i za 1.5Mt manja prodana količina naspram prošlog tjedna.

Pritisak na tržište uljarica

Tržišni uvjeti palminog ulja stvaraju pritisak na tržište uljarica od prošlog tjedna, unatoč tome što su budućnosnice malezijskog palminog ulja dosegle 18-mjesečni vrhunac! Smanjena potražnja za palminim uljem iz Indije i Kine doprinijeli su 5.4%-tnom padu ukupnog izvoza između studenog i prosinca.

Pada globalna vrijednost budućnosnica

Gledajući trendove cijena u 2015/16, budućnosnice britanske stočne pšenice su u manjem padu nego one ostalih zemalja, s obzirom na trenutne valute. Kao što je već poznato, sve ključne međunarodne budućnosnice žitarica i uljarica su pale u vrijednosti.

Tijekom sezone, budućnosnice britanske pšenice pale su za 2%, u usporedbi sa padom od 20% čikaške pšenice i 14% pariških. Ne iznenađuju ovakvi trendovi, jer je pritisak sve većih zaliha očigledan globalno. No, kretanje valuta također je doprinijelo ovom trendu.

Foto: GailJohnson/bigstock


Tagovi

Uljarice Budućnosnice Zalihe žitarica Tržište uljarica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."