Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tržišta šećera
  • 15.08.2014. 08:40

Pad cijene šećera protiv domaćih šećerana

Gubitak U Viru ponajviše je uzrokovan drastičnim padom cijene šećera na tržištu Europske unije. Cijena šećera je znatno smanjena, a cijena šećerne repe nikad nije bila viša.

Foto: depositphotos.com, paulgrecaud
  • 710
  • 71
  • 0

Krajem mjeseca srpnja na Zagrebačkoj burzi objavljeno je financijsko izvješće Viro tvornice šećera, koja u prvom polugodištu ove godine bilježi gubitak od 950 tisuća kuna. U istom razdoblju 2013. godine ostvarena je dobit od čak 23 milijuna kuna. Ovakva razlika u poslovanju ponajviše je uzrokovana značajnim padom cijene šećera na tržištu od gotovo 300 eura po toni.

U prvom polugodištu ove godine Viro tvornica je zabilježila porast ukupnih prihoda za 16,9 %, od toga prihodi od prodaje iznose 263,2 milijuna kuna i veći su za 18,6 %. Ipak, veliko je povećanje ukupnih rashoda. Oni su u prvih šest mjeseci ove godine iznosili čak 279,1 milijun kuna, što je povećanje za 29,7 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Očekivana proizvodnja šećera je oko 97.500 tona

Kako prenosi Glas Slavonije, u izvješću je navedeno i kako se zbog povoljnih vremenskih uvjeta može očekivati prerada 460.000 tona šećerne repe. Od toga je očekivano 64.000 tona konzumnog šećera, 18.000 tona melase, 40.000 tona prešanog rezanca i 10.000 tona suhog rezanca. Očekuje se da će ukupna proizvodnja šećera u Viru iznositi 97.500 tona, jer osim prerade šećerne repe, rafinirani šećer proizvode i od ostalih alternativnih proizvoda.

Zanimljiv je podatak iz izvješća koji navodi kako je realizacija gotovih proizvoda u prvom polugodištu povećana za čak 111 posto u odnosu na lanjsko razdoblje, s tim da je realizacija na domaćem tržištu smanjena. To bi značilo da je izvoz šećera značajno povećan.

Podsjetimo, u rujnu 2012., ministar Jakovina donio je spornu odluku o izvoznim kvotama šećera. Tada su za 2013. godinu od ukupno 180.000 tona šećera koju Hrvatska ima dozvolu izvoziti u Europsku uniju, kvote između tri hrvatske šećerane raspoređene na način da je 45 % odobreno Osječkoj tvornici šećera, a dvjema tvrtkama u većinskom vlasništvu Marinka Zadre, virovitičkom Viru i županjskoj Sladorani odobreno je sve zajedno 55 % izvoza. Zbog takve je ministrove sporne odluke, Sladorana podnijela kaznenu prijavu Uskoku koja se temeljila na pogodovanju konkurentima prilikom dodjele izvoznih kvota. Prošle godine odluka je još uvijek bila na snazi te je zbog nje realizacija na inozemno tržište u Viru bila izuzetno mala, što je oštetilo tvrtku Viro za nekoliko milijuna kuna.

Na europskom tržištu velika konkurencija i niske cijene šećera

Na europskom tržištu šećera postoji velika konkurencija. U virovitičkoj šećerani imaju prinose od otprilike 53 tone po hektaru, dok u Europi postoje šećerane s prinosima od preko 100 tona po hektaru. "Samo jedna šećerana u Nizozemskoj proizvodi godišnje preko milijun tona šećera. Toliko su prije rata proizvodile sve šećerane u Hrvatskoj. I sada se mi moramo nositi s takvom konkurencijom", zabrinut je Zadro. Ipak, gubitak od 950 tisuća kuna ponajviše je uzrokovan drastičnim padom cijene šećera na tržištu Europske unije. Cijena šećera je znatno smanjena, a šećerna repa nikad nije bila viša. Iz tog razloga, svim je hrvatskim šećeranama problem prodati šećer po proizvodnoj cijeni.

Foto: depositphotos.com, paulgrecaud


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Viro šećerana Marinko Zadro Tihomir Jakovina Cijena šećera Europsko tržište Izvozne kvote Šećerna repa Pad cijene Uskok Inozemno tržište Konkurencija Proizvodne kvote

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce