Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 29.05.2016. 09:00

Ove sezone očekuje se višak pšenice na tržištu

S obzirom na zadovoljavajuće stanje usjeva i količinu posijanih hektara pod pšenicom, predviđa se višak ove žitarice na tržištu!

Foto: ginasanders/bigstockphoto.com, Izvoz podataka
  • 3.643
  • 195
  • 0

Dok je na tržištu britanskih žitarica likvidnost ograničena, fokus globalnog tržišta žitarica ovog je tjedna bio na novim usjevima.

Budućnosnice britanske pšenice nastavile su sa zatvaranjem unutar 2 funte po toni, od početka mjeseca se njihova vrijednost nije promijenila. Američke i pariške budućnosnice podupiru vrijednost britanskih. Također, vijesti o nastavku rada tvornice bioetanola Ensus pomogla je budućnosnicama pšenice da dosegnu najveću vrijednost na kraju svibnja.

Prognoze ne idu u korist cijeni pšenice

Najvjerojatnije će to utjecati na tržišta starih žitarica, no moglo bi poduprijeti upotrebu nove pšenice i cijene na sjeveroistoku, s obzirom na ostatak Velike Britanije.

Kasnije tijekom tjedna, porasla je vrijednost sterlinga, a jaki dolar stvorio je pritisak na američke cijene. Za to vrijeme, nove prognoze govore o mogućem ostvarenju četvrtog svjetskog viška pšenice.

Zadnje prognoze Strategie Grains za EU-28 proizvodnju pšenice u 2016/17 ostaju ispod prošlogodišnjih, ali su se prošlog mjeseca povećale. U Rusiji, očekuje se 100Mt+ prinosa žitarica.

Dobar razvoj ozimih žitarica

Prema zadnjem izvješću, razvoj ozimih žitarica izgleda dobro. Dok je proljetna sjetva bila malo kasnije iznad prosjeka, završena je do kraja travnja. Povoljni vremenski uvjeti potaknuli su potencijal prinosa u Njemačkoj, Rumunjskoj i Španjolskoj. No, malo su planove pomutili podaci izvoza u 2015/16.

29Mt pšenice izvest će se iz EU

EU izvozne dozvole za pšenicu sada su unutar 1Mt od prošlogodišnjeg rekordnog tempa. 27.5Mt je već dogovoreno za izvoz, dok je prošle godine to bilo 28.4Mt. EU komisija trenutno prognozira izvoz od 29Mt za cijelu sezonu.

Argentinski izvoz pšenice za prva tri mjeseca 2016 bio je 3.1Mt, 1.6Mt viši nego u istim mjesecima u 2015, prema podacima SENASA (Argentinska inspekcija hrane). Slijedeći politiku nove Vlade koja potiče poljoprivredni izvoz, argentinsko ministarstvo poljoprivrede prognozira područje pod pšenicom na 5.3Mha, najviše od 2007. godine.

Foto: ginasanders/bigstockphoto.com, Izvoz podataka: hgca.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Pšenica Izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."