Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 10.10.2008.

Otkupne cijene obavijene tajnom

SELO Zbog kukuruza pred bankrotom?

  • 652
  • 31
  • 0

Početkom tjedna, kako je i najavljeno, koprivnička Podravka počela je otkupljivati seljačke tržne viškove kukuruza u zrnu iz ovogodišnjeg roda. Žitaricu pohranjuje u svoje silose svakodnevno do 20 sati. Zasad pred Podravkom nema kolona traktora i kamiona koji su prijašnjih godina satima čekali na istovar.

Podravka kalkulira

Tome je svakako pridonio veći broj otkupljivača u ovom kraju, a svoje su učinile i otkupne cijene što ne zadovoljava proizvođače, zbog čega pojedinci svoj urod čak radije skladište kod kuće nego da ga prodaju po 75 lipa na bazi suhog zrna, koliko plaća većina otkupljivača.

Doduše, Podravka još nije službeno utvrdila koliko će plaćati otkupljen kukuruz iako sve govori da ni njena cijena neće prijeći 75 lipa, ako ne i niža od toga.

Tako se ponavlja već desetljećima uhodana praksa da proizvođači mogu samo nagađati po koliko će prodati svoj urod jer otkupljivači ne izlaze s cijenama prije početka same žetve i berbe, a neki ni onda, kao što je slučaj s dijelom njih i ove jeseni. Čekaju cijene najvećih otkupljivača pa su sada sve oči uprte u zagrebački Agrokor, s tim da nije isključena i administrativna intervencija države koja bi, međutim, proizvođače, po svim naznakama, mogla staviti u još teži položaj od sadašnjeg. Nažalost, u svemu tome, tvrde u koprivničkom Hrvatskom seljačkom savezu, nitko ih ne pita za računice, a niti sluša poruke koje odašilju prema nadležnom ministarstvu.

Sjetva na pragu

Unatoč posljednjim kišama vlaga u zrnu nije znatno porasla te je između 20 i 25 posto, s čime su očito zadovoljni otkupljivači, ali i proizvođači kojima bi veća od toga, kažu, narušila ionako već porušene otkupne cijene te ih dovela do bankrota. No, većina ih je prisiljena preuzeti taj rizik jer nemaju gdje uskladištiti svoj urod, a istodobno osloboditi zemlju za jesensku sjetvu.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Radna akcija subotom 💪🏼🙌🏼 #udrugaplantaza

U petak, 8. 9. otvaramo vrata našeg novog prostora.

Vidimo se na 3. PLANTidi❕❕