Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 20.08.2014. 13:40

Otkupna cijena šećerne repe pada za 20 %

Zbog lošeg stanja na tržištu šećera, u županjskoj Sladorani otkup neće proći u pozitivnom ozračju. Najavljen je pad otkupne cijene šećerne repe za čak 20 posto pa će tako umjesto očekivanih 300 kuna biti 240 kuna po toni!

  • 1.691
  • 148
  • 0

Šećerna repa je dosad bila kultura na koju poljoprivrednici uvijek mogu računati, barem što se tiče zarade, dobre suradnje sa šećeranama te rokova plaćanja. No, u to da je stalna jedino promjena, uvjerili su se ove godine županjski proizvođači.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz okolice Županje razočarani su što će, nakon svih vremenskih neprilika koje su ih snašle - i vađenje šećerne repe na kraju oplakati. Kako stvari stoje, zbog nepovoljnih uvjeta na europskom i svjetskom tržištu šećera, u županjskoj Sladorani otkup šećerne repe neće proći u pozitivnom ozračju. Najavljen je pad otkupne cijene šećerne repe za čak 20 % koji su potvrdili i iz Sladorane.

Ipak, neki od proizvođača su svjesni da su ovo objektivne teškoće tvornice s kojom godinama uspješno surađuju. "Ako se malo vratimo unatrag, moramo se prisjetiti da su nam vlasnici Sladorane nekoliko puta izlazili ususret. U dva navrata dizali su nam cijenu šećerne repe mimo ugovorene proizvodnje i cijene te prebacili sve troškove dopreme i kontrole na šećerane. I kada nas je poharala suša - svima su nam dali po više od 1.000 kuna po hektaru, a nisu morali", napominju.

Ostvarili se strahovi proizvođača

Mišljenja su dosta podijeljena. "Nadali smo se da će biti 300 kuna po toni, kako smo se i dogovorili. Unatoč svim garancijama, potpisivanjima ugovora koji očito ništa ne vrijede, našim realnim željama i argumentima, opet nas tjeraju u propast", žale se pojedini ratari i pitaju se koliko je legalno to što šećerane imaju pravo u zadnji trenutak promijeniti otkupnu cijenu koja je prethodno dogovorena.

Izgleda da će veselje proizvođača, unatoč rekordnim prinosima, ove godine izostati, za razliku od prošle, kada smo slušali već ustaljenu najavu da će cijena šećerne repe biti za 40 kn viša od prosječne cijene u cijeloj Europskoj uniji. No, izgleda kako naše članstvo u Uniji, s obzirom na tržište o kojem ovisimo, ima svoju cijenu u pogledu proizvodnje šećera.

Otkupna cijena repe uvijek se veže uz cijenu šećera, a kako je ona na tržištu pala za čak 300 eura po toni, za očekivati je da će i poljoprivrednici ove godine brojati gubitke. Statistički podaci o zasijanim površinama za najvažnije ratarske usjeve u ovoj godini pokazuju da je na više površina zasijano uljane i šećerne repice u odnosu na godinu ranije, a smanjene su površine pod pšenicom, sojom i suncokretom. Šećerna repa zasijana je na 22 tisuće hektara, što je za devet posto veća površina nego lani, a to znači da je repe sve više, a cijene su nažalost sve manje. Tim gore i za šećerane, koje će se ove godine boriti sa prodajom šećera po proizvodnoj cijeni.

Sve teži uvjeti poslovanja za šećerane

Nikada niža cijena šećera, smanjena proizvodna kvota, sve teži uvjeti poslovanja i nemilosrdna tržišna utakmica odrazili su se na poslovanje Sladorane, ali i Vira.

U 2014. su šećerane ušle s mnogo višom proizvodnom cijenom od one koju mogu postići na tržištu, velik je pritisak i na domaće i na njihovo bivše izvozno tržište gdje veliki europski igrači prenose sve svoje viškove. Šećerane su prisiljene šećer prodavati daleko ispod proizvodne cijene i poslovati ispod granice rentabilnosti. Neki proizvođači, iako teška srca, ipak priznaju da su s obzirom na situaciju i nazapamćeno nisku cijenu šećera i očekivali takvu odluku.

"Daljnji nastavak proizvodnje uz ovakvo stanje na tržištu, a zadržavajući pri tome iste troškove, značilo bi upitnost završetka već i ove poslovne godine, a dugoročno zasigurno i potpuni kraj domaće industrije šećera" kažu u Sladorani.

Kako bi spriječili najgori mogući scenarij za hrvatsku poljoprivredu, a to je gašenje jedne cijele prehrambene grane i kraj proizvodnje za kraljicu ratarskih kultura, šećerane su odlučile poduzeti mjere smanjenja troškova proizvodnje samo do razine koja omogućava normalnu proizvodnju. Prva mjera bila je smanjenje broja radnika i plaća, zatim smanjenje investicija za održavanje remonta i priprema za kampanju, smanjenje cijena energije, ali i postojećih ugovora za prijevoz, utovar, pročišćavanje repe, kontrolu sirovine i ostale poslove vezane uz šećerane. Posljednja mjera je ona vezana uz cijenu sirovine.

"Najpoštenije je u ovom trenutku odrediti jedinu realnu cijenu od 240 kuna za tonu, bez drugih negativnih promjena u općim uvjetima. Uz to, dinamika isplate bit će povoljnija, kao i planirana cijena vađenja. Kompenzacija ove niže cijene očekuje se u znatno višim prinosima od prosječnih", smatraju u šećerani.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Sladorana Županja Tržište šećera Pad cijene Otkupna cijena Prodaja šećera Vađenje repe Potpisan ugovor Gubitak Proizvodna cijena Zarada Sigurna kultura


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]