AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Otkupna cijena pšenice u blagom porastu

Otkupna cijena pšenice u blagom porastu

Cijena pšenice

Otkupna cijena pšenice u blagom porastu

Datum: 08.04.2016. 16:30 |

Kategorija:

Ratarstvo

Prosječna otkupna cijena pšenice u veljači je iznosila 1,17 kn/kg, što je za 1,74 posto više nego u siječnju. U odnosu na veljaču prošle godine radi se o neznatnom povećanju cijene od 0,86 posto, objavio je TISUP.

Na hrvatskom tržištu žitarica zabilježen je blagi rast otkupnih cijena pšenice, objavio je Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) koji djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede.

Prosječna otkupna cijena pšenice u veljači je iznosila 1,17 kn/kg što je za 1,74% više nego u siječnju. U odnosu na veljaču prošle godine radi se o neznatnom povećanju cijene od 0,86%.

Rast proizvodnje žitarica u svijetu

Ove bi godine moglo doći do blagog rasta proizvodnje svih žitarica i na svjetskoj razini. Zalihe pšenice povećane su za više od 10% - dok je u skladištima u odnosu na prošlu godinu manje suncokreta i uljane repice. Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je izvješće o procjenama proizvodnje i zaliha na globalnoj razini za ovu godinu.

Prema izvještaju za ožujak procjenjuju da će ove godine svjetska proizvodnja pšenice biti na razini od 732 milijuna tona dok se proizvodnja kukuruza procjenjuje na 969,5 milijuna tona. U izvještaju stoji da će se u svijetu proizvesti 146 milijuna tona ječma, 320 milijuna tona soje, 39,5 milijuna tona suncokreta te 67,5 milijuna tona uljane repice.

Foto: Bigstockphoto/Kadmy


Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.
Hrvatske Republike 20, Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000
e-mail: stv@stv.hr , web: www.stv.hr

Broj pregleda članka: 1711; Uspješnost članka: 149.55

Tagovi: Pšenica, Otkupna cijena, Blagi rast

Ključne riječi članka: otkupna, cijena, psenice, u, blagom, porastu, milijuna, pšenice, razini, proizvodnje, godine, žitarica, cijena, milijuna tona


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!


Pioneer