Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 08.04.2016. 16:30

Otkupna cijena pšenice u blagom porastu

Prosječna otkupna cijena pšenice u veljači je iznosila 1,17 kn/kg, što je za 1,74 posto više nego u siječnju. U odnosu na veljaču prošle godine radi se o neznatnom povećanju cijene od 0,86 posto, objavio je TISUP.

Foto: Bigstockphoto/Kadmy
  • 1.751
  • 86
  • 0

Na hrvatskom tržištu žitarica zabilježen je blagi rast otkupnih cijena pšenice, objavio je Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) koji djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede.

Prosječna otkupna cijena pšenice u veljači je iznosila 1,17 kn/kg što je za 1,74% više nego u siječnju. U odnosu na veljaču prošle godine radi se o neznatnom povećanju cijene od 0,86%.

Rast proizvodnje žitarica u svijetu

Ove bi godine moglo doći do blagog rasta proizvodnje svih žitarica i na svjetskoj razini. Zalihe pšenice povećane su za više od 10% - dok je u skladištima u odnosu na prošlu godinu manje suncokreta i uljane repice. Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je izvješće o procjenama proizvodnje i zaliha na globalnoj razini za ovu godinu.

Prema izvještaju za ožujak procjenjuju da će ove godine svjetska proizvodnja pšenice biti na razini od 732 milijuna tona dok se proizvodnja kukuruza procjenjuje na 969,5 milijuna tona. U izvještaju stoji da će se u svijetu proizvesti 146 milijuna tona ječma, 320 milijuna tona soje, 39,5 milijuna tona suncokreta te 67,5 milijuna tona uljane repice.

Foto: Bigstockphoto/Kadmy


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Otkupna cijena Blagi rast Pšenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr