Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Granolio
  • 06.08.2015. 18:15

Otkupljuje se samo ugovorena pšenica

U Granoliju je standard kvalitete određen novim Kodeksom o otkupu žitarica i uljarica kojega se ovdje pridržavaju. Do sredine kolovoza sva predana pšenica će biti isplaćena.

  • 970
  • 120
  • 0

Za one koji su još prošle jeseni ugovorili proizvodnju pšenice sa zagrebačkim Granoliom - nepoznanica ne bi trebalo biti. Najznačajnija krušarica otkupljuje se samo od onih kooperanata s kojima su prethodno sklopili ugovore te u sjetvi sudjelovali s repromaterijalom, odnosno sjemenom, zaštitinim sredstvima, gnojivom te stručnom savjetodavnom uslugom.

Standard kvalitete određen je novim Kodeksom o otkupu žitarica i uljarica kojega se u Granoliju, tržišnom lideru u proizvodnji pšeničnog brašna, pridržavaju. "Novi standardi nam služe kao mjera za određivanje razreda i kategorija pšenice", ističe Drago Šurina, član Uprave Granolija.

Krenule prve isplate za pšenicu

Najlošija je ona pšenica koja neće završiti u brašnu, nego kao stočna s udjelom proteina nižim od 10,5%. Za kilogram takve pšenice, isplaćuje se 1,05 kuna - dok će oni s pšenicom u kojoj ima 10,5 do 12,5% proteina dobiti 1,12 kuna po kilogramu. Tri lipe više dobit će proizvođači ove krušarice u kojoj ima do 14% proteina.

Otkup se obavlja na području Hrvatske gdje je Granolio prisutan. "Gdje god je Granolio u Hrvatskoj, imamo silose i vage te otkupljujemo pšenicu. Dio ljudi pšenicu još drži u silosima, na pologu i odlučit će kada će ju predati, ali po tržišnim cijenama koje tada mogu biti veće ili manje", kaže Šurina.

Granolio je ovoga tjedna krenuo i s prvim isplatama za predanu pšenicu, a sva otkupljena, kako je najavljeno, bit će isplaćena do sredine kolovoza. "Kooperanti nam šalju fakture. Sva pšenica koja nam je predana bit će isplaćena do 15. kolovoza", napominje on.

Uskladištili pšenicu i čekaju

No, što je s onima koji nemaju unaprijed dogovoren otkup pšenice, a niti su prilikom jesenske sjetve znali da će se Kodeks otkupa primjenjivati već od ove godine? Žetva je gotova, pšenica je uskladištena, a službenu cijenu proizvođači još uvijek ne znaju. S terena tvrde da otkupljivači vrlo dobro znaju da je prinos izuzetno dobar, čak 20% bolji nego prošle godine, pa još uvijek kalkuliraju.

Neslužbeno saznajemo kako će neki ponuditi jedinstvenu cijenu od 0,95 kuna, bez obzira na Kodeks, dok će drugi otkupljivači primjenjivati Kodeks i prosječno plaćati 1,10 kuna po kilogramu za većinu baranjske pšenice.

Neće prodati pšenicu ispod cijene

Farmeri kažu da bii Ministarstvo poljoprivrede trebalo odrediti zaštitnu cijenu. Realno, ona je 1,25 kuna po kilogramu, a smatraju potrebnim i sastanak s nadležnima uoči ovogodišnje sjetve, kako bi poljoprivrednicima bilo točno rečeno kakvu pšenicu treba sijati da bi ju potom mogli i prodati, umjesto da čekaju bolje dane.

Baranjci se slažu da je realna cijena pšenice (do 12% proteina, uz dobar hektolitar) zbog skupljeg repromaterijala, od 1,25 do 1,30 kuna po kilogramu, dok ona s većim postotkom proteina vrijedi i do 1,50 kuna. Neki odbijaju prodati pšenicu i čekat će kako kažu, ako treba i do rujna.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Otkup Pšenica Kodeks o otkupu žitarica i uljarica Granolio Drago Šurina Cijena Razred Kategorija Proteini Stočna pšenica Skladištenje Isplata


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]