Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 10.08.2019. 09:00

Osnovna gnojidba uljane repice

Količina i odnos hraniva u gnojidbi uljane repice ovise o nekoliko faktora; o plodnosti tla, gnojidbi pretkulture, genetskom potencijalu sorte ili hibrida i planiranom prinosu.

Foto: bigstockphoto.com/Ka2shka/
  • 856
  • 66
  • 0

Osnovnom gnojidbom se u proizvodnji uljane repice unosi u tlo ukupna količina makrohraniva, fosfora i kalija, do razine dobre opskrbljenosti dok se dušik i sumpor zbog svoje velike pokretljivosti u tlu unose kroz nekoliko obroka. Makrohraniva se unose u količinama koje se određuju prema kemijskoj analizi tla i potrebama sorte ili hibrida za hranivom. Količina i odnos hraniva u gnojidbi uljane repice ovise o nekoliko faktora; o plodnosti tla, gnojidbi pretkulture, genetskom potencijalu sorte ili hibrida i planiranom prinosu.

Petrokemija u ponudi ima različite formulacije gnojiva 

Makrohraniva u proizvodnji uljane repice unose se u osnovnoj gnojidbi, prije sjetve ili u samoj sjetvi, kako bi se omogućio porast nadzemne mase tijekom jesenskog razdoblja, te stimulirao rast korijena u dublji sloj tla što će ju adekvatno pripremiti za zimski period mirovanja.

Fosfor i kalij u osnovnoj i predsjetvenoj gnojidbi daju se u ukupno potrebnoj količini, dok se dušik i sumpor unose samo do trećine ukupnih potreba. Ostatak dušika kao i sumpor primjenjuju se u prihranama u proljeće kako bi se postigao veći prinos i bolja kvaliteta ulja.

Uljana repica (Foto:bigstockphoto.com/zorandim/)

Od kompleksnih gnojiva, koja se primjenjuju u osnovnoj gnojidbi, Petrokemija u ponudi ima formulacije koje sadrže više fosfora i kalija, a manji udio dušika, kao što su NPK 7-20-30 i NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2, 18). Okvirno potrebne količine mineralnih gnojiva za osnovnu gnojidbu uljane repice su 500-800 kg/ha.

U gnojidbi prije sjetve ili u sjetvi primjenjuju se formulacije gnojiva s približno jednakim udjelom biljnih hraniva, dušika, fosfora i kalija uz dodatak sumpora, kao što su formulacije NPK (S) 15-15-15 (3), NPK (S) 20-20-10 (3) i NP (SO3) 20-20 (7,5), u količini 100-200 kg/ha.

Ako su osnovnom gnojidbom zadovoljene potrebe biljke za fosforom i kalijem, u gnojidbi pred sjetvu može se primijeniti dušično-sumporno gnojivo kao što je PETROKEMIJas, u količini 100-200 kg/ha. Primjenom Petrokemijasa, koji uz dušik sadrži i sumpor, omogućuje se veća energija klijanja i intenzivan početni rast i razvoj mladih biljaka. 

Primjeri osnovne i predsjetvene gnojidbe uljane repice

Primjer 1. Gnojidba uljane repice

Gnojiva

Količina (kg/ha)

Primjena

NPK 7-20-30

500-700

Osnovna gnojidba

PETROKEMIJas (20N+24S)

100-150

Predsjetvena gnojidba ili

u sjetvi

Primjer 2. gnojidba uljane repice

Gnojiva

Količina (kg/ha)

Primjena

NPK (MgO, SO3) 7-14-21(2,18)

600-800

Osnovna gnojidba

NPK (SO3) 20-20-0 (7,5)

100-200

Predsjetvena gnojidba ili

u sjetvi


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Petrokemija Gnojidba Mikrohraniva Prinos


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: [email protected] web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

RURuP konferencija na #FAZOS nakon uspješno završenog Online tečaja o Perifernim ruralnim područjima.

Jedva čekam srpanj i studijsko putovanje u Grčku, u sklopu tečaja :)