Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 22.08.2013.

Osnovna gnojidba ozimih žitarica

Kemijskom analizom tla određuje se potrebna količina gnojiva

Foto: RGBStock.com
  • 1.813
  • 125
  • 0

Kako bi se što bolje iskoristio visoki potencijal rodnosti današnjih sorti žitarica, gnojidba i ishrana su neizostavne mjere u njihovom uzgoju. Ozime žitarice za svoju ishranu koriste velik broj makro i mikro hranjiva, a pomanjkanje bilo kojeg od njih poremetit će rast i razvoj žitarica i tako smanjiti njihov prinos.

Važno je naglasiti da se do sjetve u tlo treba unijeti kompletna količina fosfora i kalija kako bi se biljke što bolje i što dublje ukorijenile, a to će im pomoći kasnije jer će zbog dubljeg korijena moći koristiti vodu iz dubljih slojeva u proljetnim razdobljima suše. Budući da su fosfor i kalij slabo pokretni u tlu oni se unose osnovnom i predsjetvenom obradom kako bi biljkama bili pristupačni u svim slojevima u kojima se razvija glavnina korijena. Oni se ne ispiru, tako da nema opasnosti da će biti izgubljeni za biljke.

Za što bolji početni porast potrebna je i manja količina dušika pa njega do sjetve unosimo 1/3 od ukupno potrebne količine. Dušik je sklon ispiranju, zato njega u jesenskom periodu koristimo manje, dok ćemo veći dio davati u proljeće kada će i porast biljaka biti veći.

Prema tome, ukoliko je predkultura ozimih žitarica rano napustila tlo kao što je slučaj s uljanom repicom ostalo je dosta vremena za postupnu pripremu tla za sjetvu. Zajedno s osnovnom obradom vršimo i osnovnu gnojidbu tla s NPK formulacijama. Zaorati se može 300 - 400 kg/ha NPK 8-26-26 ili 7-20-30 ili 5-15-30 ili PK 20-30, dok će se u predsjetvenoj pripremi unijeti 150 - 200 kg/ha NPK 15-15-15 ili 100 - 150 kg/ha UREE.

Ukoliko je predkultura žitaricama kukuruz, koji kasno napušta tlo i ostavlja malo vremena za pripremu tla za sjetvu, a k tome ostavlja i veliku količinu organske mase (kukuruzovine), bit će potrebno na usitnjene ostatke kukuruza razbacati UREU 100 - 150 kg/ha. Ovu UREU će koristiti mikroorganizmi za razgradnju organske ma-se kako ne bi uzeli dušik potreban biljkama za početni rast. Umjesto UREE može se koristiti i UAN u količini 100 - 150 l/ha. Zajedno s UREOM ili UAN - om treba zaorati i 300 - 400 kg/ha NPK 8-26-26 ili 7-20-30 ili 5-15-30 ili PK 20-30. Zatanjurati se može 100 - 150 kg/ha UREE ili 150 - 200 kg/ha NPK 15-15-15.

Treba naglasiti da se gnojidba napamet treba izbjegavati. Potrebna količina gnojiva određuje se prema podacima o plodnosti tla, koja se utvrđuje kemijskom analizom tla, te prema planiranom prinosu i predkulturi.

Izvor: Glasnik Petrkoemije d.d. Foto: RGBStock.com


Tagovi

Ozime žitarice Gnojidba Analiza tla Prinosi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!