Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.03.2009.

Osječka šećerana sjetvu repe ugovora u Vojvodini

Ugovaranje sjetve šećerne repe

  • 1.325
  • 65
  • 0

Osječka šećerana Kandit Premijer posljednjih je dana intenzivirala ugovaranje sjetve šećerne repe te je do sada, kako je istaknuo Miroslav Kos, direktor sirovinskog sektora Kandit Premijera, ugovoreno 6.000 hektara.

- Za ovu smo godinu planirali ugovoriti proizvodnju šećerne repe na ukupno 9.000 hektara, odnosno oko 7.000 ha u Hrvatskoj, a preostale površine u Vojvodini. Međutim, zbog već opće poznate situacije, odnosno otežane likvidnosti tvrtke, a time i otežane isplate lanjske proizvodnje, čini se da ćemo ipak ostati na samo 6.000 ha ugovorenih površina u Hrvatskoj, a proizvodnju na još 3.000 ha ugovarat ćemo u Vojvodini, kaže Kos te napominje kako na području Vojvodine nije problem ugovoriti sjetvu šećerne repe jer vlada veliko zanimanje, ponajprije zbog povoljne otkupne cijene šećerne repe koja je, kako ističe, u Hrvatskoj trenutačno najviša, ne samo od zemalja okruženja, već u i od zemalja EU.

- U Vojvodini otkupna cijena šećerne repe iznosi 35 eura po toni, i to je za njihove proizvođače konačna cijena, jer oni nemaju poticaje. U Hrvatskoj proizvođači šećerne repe u konačnici, s poticajima od 4.000 kn/ha za tonu repe, dobiju 47 eura (otkupna cijena ove godine iznosi 260 kuna za tonu repe). Tako da nam nije baš posve jasna nezainteresiranost hrvatskih poljoprivrednika za sjetvu šećerne repe na većim površinama od trenutačnih, posebice jer je ona najdohodovnija poljoprivredna kultura, kaže Miroslav Kos.

- Zbog hladnog vremena, ove godine još nitko nije započeo sjetvu repe kako se to znalo dogoditi prijašnjih godina. Prema svemu sudeći, sjetva bi mogla započeti oko 15. ožujka kada zapravo počinju optimalni rokovi. Do tada ćemo nastojati isplatiti svu lanjsku šećernu repu, kaže Kos te dodaje kako će Kandit Premijer i ove godine kreditirati proizvodnju repe. - Sjeme smo osigurali i već je počela njegova podjela, osigurali smo i zaštitu, a jedino nam je problem mineralno gnojivo jer Petrokemija traži avansno plaćanje.

Zanimljivo je da se u ukupno ugovorenih 6.000 ha površina pod šećernom repom uz osječku šećeranu nalaze i dvije velike tvrtke Žito i Belje, koje su nekad ugovarale s osječkom šećeranom svaka i do 2.000 ha. Belje je, kako neslužbeno doznajemo, i ove godine ugovorilo proizvodnju šećerne repe na 2.000 ha, s tim da je 1.600 ha ugovorilo s virovitičkom šećeranom, a s osječkom samo 400 ha, dok je Žito samo s osječkom šećeranom ugovorilo proizvodnju na 1.000 ha površina, što je nešto više nego lani. Od većih tvrtki s kojima je osječka šećerana ugovorila proizvodnju šećerne repe, kaže Kos, jest i tvrtka Fermopromet s kojom je ugovorena sjetva na 550 ha u Hrvatskoj, što nije i konačno budući da ta tvrtka ima površine i u Vojvodini. Površine u Vojvodini ima i osječko Žito te se očekuje da bi i ta tvrtka ugovorila još dodatnih hektara pod repom kako bi osječka šećerana u kampanji popunila kapacitete.

Zdenka RUPČIĆ