AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Optimalnom agrotehnikom do najviših prinosa uljane repice

Optimalnom agrotehnikom do najviših prinosa uljane repice

KWS

Optimalnom agrotehnikom do najviših prinosa uljane repice

Datum: 08.09.2017. 13:30 |

Kategorija:

Ratarstvo

Optimalan rok sjetve uljane repice je period od 5. do 25. rujna. Saznajte koji su optimalni uvjeti.

Uljana repica najbolje uspijeva na dubokim, humusom i kalcijem bogatim ilovastoglinastim dobro dreniranim tlima. Vrlo dobre rezultate daje i na nešto vlažnijim, ali prozračnim i hranjivima bogatim tlima.

Uljana repica zahtijeva neutralnu do slabo alkalnu reakciju tla (pH 6,6-7,6), ali dobro podnosi i tla kisele reakcije do pH 4,5. U pogledu klimatskih, optimalni uvjeti u vegetacijskom periodu podrazumijevaju količinu oborina od 570-780 mm s temperaturom za klijanje i nicanje sjemena od 20-30°C. U pravilnom plodoredu uljana repica ne bi trebala biti sijana 4-5 godina nakon bilo koje uljarice, a najpovoljniji predusjev su strne žitarice. Nakon njihove žetve je potrebno prašenje strništa do dubine od 15-ak cm.

Shematski prikaz priprema za sjetvu uljane repice

Nakon dva do tri tjedna treba obaviti predsjetveno oranje na dubinu 25-30 cm zajedno s dodavanjem gnojiva za osnovnu gnojidbu, a nakon oranja obvezno je zatvaranje brazde radi očuvanja vlage. Optimalan rok sjetve je period od 5. do 25. rujna što ostavlja dovoljno vremena za pravilan razvoj i kvalitetnu pripremu biljke za niske temperature (optimalna suma srednjih dnevnih temperatura iznosi od 800 do 900°C). Prilikom sjetve potrebno je ostvariti gustoću od 45-50 biljaka po m2.


Uobičajena dubina sjetve je 1-2 cm

Uljana repica se sije najčešće žitnim sijačicama uz zatvaranje svakog drugog ulagača sjemena čime se postiže razmak između redova oko 25 cm. Uobičajena dubina sjetve je 1-2 cm osim u uvjetima suše i na laganim tlima gdje treba sijati na dubinu 2,5 cm. U takvim je uvjetima dobro nakon sjetve obaviti valjanje površine kako bi se pojačao kontakt sjemena sa tlom te osiguralo brže i ravnomjernije nicanje.

Više o tehnologiji uzgoja uljane repice pogledajte niže u animacijskom videu.


KWS Sjeme d.o.o.

Sponzorirani članak
KWS Sjeme d.o.o.
Vukovarska 31, Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628
e-mail: info@kws.hr , web: www.kws.hr

Broj pregleda članka: 1132; Uspješnost članka: 96.6

Tagovi: Uljana repica, Kws, Sjetva uljane repice, Uzgoj uljane repice

Ključne riječi članka: optimalnom, agrotehnikom, do, najvisih, prinosa, uljane, repice, sjetve, uljana, repica, repice, sjemena, tlima, dobro, uljane,    , uljana repica, uljane repice,      , uobičajena dubina sjetve

Pioneer