Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PMT
  • 18.09.2020. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Račinovci

OPG Ostrihon: Zbog sekcijske kontrole i izvrsne kvalitete sjetve, Tempo nam je najbolja sijačica

Ivan Ostrihon, vlasnik OPG-a iz Račinovaca zajedno s ocem i bratom obrađuje oko 170 hektara zemlje. Od prošle godine koriste sekcijsku kontrolu na svojoj Väderstad Tempo sijačici s kojom siju čak kukuruz, soju i uljanu repicu. 

Foto: Youtube/screenshot
  • 2.181
  • 803
  • 0

Ivan Ostrihon iz Račinovaca s ocem i bratom obrađuje oko 170 hektara zemlje. Uzgajaju kukuruz, pšenicu, uljanu repicu i soju, a od prošle godine koriste sekcijsku kontrolu na svojoj Väderstad Tempo sijačici kojom, osim pšenice, siju sve navedene kulture. 

"Ima preciznost 2,5 centimetra, a učinak sjetve s Tempom ove godine u kukuruzu je bio oko 6 hektara po satu, dok je brzina bila 17 km/h. Kvaliteta sjetve je iznosila od 97 do 99 posto, ovisno o hibridu", pojašnjava.

Dodaje kako su je i kupili radi velike brzine sjetve. "Po meni ona je najbolja sijačica koja postoji na tržištu", tvrdi vlasnik OPG-a Ostrihon.

Iskoristite 5% izvansezonskog popusta na Väderstad Tempo sijačice!

Jednak start za svako sjeme, bez obzira na brzinu i uvjete na polju

Ako se pitate zašto, odgovor daje zastupnik ove marke za Hrvatsku, tvrtka Poljoopskrba Međunarodna trgovina iz koje ističu kako je svaka komponenta na sijačici napravljena tako da osigura jednak start za svako sjeme i to bez obzira na brzinu i uvjete na polju. Omogućava održavanje točnog razmaka između posijanog sjemena u redu, ujednačenu dubinu i bez preklapanja na uvratinama. Ujednačeno ulaganje osigurava da usjev dozrijeva u isto vrijeme i samim tim je vjerojatnije da će ostvariti svoj puni potencijal.

ghh
Tempo sijačice omogućavaju održavanje točnog razmaka između posijanog sjemena u redu

Ova sijačica, naglašavaju, pruža najvišu preciznost u svim dimenzijama:

  • Preciznost unutar reda - osiguravajući jednak razmak biljaka, bez preskoka i duplih zrna, pruža izuzetno visoku preciznost u redu. To znači da sve biljke od početka imaju jednake uvjete za razvoj.
  • Preciznost dubine - struktura dizajna utječe na to da se do sjetvenih redova transferira veliki pritisak što s ostalim komponentama osigurava stabilnu vožnju s održavanjem željene dubine sjetve u svim uvjetima.
  • Preciznost završetaka redova - svaki sjetveni red na ovom stroju je elektronski pogonjen čime se omogućava GPS kontrolirano gašenje pojedinačnih redova. Eliminiranjem preklapanja na uvratinama i nepravilnim dijelovima polja, izbjegava se potencijalni gubitak prinosa te se istovremeno smanjuju troškovi sjetve za 5-10%.

Iz tvrtke dalje objašnjavaju da kada sjeme dođe do sjetvene cijevi, dovod zraka se prekida kako bi ono u nju bilo precizno stavljeno. Nakon toga, zrak se ponovo pušta te ga "ispucava" u zemlju. Budući da sve sjeme ima isto vrijeme transporta od sjetvenog aparata do brazde, preciznost je osigurana. U Väderstadu tu tehnologiju zovu PowerShoot. Napuštajući kratku sjetvenu cijev, svako se zrno nježno zaustavlja s kotačem za pritiskanje. Time se osigurava optimalan kontakt s tlom na željenoj dubini sjetve.

Pogodna za različite usjeve

Jednostavnom promjenom razmaka između redova i podešavanjem za različite usjeve, Tempo nudi raznovrsnost upotrebe na gospodarstvu. Rezultat je povećana efikasnost i minimalni troškovi stroja po hektaru. U nekim slučajevima Tempo može zamijeniti dva stroja na gospodarstvu.

Iskustvo poljoprivrednika Ivana Ostrihona s Tempo sijačicom pogledajte u videoprilogu:

Iskoristite 5% izvansezonskog popusta na Väderstad Tempo sijačice, a za više informacija obratite se tvrtki Poljoopskrba Međunarodna trgovina d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

PMT Väderstad Tempo sijačica Smartfarming tehnologija Sekcijska kontrola sjetve Ivan Ostrihon


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]