• Poljoprivredni radovi
  • 28.06.2013.

Opasno je igrati se vatrom!

Nije stoga prihvatljivo spaljivati strništa jer nadležni inspektor neće uvažiti pojedinačne probleme i nakane ma koliko god to bilo pravdano bilo kojim razlogom

  • 892
  • 140
  • 0

Mjere izravnih plaćanja, a poglavito ruralnog razvoja financijski potiču poljoprivredu kao djelatnost koja pored proizvodnje hrane sudjeluje i u zaštiti prirode i okoliša, očuvanju tradicijskoga krajolika i javnih dobrobiti od toga, i izravno su povezane sa ukupnim poljoprivrednim proračunom.

Novi oblici potpora dio su sustava višestruke sukladnosti, koji obuhvaća pravila, obaveze i mjere koje poljoprivrednik mora poduzimati i kojih se mora pridržavati kako bi ostvario i zadržao pravo na puni iznos potpora, a rad poljoprivrednika nakon primitka potpora mogu (pa i moraju kod određenoga broja poljoprivrednih gospodarstava) nadzirati sve inspekcije, od zaštite okoliša i prirode do sanitarne i vodopravne.

Iz Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije stoga podsjećaju kako kod svih poljoprivrednih gospodarstava kod kojih se utvrdi kršenje propisa slijedi umanjenje iznosa potpore u postotcima, ovisno o učestalosti i ozbiljnosti prekršaja.

Nije stoga prihvatljivo spaljivati strništa jer nadležni inspektor neće uvažiti pojedinačne probleme i nakane ma koliko god to bilo pravdano bilo kojim razlogom, a vrlo lako će uočiti spaljivanje žetvenih ostataka ili pepeo od spaljivanja (ako nije bilo izričiti naredbe za spaljivanje) te će o tome sastaviti zapisnik u kojem će predložiti umanjenje potpora u određenom postotku (pet, 15 ili više posto). Kako se taj postotak odnosi na ukupno ostvarene potpore za cijelo gospodarstvo u proizvodnoj godini, a ne samo za površinu na kojoj je prekršaj uočen taj vid neodgovornosti može biti skupo plaćen.

Poštujmo svoje njive i naš životni prostor. Njiva je tlo koje živi i rađa, tlo koje treba njegovati. Zato ne spaljujmo ono što je prirodna osnova novome životu.

Autor: Alen Kuns


Tagovi

Poljoprivreda Ostaci Spaljivanje Strništa Kazna Propisi Potpore Propisi


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

6.1.1. Mjera za mlade poljoprivrednike sa kojom sam uz pomoć svoje obitelji podignula plastenike za... Pročitaj cijelu bilješku »