Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 21.05.2015. 13:35

Olujne prognoze za tržište žitarica

Ptičja gripa i prognoze nevremena na američkim ravnicama uzbuna su za tržište žitarica, britanske zalihe se gomilaju, a uvoz u arapske zemlje raste.

Foto: depsoitphotos.com,
  • 1.576
  • 204
  • 0

Uvoz ječma u Saudijskoj Arabiji se predviđa za 1.5Mt nižu količinu u sezoni 2015/16 - a sveukupno će to biti 6.5Mt, unatoč nižoj proizvodnji. Ta zemlja sve više ukida domaću proizvodnju jer želi sačuvati vodne zalihe i resurse. No, smatra se da će spoj politike reduciranja otpada i ohrabrivanja proizvodnje stočne hrane smanjiti potrebu za uvozom ječma. Očekuje se i povećanje uvoza pšenice u tu zemlju od 0.3Mt do 3.8Mt u sezoni 2015/16.

Ožujak je bio dobar mjesec za izvoz britanskih žitarica, kada je izveženo 237Kt pšenice i 183Kt ječma. Iako je mjesečni izvoz ječma i pšenice bio na drugom rekordnom mjestu ove sezone, velik je bio i uvoz pšenice i kukuruza.

Kišno i olujno nevrijeme prijeti usjevima svijeta

Nakon suhe zime i udara na potencijal prinosa, postoje sumnje da će vlažno vrijeme oštetiti američke usjeve pšenice tijekom sazrijevanja sjemena te odgoditi početak žetve. Južna područja američke ravnice očekuju razvijanje oluja koje donose kišu, a to su i ključna područja proizvodnje. Velike količine usjeva u Kansasu (70%), Oklahomi (96%) i Texasu (89%) dosegla su stanje za uzbunu. Izvozna prodaja starih i novih žitarica u SAD-u bila je ispod očekivanja. Posebno je niska prodaja zaliha kukuruza od prošlog tjedna, koja je iznosila 370Kt, u suporedbi s očekivanim 600 - 800Kt. Iznimka su bile zalihe pšenice, s izvoznim obavezama i do 115Kt.

Potvrđene su i štete na usjevima od neočekivanih kiša u Indiji. Indijska Vlada je procijenila proizvodnju pšenice ove godine na 90.8Mt, koaj će biti na nižoj razini od prošlogodišnje - 95.9Mt.

Gomilaju se britanske zalihe

Procijenjena količina od 6.4Mt pšenice, 2.2Mt ječma, 0.28Mt zobi i 0.18Mt kukuruza zadržana je u veljači 2015. u britanskim lukama, kod trgovaca i kooperanata te na farmama diljem Engleske i Walesa. Za pšenicu ovo predstavlja 49%-tno povećanje zaliha u usporedbi s veljačom 2014., dok su zalihe ječma bile 21% više.

Nebraska je posljednja američka država koja je proglasila stanje nepogode vezane za ptičju gripu. Zasad je 33.8M ptica pogođeno. Iako devastirajuće za peradarsku industriju, to neće imati velikog utjecaja na žitarice. Ipak, tržišni je to rizik.

Globalne zalihe lanenog sjemena predviđaju povećanje u sezoni 2015/16, a koje će prema Oil World-u potrajati i nekoliko godina. Niski troškovi inputa privlače kanadske farmere uzgoju lana. Hoće li to utjecati na britanske cijene, ostaje za vidjeti.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depsoitphotos.com, @roxxer


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Lan

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovara vlažniji i umjereniji... Više [+]

Tagovi

Tržište Žitarice Uljarice Indija SAD Engleska Wales Nebraska Saudijska Arabija Stočna hrana Britanske žitarice Oklahoma Texas Kansas Izvozna prodaja Ječam Pšenica Usjevi pšenice Kiša Oluja Lan Ptičja gripa Peradarska industrija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otišli do Čovjekove ribice u Baredine iza sebe ostavili sparinu i pustinjski pijesak.
#RuralFoto #Priroda #Životinje #Jama Baredine