Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 14.08.2020. 08:25

Oluja poharala i ratarske usjeve, uništen kukuruz, suncokret i soja

Suša, mraz i sad niz olujnih nevremena praćenih kišom i tučom, uništavaju hrvatska polja, voćnjake i vinograde. Ima li kraja?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)
  • 6.793
  • 580
  • 0

Olujno nevrijeme praćeno kišom pa i tučom, haralo je i jučer Hrvatskom te nanijelo nove štete na usjevima, voćnjacima i vinogradima koje ćemo sigurno zbrajati idućih dana. Koliko nam vrijeme ne ide na ruku, pokazuje i stanje na baranjskim poljima gdje su još početkom kolovoza stradale i ratarske kulture. 

Kako piše HRT, Josip Šipoš iz Suze morao se pomiriti s činjenicom da su mu usjevi koje uzgaja na 380 hektara gotovo u potpunosti uništeni. Od suncokreta, soje i kukuruza ove godine neće biti uroda. 

"Šteta će biti sigurno veća nego se sad vidi jer klipovi su negdje do tri četvrt gotovi. Kukuruz je u fazi nalijevanja zrnai bit će problem ta mliječnost. Pljesnivit će", rekao im je Šipoš.

Spasa nema ni za suncokret nakon oluje koja je u kratkome vremenu 'istresla' između 90 i 110 litara kiše po četvornome metru. Polegao je i teško da će se više dići, a ratari vjeruju da im slijedi njegovo tanjuranje.

Istru i karlovačko područje poharalo olujno nevrijeme, na splitskom gorjela borova šuma

Šteta samo od tog nevremena, strahuju u Općini Kneževi Vinogradi, bit će milijunska. Podsjećamo, nedavno je i u Kistanjama, u Dalmatinskoj zagori palo ekstremnih 53 litara kiše po kvadratnom metru što je izazvalo izražene bujice. Prema onome što ste nam javili, snažno olujno nevrijeme i tuča haralo je i Međimurjem, ali i zapadnom Slavonijom. I dok se poljoprivrednici još nisu oporavili ni od suše, mraza, brojnih oluja i vremenskih neprilika koje je (mimo pandemije) donijela ova 2020. godina, meteorolozi i za danas najavljuju moguće pljuskove. 

Kako navode, u unutrašnjosti zemlje, uz promjenljivu naoblaku, mjestimice će biti kiše te pljuskova i grmljavine, osobito poslijepodne i navečer, pri čemu je moguće i lokalno nevrijeme. Poneki pljusak može biti ponajprije na sjevernom dijelu Jadrana u drugom dijelu dana. 

Slično vrijeme najavljuju nam i za sutrašnji blagdan Velike Gospe. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Prema večeri sa zapada postupno smirivanje i smanjenje naoblake. U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, no uz jači razvoj oblaka moguć je poneki pljusak.


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Oluja Nevrijeme Štete Ratarske kulture


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).