Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 06.06.2019. 15:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Okopavine imaju velike potrebe za hranivima - za bogati prinos obavite kvalitetnu prihranu

Jedan od načina kako pomoći biljkama da što lakše prođu stresan period je primjena folijarnih gnojiva koja će biljku opskrbiti makro i mikrohranivima čiji je mahanizam djelovanja takav da pomaže biljci prebroditi stresne uvjete.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.717
  • 142
  • 0

Istraživanja pokazuju kako klimatske promjene imaju sve izraženiji negativan utjecaj na rast i razvoj svih poljoprivrednih kultura pa tako i okopavina. Okopavine poput kukuruza, soje i suncokreta su jedne od najizloženijih kultura djelovanju stresnih uvjeta. Zbog nepravilno raspoređenih količina oborina tijekom vegetacije događa se da upravo u fazama razvoja koje su presudne za stvaranje visokih prinosa dobre kvalitete biljke najviše pate i većinu energije troše na preživljavanje. Nepovoljne klimatske pojave prilikom uzgoja okopavina mogu biti presudne u periodu od cvatnje do nalijevanja zrna.

Hranivima umanjite posljedice stresa

Jedan od načina kako pomoći biljkama da što lakše prođu stresan period je primjena folijarnih gnojiva koja će biljku opskrbiti makro i mikrohranivima čiji je mehanizam djelovanja takav da pomaže biljci prebroditi stresne uvjete. Hraniva djelotvorna u umanjivanju posljedica stresa su kalij, bor i cink. 

Kalij je makro hranivo koje uz svoj pozitivan učinak na kvalitetu proizvoda, visinu prinosa i sadržaj ulja ima i vrlo izražen utjecaj  na nalivenost zrna i vodni režim u biljci. Bor je mikrohranivo koje pospješuje usvajanje kalija ali isto tako direktno ili indirektno sudjeluje u važnim procesima izduživanja i diobe stanica, te biosintezi stanične stjenke, klijanju peludi i oplodnji kao i smanjenju štete izazvane temperaturnim stresom. Cink ima važnu ulogu u rastu biljake, usvajanju i transportu fosfora, smanjenju transpiracije, te povećanju otpornosti biljke na sušu i bolesti. Na nedostatak cinka su posebno osjetljivi kukuruz i soja. 

"Antistres" elementi Fertine R

Kako bi se okopavinama pomoglo da što lakše prebrode stresne uvjete na raspolaganju je Fertina R. Fertina R je tekuće mineralno gnojivo koje u dobrom omjeru sadrži sve navedene potrebne "antistres" elemente. Sva hraniva u Fertini R su vodotopiva i lako pristupačna biljci. Vrijeme primjene počinje s intenzivnim porastom usjeva i traje sve dok se strojevima može ući u usjev, a da ga se pri tome ne lomi.

Kukuruz se Fertinom R može prvi puta prihraniti u fazi 4-5 listova, u suncokretu se s folijarnom prihranom kreće kad su razvijena dva para listova, a u soji kada se razvije druga troliska. Preporučena koncentracija u kojoj se primjenjuje Fertina R u okopavinama je 2 % ili 5-6 l/ha uz preporučeni utrošak 200-300 l vode po hektaru.

Za Fertinu R kao i za ostala folijarna gnojiva vrijedi pravilo da se prskanje obavlja tijekom hladnijeg i vlažnijeg djela dana (rano ujutro, predvečer ili za oblačnog vremena) i obavezno po mirnom vremenu (bez vjetra). Isto tako, u cilju sprečavanja pojave fitotoksičnosti, ne bi trebalo primjenjivati veću koncentraciju ili dozu Fertine R od preporučene. 


Tagovi

Okopavine Prinos Folijarna gonijva Kalij Bor Cink Antistres


Partner

Petrokemija d.d.

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
tel: +385 (0) 44 647 035, e-mail: mpc@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer